Hyppää sisältöön

Suomen suurlähettiläs palasi Kiovaan kuukausien jälkeen: "Tämä tuntuu todella hyvältä"

Suomen suurlähettiläs Päivi Laineen mukaan lähetystön alueella sodasta ei näy merkkejä. Työn tekeminen sotaa käyvässä maassa on monella tavalla poikkeuksellista.

Suomen Ukrainan suurlähettiläs Päivi Laine kaatuneiden muistomerkillä Kiovassa viikkoa ennen Venäjän hyökkäyksen käynnistymistä. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Suomen suurlähettiläs Päivi Laine on palannut asemapaikalleen Ukrainan Kiovaan.

Vaikka maa on edelleen sodassa, kaupungin parantunut turvallisuustilanne on mahdollistanut paluun. Edustuston toiminta Kiovassa jatkuu kuitenkin yhä poikkeusjärjestelyin.

– Nopeasti sanoen tuntuu, että vapaus on mennyt, koska täällä pitää jatkuvasti olla tarkkana siitä, että pääsee tarvittaessa suojaan, jos ilmahälytys tulee, Laine kertoo puhelinhaastattelussa.

– Mutta tällaisena kauniina alkukesän päivänä Kiova näyttää yhtä kauniilta kuin ennenkin.

Suomen lähetystössä ei toistaiseksi ole muita työntekijöitä kuin Laine. Hän toteaa, että yli kolmen kuukauden tauon jälkeen tehtävää riittää.

– Kaipaan kovasti kollegoitani, koska työtä tuntuu olevan kovin paljon. Normaalimpiin oloihin viittaa esimerkiksi se, että esimerkiksi kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin tulee paljon ukrainalaisilta ja muita diplomaattikollegoilta.

– Mutta Ukraina on sotaa käyvä maa ja joudumme suhteuttamaan kaikki liikkumisemme ja tapaamisemme siihen, että kaikki pystytään tekemään mahdollisimman turvallisesti.

"Julmuudet ovat vain lisänneet päättäväisyyttä"

Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan on jatkunut jo yli kolme kuukautta, mutta Laineen mukaan maanpuolustushenki on kova.

– Viimeisimmät lausunnot ovat olleet sellaisia, että heidän tarkoituksensa on vallata takaisin kaikki ne alueet, jotka Ukrainalle kuuluvat, Laine kertoo.

– Venäläisten sotilaiden harjoittamat julmuudet siviilejä kohtaan ovat minusta vain lisänneet ihmisten päättäväisyyttä taistella, vaikka Venäjän pyrkimys on varmaankin ollut juuri päivänvastainen.

Laine ja kaikki Kiovan edustuston palveluksessa olleet Suomen kansalaiset poistuivat Ukrainasta turvallisuussyistä helmikuussa, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan.

– Lähteminen helmikuun lopussa oli erittäin surullista ja vaikeaa. Silloin ei tiennyt, milloin voi palata ja voiko ylipäätään palata. Se oli aika repivää, Laine muistelee.

– Nämä kolme kuukautta teimme töitä Helsingistä ja keskustelimme kollegoiden kanssa hyvin paljon siitä, miten osa sydämestä jäi Ukrainaan. Siinä mielessä tämä paluu tuntuu todella hyvältä. Kun on tavannut omia työtovereita ja kollegoita, se on ollut tunteellista.

Lue myös:

.
.