Hyppää sisältöön

Suomalaisen pohjaveden maailmanvalloitus tyssäsi riitoihin: pankkitilejä suljettiin ja pullotehdas vuokrattiin yhtiökumppanin yritykselle

Singaporelainen sijoittaja kokee tulleensa huijatuksi yhtiökumppaninsa toimesta. Yhtiökumppani kiistää tämän ja sanoo, että kaikki on tehty Suomen lakia noudattaen.

Singaporelainen Allan Poh sanoo perheensä joutuneen yhtiökumppaneidensa huijaamaksi. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Singaporelaissijoittaja ja perheyhtiöidensä edustaja Allan Poh kävelee viime vuonna valmistuneen vedenpullotustehtaan pihamaalla Lahden Metsä-Pietilän teollisuusalueella.

Pullotehtaalta piti lähteä miljoonia litroja Salpausselän pohjavettä maailmalle. Tehtaalta ei ole lähtenyt pulloakaan.

Tilanne on Poh'lle omituinen, sillä hänellä ei ole pääsyä vanhempiensa yhtiöiden rahoittamaan tehtaaseen. Sen estää vuosi sitten tehty vedenpullottamon eli H2O4U-yhtiön ja LAHQUA Weden vuokrasopimus.

– Minua on huijattu H2O4U-yhtiökumppanini Oleg Titovin taholta. Hän on perustanut toisen yhtiön nimeltään LAHQUA Wesi Oy saadakseen bisneksen itselleen H2O4U:lta, Allan Poh väittää.

Oleg Titovin mukaan vuokrasopimuksen solmiminen H2O4U:n ja LAHQUA Weden kesken johtui siitä, että hänen piti turvata yhtiön tulevaisuus ja tuotannon aloittaminen. Oleg Titov on Suomen kansalalainen.

Singaporelainen sijoittaja Allan Poh kertoo järkyttyneensä vedenpullottamon käänteistä. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

LAHQUA Wesi on LAHQUA Oy:n sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö. Molemmissa on mukana Allan Poh'n liikekumppani Oleg Titov. Oleg Titov on vesibisneksen idean isä ja käytännön toteuttaja. Allan Poh järjesti rahoituksen.

Vuokrasopimus solmittiin Poh'n vastustuksesta huolimatta

Allan Poh kertoo vastustaneensa H2O4U:n hallituksen jäsenenä vuokrasopimusta yhdessä toisen hallituksen jäsenen kanssa. Sopimus kuitenkin solmittiin heidän vastustuksestaan huolimatta silloisen H2O4U:n hallituksen puheenjohtajan kannan mukaisesti.

Vuokrasopimusta edelsi H2O4U-yhtiön hallituksen kokous 7. tammikuuta 2021. Myös Allan Poh oli kokouksessa mukana. Hallitus päätti turvautua yhtiön hankalan tilanteen johdosta liikkeenjohdon konsultointia tarjoavan KPMG-yhtiön apuun.

Tähän menettelyyn myös Allan Poh myöntyi. Konsulttiyritys teki myöhemmin esityksen tehtaan toiminnan vuokraamisesta.

– Konsulttitoimiston ehdotuksesta H2O4U päätti vuokrata pullottamon, jotta toimintaa voidaan jatkaa ja pelastaa se, mitä oli jo saatu aikaan, Oleg Titov sanoo.

Oleg Titov pettyi singaporelaissijoittajiin. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Oleg Titovin mukaan hallituksen puheenjohtaja Jan Tersteeg teki teki kaikkensa säilyttääkseen H2O4U:n toimintakykyisenä.

– Hän onnistui siinä, ja H2O4U löysi ratkaisun.

Allan Poh kiistää vuokrasopimuksen laillisuuden.

– Vuokrasopimuksen LAHQUA Weden kanssa kiistän täysin. Sellaista sopimusta ei ole tai se on tehty laittomasti.

Oleg Titov näkee asian toisin.

– Vuokrasopimus LAHQUA Weden kanssa on tehty Suomen lakia noudattaen. Poh'n perheen väite siitä, että heidän kielteistä kantaansa ei ole otettu huomioon on väärä.

