Hyppää sisältöön

Turkki väittää Ruotsin toimittavan aseita PKK:lle – todisteita aseista näyttää olevan, mutta ei Ruotsin roolista

Turkissa on esitetty valokuvia, joiden sanotaan esittävän Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n taistelijoilta takavarikoituja ruotsalaisaseita.

Muun muassa turkkilainen Sabah-lehti on esitellyt kuvia ruotsalaisaseista. AT4-sinkoja sanotaan olevan yläkuvassa vasemmalla ja alemmissa lähikuvissa. Kuva: Kuvakaappaus Sabah-lehden nettisivuilta.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemusten törmättyä Turkin vastarintaan suuri osa Ankaran suuttumuksesta on kohdistunut Ruotsiin.

Tosin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui jälleen eilen sekä Suomesta että Ruotsista maina, jotka monien muiden vääryyksien lisäksi antavat rahaa ja aseita terroristeille.

Erityisen kova on väite siitä, että Ruotsi olisi aseistanut Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta. Esimerkiksi Turkin yleisradio TRT, väittää että Ruotsi olisi toimittanut panssarintorjunta-aseita PKK:lle.

Hankalasti selitettäviä valokuvia

Saabin valmistama (siirryt toiseen palveluun) kertasinko AT4 on joutunut suuren huomion kohteeksi.

Turkin turvallisuusjoukot ovat toimittaneet julkisuuteen kuvia, joiden sanotaan esittävän takavarikoituja ruotsalaisaseita. Myös Edam-ajatuspaja (siirryt toiseen palveluun), joka ei ole Turkin hallitukseen sidoksissa on aiemmin kertonut singoista.

Turkin yleisradio TRT vetää mutkat suoriksi (siirryt toiseen palveluun) ja väittää, että Turkilla on todisteita Ruotsin asetoimituksista suoraan PKK:lle. Jutussa lainataan Turkin valtiollisen uutistoimiston Anatolian juttua (siirryt toiseen palveluun), jossa kuitenkin todetaan, että ei tiedetä, miten aseet päätyivät PKK:lle.

Ei ole ainutlaatuista, että yhteen maahan tai tietylle ryhmälle toimitetut aseet löytyvät yllättävistä paikoista. AT4-sinkoa on valmistettu satojatuhansia kappaleita, myös lisenssillä Yhdysvalloissa.

Laajalle levinnyt asetyyppi

Asetta on toimitettu useaan paikkaan Lähi-idässä ja muualla maailmassa.

Irakissa ensimmäiset havainnot ovat jo vuodelta 2010, vaikka Ruotsi ei tässä vaiheessa ollut myynyt sinkoja Irakiin. Aseet olivat Ruotsin radion mukaan (siirryt toiseen palveluun) ilmeisesti peräisin Yhdysvaltain varastoista.

Kun Irakin armeija käytännössä romahti ääriliike Isisin paineessa vuonna 2014, aseita levisi laajalle alueelle Irakissa ja Syyriassa.

Yhdysvaltain armeijan ja kurdijoukkojen saattue Syyriassa lähellä Turkin rajaa huhtikuussa 2017. Kuva: Yussef Rabie Yussef / EPA

Yhdysvallat on toimittanut paljon aseita Syyrian kurdien aseellisille joukoille YPG:lle, joka on ollut arvokas liittolainen taistelussa ääriliike Isisiä vastaan. Turkin mielestä YPG on sama kuin Kurdistanin työväenpuolue PKK, ja epäilys on, että aseistusta on siirretty PKK:n taistelijoille.

Tämä on vakava asia EU:n ja Yhdysvaltain kannalta, koska ne määrittelevät PKK:n terrorijärjestöksi.

Turkki on aiemminkin puhunut länsimaiden toimittamien aseiden päätymisestä PKK:lle. Nyt asia on nostettu esille uudella tarmolla osana Suomen ja Ruotsin vastaista kampanjaa.

Sarjanumerot voisivat paljastaa alkuperän

Jos Ruotsi on syytön PKK:n aseistamiseen se voisi rauhoittaa Turkkia ottamalla vastaan löytyneiden aseiden sarjanumerot ja kertoa, minne singot on alunperin myyty.

Kun Myanmarissa kuvattiin vuonna 2012 Carl Gustaf -panssarintorjunta-ase hallituksen sotilaiden käytössä, sarjanumeron perusteella selvisi, että ase oli alunperin myyty Intiaan (siirryt toiseen palveluun).

Tätä samaa asetta on löytynyt myös Syyriasta, mutta julkisista lähteistä ei löydy tietoja, mistä ase on peräisin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Turkki tuli tämän viikon Nato-kokoukseen mukanaan pitkä vaatimuslista ehtona Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle. Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen avaa Uutispodcastissa Turkin vaatimusten taustoja.

Erdoğan etsii terroristeja parlamenteista

Ruotsin valtiopäivien riippumaton jäsen Amineh Kakabaveh on myös ollut Turkin suuttumuksen kohteena.

Kakabaveh on itse todennut, että hän on yksi niistä henkilöistä, joihin Erdoğan on viitannut puhuessaan parlamenteista löytyvistä terroristeista.

Kakabaveh on iranilaistaustainen kurdi. Hän on kertonut taistelleensa aikoinaan pienen iranilaisen vasemmistolaisen kurdiryhmän Komalan (siirryt toiseen palveluun) rivessä.

Viime syksynä Kakabavehilla oli vaikuttamisen paikka. Hän antoi ratkaisevan äänen, joka mahdollisti sosiaalidemokraatti Magdalena Anderssonin nousun pääministeriksi.

Magdalena Andersson nousi Ruotsin pääministeriksi marraskuussa 2021. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Samana päivänä kun valtiopäivillä äänestettiin Anderssonin pääministeriydestä allekirjoitettiin asiakirja (siirryt toiseen palveluun), jossa sosiaalidemokraatit lupaavat lisätä apua ja yhteistyötä Syyrian kurdialueen ja sen pääpuolueen PYD:n kanssa.

Paperissa luvataan myös tukea kurdimielisen HDP-puolueen työtä Turkissa.

Kakabavehin ja sosiaalidemokraattien puoluesihteerin allekirjoittamassa asiakirjassa ei näyttäisi olevan mitään kovin radikaalia, mutta tällä hetkellä se on paperi, joka polttaa Ruotsin käsissä. Turkille se kelvannee todisteeksi tuesta “terroristeille”.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.