Hyppää sisältöön

Venäläisille myydään Telegram-viestipalvelussa väärennettyjä koronatodistuksia Suomen-matkoja varten – tapauksia jäänyt Rajavartiolaitoksen haaviin

Venäläisillä tulee pääsääntöisesti olla todistus EU-maissa hyväksytyllä rokotteella tehdystä rokotuksesta päästääkseen EU:n alueelle. Väärennetty koronatodistus voi kuitenkin johtaa sakkoihin tai maahantulokieltoon.

Kuvakaappaus venäläisistä Telegram-ryhmistä, joissa kaupataan koronatodistuksia. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Ukrainan sodan takia käyttöön otetut liikennerajoitukset Venäjän ja EU:n välillä on tehneet Suomesta lähestulkoon ainoan maan, jonka kautta venäläiset voivat päästä EU:n alueelle.

Koronarajoitusten takia venäläiset eivät kuitenkaan voi vapaasti matkustaa Suomeen: he tarvitsevat muun muassa todistuksen koronarokotuksesta, joka on tehty EU:n hyväksymillä rokotteilla.

Tässä tilanteessa apuun rientävät Telegram-viestipalvelussa toimivat huijarit.

Väärennetty koronatodistus Telegramista toimii lippuna Suomeen

Väärennettyjä koronatodistuksia myyvät huijarit haistoivat uuden toimintamahdollisuuden, muuttivat toimintapaansa ja mainostavat nykyään Telegram-viestipalvelussa palvelujaan keinona päästä helposti Suomeen. Telegramissa leviää muun muassa tällainen mainos: "Tarjoamme eurooppalaisen todistuksen kahdesta Pfizer-rokotteesta ilman käyntiä klinikalla. Voitte ylittää todistuksella Venäjän ja Suomen rajan".

Kyseisessä Telegram-ryhmässä on yli 1 000 seuraajaa. Hakutoiminnolla voi löytää myös maaliskuussa luodun ryhmän, jonka nimessä ovat sanat "Suomi" ja "todistus". Tässä ryhmässä on yli 2 600 seuraajaa.

Näin ryhmässä kuvaillaan väärennettyn koronatodistuksen hyötyjä: "Venäjän federaation rajan Suomeen, Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan voi ylittää henkilö- tai linja-autolla".

Ryhmän ylläpitäjä laski, että Helsingin kautta voi lentää Madridiin halvemmalla kuin Istanbulin kautta. Suoria lentoja Espanjaan Venäjältä ei tällä hetkellä ole.

Telegram-huijarit: Olemme toimineet näin jo hyvän aikaa

Venäjänkielisen Novosti Ylen toimittaja otti yhteyttä kolmeen väärennettyjen todistusten myyjään. Hän esiintyi henkilönä, joka olisi matkustamassa Venäjältä Suomeen. Näin ollen hän haluaisi ostaa nimenomaan suomalaisen koronatodistuksen, joka ei herättäisi epäilyjä rajalla.

Yhdessä ryhmässä yhteydenpitoon tarjottiin venezuelalaista puhelinnumeroa. Aikaerosta huolimatta yhteydenottoon vastattiin heti. Suomalaisen Pfizer-rokotetodistuksen voisi ostaa niinkin halvalla kuin 7 500 ruplalla (112,25 eurolla). Aikaa todistuksen saamiseen menisi neljä tuntia. Kysymykseen, tulisiko rokotteesta merkintä suomalaiseen tietokantaan, vastaus oli myönteinen.

– Olemme toimineet näin jo hyvän aikaa. Kenelläkään ei ole ollut mitään ongelmia. Viemme tiedot jälkikäteen tietokantaan. Voitte valita itse ajankohdan.

Novosti Ylen toimittajan viestienvaihtoa Telegram-kanavien ylläpitäjien kanssa. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Toisessa ryhmässä Matvei tarjosi kirgizialaista todistusta kahdesta Pfizer-rokotteesta. Hän vakuutti, että tällainen aasialaisen maan todistus olisi helposti "muutettavissa" eurooppalaiseksi todistukseksi.

– Tämä todistus käy Suomessa, nuori mies vakuutteli reippaalla äänellä ääniviestissä.

Todistus maksaisi 35 000 ruplaa eli melkein 524 euroa.

