Hyppää sisältöön

Risto E.J. Penttilä Yhdysvaltain tuesta Suomelle: Kyllä nyt voimme kokea olevamme erittäin turvassa

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa torstaina. Niinistö luonnehti tukea Nato-jäsenyyttä hakevalle Suomelle “valtavan vakuuttavaksi”.

Bidenin tukea Suomelle kiitellään
Bidenin tukea Suomelle kiitellään

Yhdysvaltain-asiantuntija Risto E. J. Penttilä kiittelee Niinistön tavoin Suomen saamaa tukea.

– Kyllä nyt voimme kokea olevamme erittäin turvassa. Tuli täydellinen tuki, joka monin eri sanoin ilmaistiin. Ja vaikka ei puhuttu siitä, että minkälaisia sotilaallisia tukitoimia tehtäisiin, niin ei tämän voimakkaampaa tukea Yhdysvalloilta tässä tilanteessa voi saada. Täytyy sanoa, että Suomen kannalta tilanne on niin hyvä kuin se voi olla, Penttilä sanoi Ylen aamussa perjantaina.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen lisäsi, että Yhdysvaltojen peesissä tukea tulee nyt muualtakin, kuten Puolasta.

– Ihan täydelliseksi en sitä tukea vielä julistaisi, mutta siinä on tehoa, Teivainen myöntää.

Niinistö totesi tapaamisen jälkeen, että keskusteluissa käsiteltiin muun muassa sitä, miten Nato-jäsenyysprosessin ns. harmaan ajan turvallisuus ratkaistaan.

Teivainen arvioi, että sotilaallisten tukitoimien yksityiskohdista saatetaan olla vaitonaisia tarkoituksella.

– Voihan olla, että siinä on pieni vastaus tulkittavissa Venäjän ulkoministeriön tiedottajan huomioon siitä, että saattaa olla tulossa myös sotilaallisia yllätyksiä.

Tiedottaja Marija Zaharova puhui sotilaallisesta yllätyksestä keskiviikkona.

Penttilän mielestä on kiinnostavaa, että Yhdysvalloilta ei tullut vastaavaa tukea vielä maaliskuussa, jolloin Niinistö vieraili Washingtonissa pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Silloin aloitettiin prosessi. Silloin selvästi Biden ei ollut henkilökohtaisesti valmis, ilmeisesti eskalaatiopelon takia, ottamaan tätä askelta.

Tällä kertaa Biden teki Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä osan omaa poliittista agendaansa ja laittoi peliin koko arvovaltansa, Penttilä arvioi.

– Siinä mielessä erittäin tärkeä puheenvuoro häneltä.

Penttilän ja Teivaisen haastattelun voi katsoa kokonaan Yle Areenasta.

Lisää aiheesta

.
.