Hyppää sisältöön

Suurimmat sairaanhoitopiirit eivät lähde rustaamaan paikallisia sopimuksia hoitajille – pelkona keskinäinen kilpailu työntekijöistä

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ilmoitti haluavansa paikallisen sopimuksen suoraan hoitajaliittojen kanssa. Sairaanhoitopiireistä kerrotaan Ylelle, että laajempaa intoa vastaaviin irtiottoihin ei ole.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ei näytä poikkeuksellisella avauksellaan vetävän muita sairaanhoitopiirejä kilpailuun hoitajista.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ilmoitti tiistaina haluavansa paikallisen sopimuksen suoraan hoitajien ammattiliittojen kanssa. Taustalla on kuvio, jossa hoitajat haluavat lisää palkkaa, hoitajapulan kanssa painivat sairaanhoitopiirit tarvitsevat työntekijöitä ja kunta-alan palkkaneuvottelut ovat umpisolmussa.

Ylen kysely joukolle sairaanhoitopiirejä paljastaa, että vaikeasta tilanteesta huolimatta valtaosa sairaanhoitopiireistä suhtautuu pidättyväisesti paikallisten sopimusten tekemiseen hoitajaliittojen kanssa.

Esimerkiksi sairaanhoitopiireistä suurin eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ei ole lähdössä rustaamaan hoitajille paikallista sopimusta. Husin hallintoylihoitaja Marja Renholm toteaa, että Hus ei ole tässä vaiheessa työmarkkinaosapuoli.

"KT [Kunta- ja hyvinvointialuetyöantajat] on todennut, että paikallisia sopimuksia ei pidä tehdä työriidan aikana, ja me Husissa noudatamme tätä linjaa", Renholm sanoo.

"Pienessä Suomessa ei kannattaisi lähteä paikalliseen kilpailuun"

Kanta-Hämeen ilmoitus tuli monelle yllätyksenä. Näin myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille.

– Tiedettiin, että irtiotto keskitystä sopimisesta on mahdollinen. Mutta se oli jossain määrin yllätyksellinen, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Petri Virolainen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Petri Virolainen sanoo, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin suunnitelmat ovat "jossain määrin yllätykselliset". Kuva: Arash Matin / Yle

Virolaisen mukaan Varsinais-Suomessa ei aiota seurata Kanta-Hämeen esimerkkiä.

– Ollaan pohdittu, että tehdään keskitetty ratkaisu, että vältyttäisiin keskinäiseltä kilpajuoksulta, johon tämä voi johtaa, Virolainen pohtii.

Paikallisen sopimisen johtaminen kilpailuun huolettaa myös Keski-Suomessa.

– Ehkä pienessä Suomessa ei kannattaisi lähteä paikalliseen kilpailuun, sehän johtaisi siihen, että julkinen terveydenhuolto kilpailee itseään vastaan. Joku muu ratkaisu olisi löydettävä, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylihoitaja Heljä Lundgren-Laine.

Myöskään esimerkiksi Pohjois-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä ei olla menossa paikallisiin sopimuksiin.

– Tällaista dialogia ei ole käyty millään tasolla. Meillä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ei ole vielä lähdetty tätä asiaa pohtimaan, sanoo Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Jan Tollet.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Jan Tollet toivoo, että ratkaisu hoitajakiistaan syntyisi pian. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

– Tässä vaiheessa ajattelemme, ettemme lähde paikallisia laajempia sopimuksia tekemään, toteaa hallintoylihoitaja Pirjo Lukkarila Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Lukkarilan mukaan jonkinlaisia paikallisia sopimuksia voidaan kuitenkin tehdä.

– Onhan meillä tähän saakkakin tehty esimerkiksi kesäajalle paikallisia sopimuksia hälytysrahan korotetuista korvauksista ja tällaisista asioista. Tällaisessa tilanteessa tietysti tämän tyyppisiä asioita pohditaan.

Ylen haastattelemat suurimmat sairaanhoitopiirit toivovat, että hoitajakiistaan löydettäisiin mahdollisimman pian ratkaisu.

– Odotamme, miten tämä asia tulee valtakunnallisesti edistymään, sanoo Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Jan Tollet.

KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas katsoo, että talokohtainen sopimus olisi laiton. Kuva: Silja Viitala / Yle

Työnantaja raivostui Kanta-Hämeen suunnitelmista

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiistainen ilmoitus raivostutti välittömästi työnantajajärjestön.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas sanoi keskiviikkona Ylelle, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin toiminta on erikoista ja ainutkertaista.

Nybondas-Kangas katsoo, että talokohtainen sopimus olisi laiton.

– KT:llä on yksinomainen oikeus solmia työ- ja virkaehtosopimuksia. Jos Kanta-Häme haluaisi toteuttaa talokohtaisen sopimuksen, se vaatisi meiltä valtuutuksen, jota emme ole antaneet, Nybondas-Kangas sanoi keskiviikkona.

Lue lisää aiheesta:

.
.