Vielä yksi myyjä, Dmitri, ilmoitti, ettei suomalaisen koronatodistuksen saaminen onnistu.

– On aika vaikeaa ottaa eurooppalainen rokote ilman todellista rokotusta. Mietimme tällä hetkellä, miten tämän ongelman voisi ratkaista, kertoi ryhmän ylläpitäjä.

Myyjä tarjosi muutamia vaihtoehtoja: ranskalainen todistus 210 Yhdysvaltain dollarilla (199,5 eurolla) tai armenialainen todistus 310 dollarilla (294,5 eurolla).

– Molemmat todistukset toimivat suomalaisessa sovelluksessa, ilmoitti Dmitri ja vakuutti, ettei ongelmia Suomen rajalla ilmenisi.

Rajavartiosto: Väärennettyjä todistuksia on paljastettu rajalla

Rajavartiolaitoksen rikostorjuntayksikön päällikkö Marko Saareks kertoi Novosti Ylelle, että Ukrainan sodan alettua rajalla on paljastunut muutamia väärennöstapauksia.

– Väärennettyjä koronapasseja on mainittuna aikana paljastettu Suomen ja Venäjän rajalla 11 kappaletta: 9 Venäjän kansalaista ja 2 Israelin kansalaista, Saareks täsmentää.

Hänen mukaansa jokainen tapaus tutkitaan erikseen. Suomen rikoslain mukaan henkilö, joka esittää rajatarkastuksen yhteydessä väärennetyn todistuksen, syyllistyy lievään väärennökseen. Siitä voi saada 10 päiväsakkoa. Lisäksi viisumi voidaan mitätöidä ja henkilölle voidaan määrätä yhden vuoden maahantulokielto koko Schengen-alueelle.

Väärennetystä koronatodistuksesta voi saada sakkoja. Kuvituskuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

THL: Suomessa väärennetyn koronatodistuksen tuottaminen on epätodennäköistä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa THL:ssä ollaan tietoisia, että Euroopassa on tavattu väärennettyjä koronatodistuksia, mutta Suomessa tällaisen väärennöksen tekeminen olisi vaikeaa.

– Suomessa on arvioitu, että väärennetyn todistuksen tuottaminen on epätodennäköistä, toteaa THL:n teknologia -ja riskienhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

Hänen mukaansa koronapassit perustuvat terveydenhuollossa kirjattuihin tietoihin. Tällaisten tietojen kirjaamisesta on säädetty lain tasolla, ja sitä valvotaan. Suomessa on kuitenkin paljastunut väärinkäytöksiä, jotka liittyvät toisen henkilön aidon todistuksen käyttöön. THL ei pidä ongelmaa merkittävänä, sillä koronapassin tarkastuksen yhteydessä varmistetaan henkilöllisyys.

Tartuntatautilaissa ei ole määritelty rangaistusta väärennettyjen todistusten käytöstä.

– Mikäli rajanylityksessä ei ole voimassaolevaa todistusta tai sitä ei voida muusta syystä hyväksyä, matkustajalle tehdään testi joko rajalla tai viimeistään 24 tuntia maahantulosta ja toinen testi 3–5 päivää maahantulon jälkeen, kertoo Yrttiaho.

Hän myös muistuttaa, että maahantuloon liittyviä rajoituksia, jotka koskevat muun muassa venäläisiä, on jatkettu 5.6. asti.

Maaliskuussa EU-maat ja Venäjä alkoivat sulkea ilmatilaansa. Myös Finnair törmäsi rajoituksiin. Aiemmin venäläiset, jotka halusivat matkustaa esim. EU-maihin, saattoivat lähteä niin sanotuille "rokotusmatkoille" hankkiakseen EU:n tai WHO:n hyväksymän rokotteen. Sen jälkeen kun lentomatkailua alettiin rajoittaa, maita, joista tällaisen todistuksen saattoi hankkia, on paljon vähemmän. Venäjällä voi ottaa vain venäläisen koronarokotteen. Ilman koronatodistusta Suomeen voivat tulle ne venäläiset, joilla on "välttämätön syy (siirryt toiseen palveluun)" maahantuloon. Heitä ovat muun muassa Suomessa asuvien henkilöiden lähisukulaiset.

Alkuperäisen venäjänkielisen jutun on suomentanut Heli Jormanainen.

.
.