Hyppää sisältöön

Hoitajapula piinaa sairaaloita kesällä – "Yhtään hoitajaa ei olisi varaa menettää", sanoo sairaanhoitopiirin johtaja

Yle kysyi kesän hoitajatilanteesta kaikilta Suomen sairaanhoitopiireiltä. Monien vastauksista nousee esiin resurssivaje. Varsinais-Suomen tilanne on johtajan mukaan pahempi kuin koskaan.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä leikkauksia joudutaan vähentämään, koska sijaiset eivät riitä. Kuvassa hoidetaan koronapotilaita OYSin teho-osastolla helmikuussa 2022. Kuva: Päivi Köngäs / Yle

Ensi kesänä terveydenhoito painiskelee kroonisen hoitajapulan lisäksi myös sijaispulan kanssa. Tilanne vaihtelee eri puolilla Suomea. Yle kysyi ensi kesän tilanteesta kaikilta Suomen sairaanhoitopiireiltä.

Monien sairaanhoitopiirien vastauksista nousee esiin voimakas huoli kesän resurssitilanteesta. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa tilanne on pahempi kuin koskaan aikaisemmin, kuvailee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Petri Virolainen. Hän listaa syitä: korona, sairauslomat ja hoitajien lähtö muihin töihin.

– Emme ole saaneet tarpeeksi sijaisia. Työvoimatilanne on huomattavasti huonompi kuin aiemmin. Olemme tällä henkilökunnalla kesällä todella suurissa vaikeuksissa

Virolainen lupaa, että kiireellinen hoito voidaan Turun seudulla hoitaa laadukkaasti, mutta kiireettömässä hoidossa tulee jono ja viiveitä.

– Hoitojonot kasvavat. Jonotilanne on ollut koronan aikana ja keväällä hyvä, mutta nyt meillä toimenpiteitä, joissa meillä on hoitotakuun kanssa ongelmia.

Virolainen kiteyttää kesän kahteen sanaan: huono ja huolestuttava.

Tilanne sijaisten saamisen suhteen on pahempi kuin koskaan aikaisemmin, kuvailee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Petri Virolainen. Syinä on korona, sairauslomat sekä hoitajien lähtö muihin töihin Kuva: Jouni Immonen / Yle

Tilanne on huono myös suurimmassa sairaanhoitopiirissä eli Helsingin ja Uudenmaan HUSissa, kertoo HUSin hallintoylijohtaja Marja Renholm.

Tänä kesänä pystytään pitämään noin kaksi tuhatta sairaansijaa auki, mikä on pari sataa vähemmän kuin viime kesänä. Tämä näkyy Renholmin mukaan jonojen pidentymisessä.

Tarve olisi vielä muutamalle sadalle sijaiselle.

– Niihin mielellään otettaisiin sijaisia, jos heitä olisi saatavilla. Mutta ei tällä hetkellä ole.

– Siitä syystä meillä on suunniteltu enemmän sairaansijasulkuja tulevalle kesälle, Renholm sanoo.

Hoitajapulasta on puhuttu paljon pitkin kevättä: lakkoilleet ja joukkoirtisanomisilla uhanneet hoitajajärjestöt ovat perustelleet palkankorotusvaatimuksiaan sillä, että ilman rahaa hoitajapula ei ratkea.

Hylätessään sovittelulautakunnan sovintoesityksen 11. toukokuuta Tehyn Millariikka Rytkönen vetosi hoitajapulaan:

– Sillä ei millään tavalla paranneta tai hoideta hoitajapulaa. Sovittelulautakunta ei valitettavasti ymmärrä, miten syvästä hoitajapulasta meidän yhteiskunnassamme kärsitään, Rytkönen sanoi.

Myös ensihoidossa ja teholla pulaa

Myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä tuleva kesä näyttää huonommalta kuin viime vuonna. Jo nyt on suljettu kaksi aikuisten vuodeosastoa ja näillä näkymin juhannuksena menee kiinni kolmas – seitsemäksi viikoksi.

Edessä on leikkausten vähentäminen, koska leikkaustiimejä ei ole tarpeeksi. Hallintoylihoitaja Pirjo Lukkarila pohtii kesää huolestuneena.

– Jos emme saa esimerkiksi korotetuilla hälytysrahoilla lisäämään henkilökuntaa, joudumme sulkemaan ja supistamaan toimintoja enemmän.

– Yhtään hoitajaa ei olisi varaa menettää, Lukkarila sanoo.

Jos tietäisin vastauksen, mistä tilanne johtuu, ratkaisisin sen heti

Heljä Lundgren-Laine, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Akuuttiyksiköissä sijaisista on pulaa myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä, kertoo johtajaylihoitaja Heljä Lundgrén-Laine.