Vedenpullottamon toiminta pysähtyi pankkitilin sulkuun

Käytännössä sopimus toisi Poh'n mukaan heidän perheyritystensä sijoituksille ainoastaan vuokratuloja ilman liiketoiminnasta saatavia voittoja.

– 20 miljoonan sijoitus vedenpullottamoon tuottaisi meille tällä sopimuksella vuokratuloja 46 800 euroa kuukaudessa, Allan Poh sanoo.

Allan Poh sanoo perheensä yhtiöiden sijoittaneen tuotantolaitokseen, sen rakentamiseen ja oheiskuluihin jo 28 miljoonaa euroa.

Allan Poh pitää kädessään piirtämäänsä H2O4U:n omistusjärjestelyitä kuvaavaa kaaviota. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Vedenpullottamon toiminnassa oli Titovin mukaan ollut jo pitkään ongelmia, kuten yhtiön pankkitilin sulkeminen. Pankki ei saanut riittäviä tietoja singaporelaissijoittajien rahoituksen alkuperästä. Pankeilla on lain mukaan velvollisuus tuntea asiakkaansa rahanpesun estämiseksi.

Toinen luottamusta horjuttanut asia oli Titovin mukaan se, että Allan Poh'n isän lupaukset pääsystä Kiinan vesimarkkinoille eivät toteutuneet. Ilman markkinoita ei voi pyörittää tehtaan tuotantoa.

– Mitään markkinointitoimenpiteitä ei oltu tehty, ainoastaan kartoitettu markkinoita. Koronapandemian syyttäminen tilanteesta ei ole perusteltua.

Allan Poh'n mukaan Kiinan vesimarkkinoille pääsystä ei oltu sovittu.

LAHQUA Weden toimitusjohtaja Erja Pullinen on Oleg Titovin kanssa katsomassa H2O4U:n tyhjillään seisovia tiloja. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Tehdasta haetaan konkurssiin

Vedenpullottamo on joutunut konkurssiuhan alle.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa on vireillä viisi konkurssihakemusta koskien vedenpullottamoa eli H2O4U Finland Oy:tä.

Suurin velkoja on LAHQUA Wesi Oy. LAHQUA Wesi vaatii H2O4U-yhtiöltä liki neljän miljoonan euron saatavia, esimerkiksi reilua 2,2 miljoonaa euroa menetetyistä voitoista.

– Minusta se on naurettavaa, koska he ovat viemässä meiltä pois tätä bisnestä, Allan Poh sanoo.

Allan Poh tuli toukokuussa Suomeen ja kertoo osallistuneensa H2O4U:n osakkeenomistajien aluehallintoviraston luvalla järjestämään ylimääräiseen yhtiökokoukseen. Hän sanoo olevansa nyt H2O4U:n hallituksen puheenjohtaja. Yhtiön hallituksen jäsenet ovat myös vaihtuneet. Edellinen puheenjohtaja Jan Tersteeg erosi yhtiöstä huhtikuussa.

Allan Poh uskoo, että Salpausselän maineikasta pohjavettä päästään vielä viemään maailmalle heidän rahoittamastaan tehtaasta. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Titov ja Poh uskovat yhä vesibisnekseen

Yhtiökumppani Oleg Titovin LAHQUA Oy:llä on maavaraus Hollolasta ja esisopimus veden toimittamisesta mahdolliselle uudelle vedenpullottamolle.

– Keskustelemme Hollolan kanssa sopimukseen liittyvistä hankkeista. Tämä etenee rinnakkain H2O4U:n ja LAHQUA Weden vuokrasopimuksen kanssa. LAHQUA haluaa tehdä vesibisnestä edelleen.

Allan Poh haluaa nähdä Lahden vedenpullottamon tulevaisuuden valoisana vastoinkäymisistä huolimatta. Asiat yhtiön velkojien kanssa hän aikoo selvittää.

– Tulevaisuuden suhteen olen hyvin optimistinen. Yhtiön pitää saada avaimet tehtaaseen ja sitten tuotanto käyntiin.

Käräjäoikeus käsittelee H2O4U Finlandiin kohdistuvia konkurssihakemuksia 28. kesäkuuta 2022.

Lahden uusi vedenpullottamo ei ole vielä pystynyt aloittamaan toimintaansa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 7.6.2022 kello 23:een saakka.

Lue myös:

.
.