Hyppää sisältöön

Musiikkialan Teosto-palkinnot jaettiin Yonan, Eevil Stöön, Cecilia Damströmin ja Linda Fredrikssonin sävellyksille

Kokonaispotti 60 000 euroa jaettiin neljän voittajaryhmän kesken.

"Vyöryy reteästi eteenpäin aiheuttaen kuulijalleen riemua ja lukuisia naurunröhähdyksiä", raati kuvaili Eevil Stöön (kuvassa) rap-albumia Masipan Wave. Kuva: Lehtikuva

Tämän vuoden Teosto-palkinto on jaettu neljälle sävelteokselle.

Voittajat ovat Yonan eli Johanna Rasmuksen ja työryhmän teokset Yonan albumilla Uni johon herään, Cecilia Damströmin sävellys ICE, Linda Fredrikssonin teokset Juniper-levyllä sekä Eevil Stöön ja työryhmänsä sävellykset Eevil Stöön albumilla Marsipan Wave.

Tuomariston puheenjohtajana toiminut säveltäjä-tuottaja Totte Rautiainen arvioi, että ehdokkaiden ja voittajien kirjo oli tänä vuonna poikkeuksellisen laaja.

– Se osoittaa, miten monipuolista ja ilmaisuvoimaista säveltaidetta Suomen musiikkikenttä tällä hetkellä tarjoaa, Rautiainen sanoi palkintotiedotteessa.

Tämän vuoden palkitut valitsivat Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén, toimittaja Maria Veitola sekä vuoden 2020 Teosto-palkinnon voittajat Rautiainen ja artisti Jesse Markin.

Teosto haluaa palkita rohkeutta

Vuoden 2022 palkinnon voittajat ja ehdokkaat valittiin vuosina 2020–2021 kantaesitettyjen tai julkaistujen kotimaisten sävelteosten joukosta, ja sääntömuutoksen vuoksi palkinto päätettiin tänä vuonna jakaa vähintään kahdelle sävellysteokselle aiemman yhden sijaan.

Mauri Syrjälä ja Yona Teosto-palkintojen jakotilaisuudessa Helsingin Musiikkitalolla. Kuva: Lehtikuva

Tekijänoikeusjärjestö Teosto kertoo haluavansa palkinnolla antaa tunnustusta omaperäisille ja rohkeille sävellyksille tai sävelteoskokonaisuuksille.

Yonan palkittua kokonaisuutta voittajaraati perustelee "erityisen tunnelmalliseksi teoksi, joka on vaatinut toteuttajiltaan vahvan vision".

Fredrikssonin jazz-tyylistä Juniper-albumin teoksia tuomaristo kuvailee herkän viipyileviksi ja henkilökohtaisiksi. Cecilia Damströmin ICE-teos saa raadilta tunnustusta muun muassa synnyttämistään vahvoista mielikuvista, kun taas Eevil Stöön rap-albumi "vyöryy reteästi eteenpäin aiheuttaen kuulijalleen riemua ja lukuisia naurunröhähdyksiä."

Linda Fredrikssonin jazz-tyylisiä teoksia tuomaristo kuvailee herkän viipyileviksi. Kuva: Lehtikuva
Cecilia Damnström saa tunnustusta musiikkinsa herättämistä vahvoista mielikuvista. Kuva: Lehtikuva

Teosto-palkinto oli tänä vuonna palkinnon historian suurin, 60 000 euroa, ja summa jaettiin tasan neljän voittajaryhmän kesken. Palkintosumma kasvoi tänä vuonna, koska tunnustusta ei jaettu viime vuonna koronapandemian vuoksi ollenkaan.

17. kerran jaetun palkinnon voittajat jaettiin Helsingin Musiikkitalolla torstaina.

.
.