– Tilanne on haastava. Tällä hetkellä on muutamia paikkoja täyttämättä. Ne sijoittuvat akuuttiyksiköihin: päivystykseen, ensihoitoon, teho-osastolle ja päivystysinfektio-osastolle.

Akuuttiyksiköihin vaaditaan osaavaa henkilökuntaa, eikä niihin voida ottaa esimerkiksi pelkästään opiskelijoita.

Jo viime kesänä eli 2021 hakijoiden määrä väheni vuoteen 2020 verrattuna sadalla. Tänä vuonna hakijoiden määrä väheni noin 70 hakijalla.

– Jos tietäisin vastauksen, mistä tämä tilanne johtuu, ratkaisisin sen heti, Lundgrén-Laine sanoo.

Kesän sijaisuudet on saatu mukavasti täytettyä, kertoo Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Jan Tollet, mutta painottaa että isossa kuvassa tilanne on huonompi. Ympärivuotisia hoitajasijaisuuksia on täyttämättä noin sadan hoitajan verran. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

Savossa ja Satakunnassa hyviäkin uutisia

Päijät-Hämeessä, Pohjois-Savossa ja Satakunnassa näyttää siltä, että kesästä selvitään. Sijaisia on löytynyt.

– Voisin sanoa, että kesäsijaisuuksissa on ok tilanne. Se näyttää positiiviselta, sanoo Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Jan Tollet.

Pohjois-Savossa sijaisvahvuudesta puuttuu kuitenkin jatkuvasti noin sata hoitajaa.

– Siinä on krooninen haaste meillä. Kroonisen hoitajapulan takia on rekrytoitu lähihoitajia ja fysioterapeutteja, ja sitä kautta saatu henkilökuntaa. Ja heitä on voitu hyödyntää tässä kokonaisuudessa.

Satakunnan sairaanhoitopiirissä Satasairaalan toimialueella hoitajia on saman verran kuin viime kesänä. Kesälomasijaisiksi on onnistuttu saamaan aikaisempaa enemmän opiskelijoita.

– Olemme tyytyväisiä saadessamme tarjota heille kesätyöpaikan Satasairaalasta ja toivomme, että jatkossa saamme heistä kollegoita osaavien ammattilaisten joukkoomme, kertoo viestintäpäällikkö Sini Gahmberg Satasairaalasta.

Päijät-Soten toimitusjohtajan sijainen Timo Louna kuvailee kesän hoitajatilannetta terveys- ja sairaanhoitopalveluissa kohtalaisen hyväksi, vaikka edeltävään kesään nähden sijaisia on jonkin verran niukemmin.

– Terveys- ja sairaanhoitopalveluissa toiminnot jatkuvat pääosin kuten aiempina kesinä. Vuodeosastopaikkoja on kuitenkin jonkin verran edellistä kesää vähemmän.

Päijät-Hämeessä hoitajapula näkyy Lounan mukaan eniten perhe- ja sosiaalipalveluissa.

– Ikääntyneiden palvelut ja kuntoutus -toimialalla kesäsijaisten saatavuus on aiempaa kesää heikompi.

Pohjois-Karjalassa puuttuu viidennes

Pohjois-Karjalassa sijaispula tuntuu pahiten ikääntyneiden palveluissa, kuten kotihoidossa ja ympärivuorokautisen hoivan palveluissa, kertoo Siun soten henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen.

– Kesälomasijaisissa vaje sijaisten saatavuudessa on noin viidennes kesälomasijaistarpeeseen suhteutettuna.

Toimintaa supistetaan Bjerregård Madsenin mukaan todennäköisesti saman verran kuin viime kesänä. Sijaispulaa paikataan vielä tilapäistyövoiman avulla.

– Saamme tilapäistyövoimaa kesälle myös Sarastia Rekrytoinnin kautta, joka näitä puutteita vielä korjaa. Joten vielä on mahdollisuus saada kesäksi sijaistarpeita täytettyä.

Keski-Pohjanmaalla on rekry päällä

Myös Keski-Pohjanmaalla on työnhaku vielä auki.

Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten resurssipäällikkö Heidi Gleviczky kehottaakin nyt hakemaan töitä.

– Vielä rekrytoidaan aktiivisesti, ja jos työpaikka on vielä hakusessa, niin voi olla yhteydessä, Glevitczky kertoo.

Osa työntekijävajeesta pystytään paikkaamaan sisäisillä järjestelyillä.

– Sanoisin, että tilanteemme on haastava, mutta olemme saanut rekrytoitua niin hyvin että pystymme turvaamaan kriittisimmät palvelut.

Hän painottaa, että vaikka tilanne vaihtelee alueittain, yleisesti ottaen hoitajapula on koko maata koskeva huolenaihe, ja ollut sitä aikaisemminkin.

– Hoitajapula on ihan koko Suomen ongelma eli tekijöitä ei ole riittävästi, Gleviczky summaa.

Lisää aiheesta:

.
.