Hyppää sisältöön

Piispat huolestuivat maataloustuottajien jaksamisesta ja kotimaisesta ruokaturvasta

Suomessa keskustellaan parhaillaan turvallisuudesta. Kolme evankelis-luterilaisen kirkon piispaa toteaa kannanotossaan, että merkittävä osa turvallisuutta on riittävästä ruoasta huolehtiminen.

Tuotanto ja jakelukanavat voivat helposti halvaantua. Silloin jokaisen kansankunnan tulisi selvitä omillaan, muistuttaa piispa Matti Salomäki (kuvassa) kannanotossa, jonka ovat allekirjoittaneet myös piispat Seppo Häkkinen ja Jari Jolkkonen. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Lapuan hiippakunnan piispa Matti Salomäki ottaa kahden muun piispan kanssa voimakkaasti kantaa maataloustuottajien ja ruokaturvan puolesta.

Piispat huomauttavat, että maataloustuottajilla on yhteiskunnassa erityinen tehtävä ruoantuottajina.

– Maataloustuottajien ahdinko on taakka, jota on kannettava yhdessä, piispat kirjoittavat kannanotossaan.

Tuottajat diakoniatyön uusi kohderyhmä

Kannanotossa todetaan, että maataloustuottajista on tullut seurakuntien diakoniassa uusi kohderyhmä.

Matti Salomäki sanoo, että tuottajat tekevät pitkää päivää pienellä tuotolla. Henkinen jaksavuus on koetuksella jatkuvassa paineessa.

Salomäen mukaan monet tuottajat elävät tällä hetkellä ennennäkemättömässä ahdistuksessa, kun hintojen jatkuvasti noustessa pitäisi jälleen olla valmius hankkia seuraavan vuoden siemenet ja lannoitteet.

– Kirkko on kriisiaikanakin henkisen tuen antaja. Rohkaisemme ja kannustamme viljelijöitä haastavissakin tilanteissa jatkamaan eteenpäin. Huolehdimme siitä, että heidän näkökulmia otetaan esiin ja että heistä kannetaan yhdessä huolta eri tahoilla.

Viidellä leivällä ja kahdella kalalla

Matti Salomäen mukaan kirkko on huolestunut paitsi tuottajien jaksamisesta, myös kotimaisen ruoan riittävyydestä, jos tuonti tyrehtyisi.

– Halusimme nostaa maataloustuottajien ahdingon esille juuri nyt, koska tämä liittyy myös meidän kokonaisturvallisuuteen. Jos kävisi niin, että ruoan tuonti yhtäkkiä loppuisi, joutuisimme olemaan omillamme. Sen takia meillä täytyy olla omaa tuotantoa ja omaa ruokaturvaa, Matti Salomäki sanoo.

Viidellä leivällä ja kahdella kalalla ei enää kansaa ruokita?

– Se on edelleen tärkeä vertaus siitä, miten omasta jakamalla ja tasapuolisesti jakamalla siitä riittää kaikille. Toki tarvitaan Jumalan siunausta ja sitä ihmettä, joka silloin tapahtui. Se on myös opetuskertomus jakamisen siunauksesta, Matti Salomäki huomauttaa.

Ruokaketjuun yhteisvastuuta

Kannanoton allekirjoittaneet piispat vetoavat eri osapuolten vastuuseen.

– Ruokaketjun eri toimijoilla on vastuunsa ja tehtävänsä. Tärkeintä on huolehtia siitä, että jokaisella Suomessa asuvalla on kaikissa oloissa ruokaa. Tähän tarvitsemme kotimaista kannattavaa tuotantoa ja jaksavia tuottajia, piispat painottavat.

Lapuan piispa Matti Salomäen kanssa kannanoton ovat allekirjoittaneet Mikkelin piispa Seppo Häkkinen ja Kuopion piispa Jari Jolkkonen.

.
.