Hyppää sisältöön

Metsäpalojen tähystyslennot alkavat

Vuoden ensimmäiset metsäpalojen tähystyslennot alkavat Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Metsäpalojen tähystyslennot toteuttaa usein paikallinen ilmailukerho. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Varma kesän merkki, lähestyvä metsäpalokausi, käynnistää vuoden ensimmäiset metsäpalojen tähystyslennot. Ensimmäisenä lentotähystys aloitetaan Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

– Lentoja tehdään kun Ilmatieteenlaitoksen määrittelemä metsäpaloindeksi nousee alueesta riippuen yli 4,1 tai 4,3. Näissä kolmessa maakunnassa raja ylittyy tänään tai viimeistään huomenna, kertoo pelastusylitarkastaja Mika Kurvinen.

Sääennusteiden mukaan lentoalueet saattavat laajentua lähiaikoina, mahdollisesti jo viikonloppuna, muihin Etelä-Suomen maakuntiin Kymenlaaksoa ja Kanta-Hämettä myöten. Muualla tähystyslentojen aloittaminen ei ole vielä ajankohtaista, sillä lunta on maassa monin paikoin.

Osana metsäpalokauteen valmistautumista alkaa myös pelastuslaitoksien ja lentokoneiden yhteistoiminnan harjoitukset. Säännöllisen harjoittelun tavoitteena on varmistaa, että yhteistoiminta metsäpalotilanteessa on turvallista, tehokasta ja sujuvaa.

– Kun tähystäjät ovat ilmassa ja pelastuslaitoksen yksiköt maassa, on ratkaisevan tärkeää, että puhutaan oikeilla termeillä, sanoo Kurvinen.

Hänen mukaansa etenkin syrjäseuduilla katvealueet voivat usein haitata tiedonkulkua sammutustoimista vastaaville pelastuslaitoksille.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tehtävänä on järjestää metsäpalojen lentotähystys koko Suomessa. Lentoja tehdään kaikkiaan 22 reitillä, ja ne toteuttaa yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys.

Viime vuosi 2021 oli toiseksi vilkkain lentotähystystoiminnan historiassa. Lentoja tehtiin 891 kertaa ja niillä havaittiin 234 paloa.

_Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 21.5. kello 23 asti.

Juttua muokattu 20.5. kello 15.20: Lisätty jutun loppuun linkki haastatteluaudioon._

.
.