Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain ulkoministeri syyttää Venäjän kiristävän Ukrainaa ja maailmaa – "Venäjän armeija on kaapannut miljoonien ruokavarannon panttivangiksi"

Venäjä vaatii pakotteiden kevennyksiä, jotta se suostuu päästämään Ukrainan vehnää saarretuista Mustanmeren satamista. Yhdysvallat pitää toimintaa kiristyksenä.

Sodasta huolimatta kylvötöitä on tehty ukrainalaisilla pelloilla. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

Yhdysvallat syyttää Venäjää kiristämisestä, kun vaatimukset Ukrainan vehnän saamisesta Mustanmeren kautta maailmalle kasvavat. Varsinkin köyhimpiä valtioita uhkaavaa nälänhätää on pelätty Venäjän hyökkäyksen käynnistymisestä alkaen.

Ukrainan viranomaiset ovat varoitelleet, että Venäjä myös varastaa vehnää ja pyrkii saamaan aikaan paikallisen nälänhädän.

Venäjä ilmoitti eilen torstaina, että se voi neuvotella Ukrainan satamien saarrosta, jos länsimaat ovat valmiita lieventämään talouspakotteita.

YK:n torstaisessa turvallisuusneuvoston kokouksessa Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken oli brittilehti The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vaatinut, että Venäjän on purettava saartonsa ja ukrainalainen vilja on saatava liikkeelle.

– Venäjän hallinto tuntuu ajattelevan, että ruoan käyttämisellä aseena saavutetaan tavoite, johon hyökkäämällä ei päästy – eli ukrainalaisten taisteluhengen murtaminen, Blinken totesi.

– Venäjän armeija on kaapannut panttivangiksi ruokavarannon miljoonille ukrainalaisille ja miljoonille ympäri maailman.

Venäjä ja Ukraina tuottavat noin kolmanneksen maailman vientivehnästä ja yli kaksi kolmannesta auringonkukkaöljystä.

"Mahdollisuudet taata, että ruokaa riittää"

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev ilmoitti torstaina, että maa on valmis neuvottelemaan vehnän viennistä, mutta vaatii vastineeksi kevennyksiä pakotteisiin.

– Maat, jotka tuovat vehnäämme ja muita ruokatuotteitamme, ovat suurissa vaikeuksissa ilman Venäjän kauppaa. Ilman lannoitteitamme Euroopan ja muun maailman pelloilla kasvaa vain rikkaruohoja, Medvedev viestitti Telegram-sovelluksessa.

– Meillä on kaikki mahdollisuudet taata, että ruokaa riittää muihin maihin, ettei ruokakriisejä pääse syntymään. Kenenkään ei pidä häiritä työtämme.

The Guardianin tietojen mukaan Yhdysvallat on harkinnut voimakkaiden pitkän matkan meritorjuntaohjusten toimittamista Ukrainalle saarron murtamiseksi. Pelkona kuitenkin on, että jos Venäjän Mustanmeren laivastoa alettaisiin tuhota tällaisilla aseilla, sotatilanne synkistyisi entisestään.

Ukrainan mukaan maan vehnänvienti putosi sodan seurauksena viidestä miljoonasta tonnista kuukaudessa 200 000 tonniin maaliskuun aikana ja 1,1 miljoonaan tonniin huhtikuun aikana.

Lue lisää:

.
.