Hyppää sisältöön

Ilmajoen musiikkijuhlilla nähdään ensi vuonna ooppera Armi Ratiasta

Marimekon perustajasta kertova ooppera saa kantaesityksensä Ilmajoella kesällä 2023. Armi Ratiana nähdään Lilli Paasikivi.

Marimekon perustajasta Armi Ratiasta kertova ooppera saa kantaesityksensä Ilmajoella kesällä 2023. Kuva: Antero Tenhunen / Yle

Ilmajoen musiikkijuhlilla nähdään kesällä 2023 ooppera Marimekon perustajasta, Armi Ratiasta.

Teoksen säveltää Eeva Kontu ja libretosta sekä ohjauksesta vastaa Heta Haanperä. Armia esittää mezzosopraano Lilli Paasikivi.

– Ratia tuntuu julkisuuskuvan mukaan olleen härkäpäinen ja määrätietoinen yritysjohtaja, joka piti omat kipupisteensä sisällään. Tai ainakin tällainen on oma tulkintani hänestä. Johtajuudessa ja ennen kaikkea naisen johtajuudessa on paljon puolia, jotka resonoivat minua sekä kapellimestarina että yrittäjänä henkilökohtaisesti, Eeva Kontu kertoo tiedotteessa.

Armi-ooppera on jo 14. omatuotantoinen kantaesitys Ilmajoen musiikkijuhlilla.

Lilli Paasikivi esittää pääroolia Armi Ratian elämästä kertovassa ooperassa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Marko Hilpo vastaa sävellyksen orkestroinnista ja teoksen johtaa Kaapo Ijas. Oopperan lähtöidean isä on edesmennyt säveltäjä Jaakko Kuusisto, joka näki Armin tarinan ja lakeuden maiseman sopivan täydellisesti yhteen.

Armi Ratian tarina on keskeinen osa suomalaisen muotoilun ja muodin historiaa. Ratian ja hänen miehensä perustama tekstiiliyritys Marimekko on jatkanut maailmanvalloitustaan 50-luvulta tähän päivään asti.

– Armi-ooppera on matka Armin elämään. Menneisyyden tapahtumat kulkevat aikajanaa, mutta toimitusjohtaja Armin todellisuus on poukkoileva, assosiatiivinen ja reagoiva. Hänen historiansa on täynnä pieniä sivupolkuja. Vaikka välillä tilanteet ovat äärimmäisiä, niin kerronnassa kuulen tahtonaisen lämmön ja elämänmyönteisyyden, kaikesta hälystä huolimatta, kertoo Heta Haanperä tiedotteessa.

Tänä kesänä Ilmajoella esitetään lapuanliikkeestä kertovaa oopperaa

Tänä kesänä Ilmajoen musiikkijuhlilla saa kantaesityksensä Jukka Linkolan ja Tuomas Parkkisen Hiljaiset perivät maan -ooppera lapuanliikkeestä. Oopperateosta esitetään poikkeuksellisesti vain yhden kesän ajan, yhteensä 10 näytöstä.

Lue myös:

.
.