Hyppää sisältöön

Kuuden Suomessa olevan huvijahdin epäillään kuuluvan pakotteiden piiriin – selvityksistä vapautettu ökyalus Fotinia lähdössä vesille

Tulli kertoi huvialusten omistussuhteiden selvityksen etenemisestä perjantaina. Sen mukaan joidenkin taustalla on erilaisia peitejärjestelyjä, joiden selvittäminen on vaativaa.

Osa Kotka Yacht Storen tiloissa säilytettävistä aluksista on herättänyt viranomaisten mielenkiinnon. Oikeassa reunassa oleva Fotinia-alus on sittemmin vapautettu selvityksistä. Kuva on maaliskuulta 2022. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kuuden Suomessa olevan huvialuksen epäillään kytkeytyvän pakotelistoille kuuluviin tahoihin.

Tulli ja ulosottolaitos ovat selvittäneet Suomessa säilytettävien, ulkomaille rekisteröityjen huvialusten omistussuhteita maaliskuun puolivälistä lähtien. Tulli pidätti maaliskuussa yhteensä 21 alusta Venäjän pakotteisiin liittyvää jatkoselvitystä varten.

Lisäksi Tulli ilmoitti heti yhden aluksen ulosottoviranomaisille. Kotkan Yacht Storesta kerrottiin tuolloin, että yhtiön hallissa säilytyksessä oleva Fotinia-alus oli ulosottolaitoksen väliaikaisen haltuunoton kohteena. Jahdin on epäilty olevan kytköksissä Venäjän entiseen presidenttiin Dmitri Medvedeviin.

Tavoitteena on ollut selvittää, onko alusten omistajissa pakotelistalla olevia henkilöitä, eli kuuluvatko jahdit pakotteiden piiriin. Venäläisiä ja valkovenäläisiä tahoja on asetettu pakotelistoille Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Olemme tehneet tiivistä kansainvälistä yhteistyötä eri tahojen kanssa huvialusten omistussuhteiden selvittämiseksi. Joidenkin taustalla on erilaisia peitejärjestelyjä, joiden selvittäminen on vaativaa ja vie aikaa, kertoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Tullin jatkoselvitykset ovat osoittaneet, että kuuden huvialuksen taustalla on mahdollisesti pakotelistoilla olevia henkilöitä tai tahoja.

Neljän aluksen osalta ei jatkoselvitysten jälkeen ollut enää syytä epäillä, että ne kuuluisivat pakotelistoilla oleville henkilöille tai tahoille. Tulli vapautti alukset tällä viikolla, 18. ja 19. toukokuuta. Näiden lisäksi yksi alus on vapautettu aikaisemmin keväällä.

Muiden Tullin pidättämien huvialusten osalta selvitykset jatkuvat.

Kotkassa säilöön jää vielä yhdeksän alusta

Kotkassa selvitysten alla on ollut 13 muualle kuin Suomeen rekisteröityä alusta. Nyt niistä on vapautettu neljä alusta.

Yksi tutkittavista aluksista, Fotinia, siirtyi keväällä Tullilta Ulosottolaitoksen väliaikaisen haltuunoton kohteeksi.

Fotinia ehdittiin vapauttaa ulosottolaitoksen haltuunotosta jo maaliskuussa. Sen jälkeen se on kuitenkin ollut kolme kertaa väliaikaisessa haltuunotossa, kertoo jahtia säilyttävän Kotka Yacht Storen asiainhoitajan Heikki Kuokka.

Fotinia vapautettiin jälleen 18. toukokuuta. Kuokan mukaan ei löytynyt viitteitä, että se olisi jonkin pakotelistalla olevan henkilön tai tahon hallussa.

Fotinia on vielä säilössä Kotka Yacht Storessa.

– Fotinia todennäköisesti lasketaan vesille viikon päästä, toteaa Kuokka.

Kotka Yacht Storessa säilytykseen jää vielä yhdeksän alusta. Niiden omistussuhteiden selvitykset jatkuvat vielä.

Lue lisää:

.
.