Hyppää sisältöön

Maryna Makarova on tärissyt pelosta Kajaanissa – lentokoneen äänet, junan kolistelu ja prikaatin kalusto säikäyttävät Ukrainasta tulleita pakolaisia

Kovan äänen säikähtäminen on tavallista trauman kokemisen jälkeen. Psykiatrian ylilääkärin mukaan pelot voivat helpottaa nopeasti muutamissa päivissä, mutta saattavat myös vaatia ammattilaisen apua.

Suomalaisille tutut äänet pelottavat sotaa paenneita ukrainalaisia
Suomalaisille tutut äänet pelottavat sotaa paenneita ukrainalaisia

Ohi ajava rekka, kolisteleva juna tai lentokoneen aiheuttama yliääni taivaalla ovat monelle normaaleja ääniä arjessa.

Ukrainan sotaa paenneet Anna Koliuk ja Maryna Makarova ovat kokeneet kuvaillun kaltaiset äänet pelottavina Kajaanissa. Eivätkä he ole ainoita.

Moni Ukrainasta Suomeen tullut pakolainen on reagoinut koviin ääniin. Myös suomalaiset ovat olleet herkillä. Esimerkiksi Oulussa yllättäen soinut 30 sekunnin mittainen hälytysääni säikäytti kaupunkilaisia. Syyksi paljastui Merikosken voimalaitokselta kantautunut äänimerkki. Kouvolassa puolestaan säikähdettiin matalalla lentäviä helikoptereita.

Toukokuun alussa Kainuussa kuultiin Ilmavoimien Hornet-hävittäjän aiheuttama yliäänipamaus. Voimakkaana maan pinnalle asti kantautunut ääni kuultiin laajasti ympäri maakuntaa.

– Kun näin sotilaslentokoneita ensimmäisen kerran, se tuntui todella pelottavalta. Vaikka meille oli etukäteen kerrottu, että kyseessä on harjoitus, en oikein ymmärtänyt sitä, sanoo Makarova.

Koliuk oli samaan aikaan pienen poikansa kanssa kahdestaan. Hän kertoo kuulleensa kuinka lentokoneet lensivät ylitse.

– Ääni kuulosti samalta kuin jossain pommitettaisiin. Tiedän, miltä pommitus kuulostaa, koska olen kuullut sen läheltä.

Maaliskuun alussa Suomessa testattiin väestöhälytyslaitteistoa. Tuolloin Kajaanissakin tehty testaus sai aikaan huolta usean ukrainalaisen keskuudessa. Anna Koliukin mukaan ääni kuulosti hyvin paljon samalta kuin Ukrainassa.

– Pysähdyin katsomaan, mikä ääni se on, ja aloin heti etsiä uutisia. Tärisin pelosta, kuvailee Makarova.

Suomalaiset varushenkilöt muistuttavat veljestä

Kajaanissa toimii puolustusvoimien yksikkö Kainuun prikaati, jonka myötä kaupungin katukuvassa on liikkeellä useita kertoja päivässä armeijan kalustoa. Myös ajoneuvot ovat hätkähdyttäneet Koliukia ja Makarovaa.

– Kun saavuimme vastaanottokeskukseen, meille kerrottiin, että ei tarvitse pelätä, jos näkee sotilasajoneuvoja. Jos näen Suomessa sotilaita, mieleeni tulee heti ystäväni ja veljeni sodassa. Se on stressaavaa.

Kovan äänen säikähtäminen on tavallinen oire trauman kokemisen jälkeen. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin yleissairaalapsykiatrian osastonylilääkäri Tanja Laukkala kertoo, että oireilu voi laueta, jos ihminen on ollut tilanteessa, jossa hän on vakavasti järkyttynyt ja säikähtänyt kovaa ääntä.

– Sitten pienemmätkin äänet voivat palauttaa säikähdyksen mieleen.

"Luulen, että elämäni on loppuun asti tällaista"

On yksilöllistä, kuinka kauan äänien pelkääminen voi jatkua. Tanja Laukkalan mukaan joillakin oireet vaimenevat nopeasti muutamissa päivissä, joillain voi mennä viikkoja. Pidempään kestävässä tilanteessa tarvitaan usein psykososiaalisen tuen apua.

– Hoitomuodot traumaperäisissä oireissa ovat keskusteluun ja vuorovaikutukseen pohjautuvia menetelmiä.

Maryna Makarova kokee, ettei hän voi tehdä asialle mitään. Hän uskoo, että erilaiset äänet ahdistavat häntä myös tulevaisuudessa. Makarova ei usko, että ammattiavusta olisi apua, koska hän ei usko auttajien ymmärtävän, mitä hän on kokenut.

– Luulen, että elämäni on loppuun asti tällaista.

.
.