Hyppää sisältöön

Turun elämyskeskuksen kumppanuussopimukselle sorvataan jatkoa – kaupunki haluaa varautua myös siihen, ettei elämyskeskushanke toteudu suunnitellusti

Tavoitteena on, että asemakaavanmuutos olisi valtuuston käsittelyssä vuoden 2023 loppuun mennessä. Vaihtoehtoisesti kaupunki ostaisi kaksi kiinteistöä 35 miljoonalla siltä varalta, ettei Turun Ratapihan Kehitys Oy pystyisi toteuttamaan hanketta.

Ratapihan alueelle suunnitellaan mittavaa areena- ja elämyskeskushanketta, asuntoja sekä liike- ja toimistotiloja. Kuva: Paula Collin / Yle

Turku haluaa jatkaa ratapiha-alueen kumppanuussopimusta. Ehdotuksena on, että sopimus ulottuisi vuoden 2023 kesäkuun loppuun asti. Alueelle suunnitellaan mittavaa areena- ja elämyskeskushanketta, asuntoja sekä liike- ja toimistotiloja.

Kaupungin lisäksi sopimuksessa ovat mukana hanketta toteuttava Turun Ratapihan Kehitys Oy (TRK) ja VR-Yhtymä. Asiaa käsitellään Turun kaupunginhallituksessa maanantaina. Se vaatii myös VR-Yhtymän hallituksen hyväksynnän.

Mikäli kiinteistökauppa TRK:n ja VR:n välillä toteutuu kumppanuussopimuksen aikana, kaupunki vie asemakaavanmuutosehdotuksen hyväksymiskäsittelyyn. Tavoitteena on, että kaava olisi valtuuston käsittelyssä vuoden 2023 loppuun mennessä.

Kaupunginhallitukselle esitetään myös, että Turun ja VR Yhtymän välille solmitaan vaihtoehtoinen ratapiha-alueen asemakaavoittamista koskeva kumppanuussopimus ja alueen kiinteistöjen hankintaa koskevat ehdolliset kauppakirjat. Siinä kaupunki hankkisi omistukseensa kaksi kiinteistöä määräalaltaan yhteensä yli 80 000 neliötä 35 miljoonalla eurolla.

Järjestely mahdollistaisi VR:n ratavarikon siirron Iso-Heikkilään. Lisäksi elämyskeskukselle varattu ratapihan alue säilyisi rakentamiskelpoisena, vaikka TRK ei pystyisi toteuttamaan hanketta.

– Haluamme, että areena- ja elämyskeskushanke toteutuu, siksi esitämme kumppanuussopimuksen jatkamista. Samalla huolehdimme siitä, että Tunnin juna käynnistyy ja lähijunaliikenne voi alkaa.

– Meidän on kuitenkin varauduttava mahdollisiin muutoksiin ja valmistauduttava itse ratapihan alueelle syntyvän uuden kaupunginosan tuloon, sanoo Turun pormestari Minna Arve kaupungin tiedotteessa**.**

Turussa rautatieliikenteen nykyiset alueet ovat tärkeä osa kaupunkikeskustaa ympäröivää laajaa vyöhykettä, jota uudistetaan nyt ja tulevaisuudessa. Alueelle tulee sijoittumaan myös matkakeskus.

Lue lisää:

.
.