Hyppää sisältöön

Herätys: Turkki väittää Ruotsin aseistavan kurdisissejä | Elinkeinoelämä mielissään Nato-päätöksestä | Valtio rientää vesilintujen apuun

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet lyhyesti.

Muun muassa turkkilainen Sabah-lehti on esitellyt kuvia ruotsalaisaseista. AT4-sinkoja sanotaan olevan kuvassa vasemmalla. Kuva: Kuvakaappaus Sabah-lehden nettisivuilta.

Turkin mukaan ruotsalaissinkoja on päätynyt kurditaistelijoille

Turkissa on esitetty väitteitä, joiden mukaan Ruotsi olisi aseistanut Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n sissejä. Erityisen suuren huomion kohteeksi on joutunut Saabin valmistama kertakäyttösinko. Turkilla näyttäisi olevan todisteita siitä, että kurdisisseillä on ollut ruotsalaissinkoja, mutta se ei tarkoita, että Ruotsi olisi ne toimittanut.

Natoon hakeminen hälvensi huolet Suomi-riskistä

Piikiekkotuotanto Okmeticin tehtaalla Vantaalla kaksinkertaistuu investoinnin myötä. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Elinkeinoelämä kiittelee Suomen ripeää Nato-prosessia. Nato-hakemus on lievittänyt epävarmuutta ja lisännyt Suomen tunnettavuutta maailmalla. Esimerkiksi satoja työpaikkoja tuova ja satoja miljoonia maksava tehdashanke Vantaalla oli peruuntua sodan takia, kun emoyhtiö alkoi epäröidä – lopulta Suomen Nato-prosessi pelasti tilanteen.

Valtio satsaa vesilintukadon pysäyttämiseen miljoonia

Punasotkan kanta on romahtanut kolmessakymmenessä vuodessa murto-osaan entisestä. Kuva: Asko Hauta-aho

Suomi haluaa pysäyttää vesilintujen määrän laskun mittavalla luonnonhoitotyöllä. Valtio rahoittaa ministeriöiden yhteisellä rahoituksella vesilintujen elinolojen parantamista poikkeuksellisen laajasti. Kosteikkotyöhön ja ammattimaiseen vieraspetopyyntiin satsataan kuutisen miljoonaa euroa. Uusia kosteikoita rakennetaan nelisenkymmentä ja petoja pyydetään seitsemälläkymmenellä järvellä.

Tänään on aurinkoista

Kuva: Elias Paakkanen / Yle

Sää on poutainen koko maassa. Laajoilla alueilla on aurinkoista, mutta etelärannikolla ja pohjoisessa voi paikoin pilvisyys olla runsaampaa. Lämpötila kohoaa ylimmillään lännessä noin 17–8 asteeseen.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

.
.