Hyppää sisältöön

Harvinainen apinarokko leviää Euroopassa – lue, mistä taudissa on kyse ja miksi se tarttuu juuri nyt

THL:n mukaan viruksen aiheuttamaa apinarokkoa on todettu etenkin Länsi- ja Keski-Afrikassa, ja siihen on tyypillisesti liittynyt kontakti villieläimiin. Euroopassa tartunnat ovat levinneet ihmisten välillä.

Suomessa ei ole toistaiseksi havaittu apinarokkotapauksia. Kuvassa kädet, joissa on apinarokon aiheuttamia rakkuloita. Kuva: Reuters

Ihmisillä on todettu lukuisia apinarokkotapauksia Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa viime viikkoina. Uutistoimisto Reutersin mukaan tapauksia on ollut ainakin Britanniassa, Italiassa, Portugalissa, Espanjassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Perjantaina tautitapauksia todettiin Australiassa, Belgiassa, Saksassa ja Ranskassa. Ruotsalaisen Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan ensimmäinen tautitapaus on todettu myös Ruotsissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan apinarokkotapauksia ei ole todettu tähän mennessä Suomessa.

Mistä taudissa sitten on oikein kyse ja miksi se leviää juuri nyt? Kysyimme asiaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalääkäri Leif Lakomalta.

1. Mikä on apinarokko?

Apinarokko on viruksen aiheuttama rokkotauti. Sitä on ollut Afrikassa jo pitkään. Tyypillisimmin ihmiset ovat saaneet tartunnan, kun he ovat olleet kosketuksissa villieläimiin, kertoo Lakoma. Hänen mukaansa Euroopassa on ollut aiemmin yksittäisiä tapauksia, jotka ovat olleet erityisesti Länsi-Afrikasta palanneilla matkailijoilla.

Tartuntoja on havaittu nyt Euroopassa ihmisten välisinä tartuntoina ilman matkailua ja kontaktia villieläimiin, ja se on uutta, Lakoma sanoo.

2. Miten tauti tarttuu?

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) tartunnan voi saada fyysisessä kontaktissa oireisen kanssa, ruumiineritteiden, virukselle altistuneiden vuodevaatteiden tai pisaroiden välityksellä. WHO kertoi perjantaina selvittävänsä, millä tavoin virus leviää jotta se voidaan pysäyttää.

Lakoman mukaan apinarokko ei tartu ihmisestä toiseen kovin helposti vaan se tarvitsee hyvin läheisen kontaktin. Suurimmassa osassa tartuntoja, joita on todettu, epäillään liittyvän seksikontakti ja erityisesti miesten välinen, Lakoma sanoo.

WHO kertoo tutkivansa mahdollista kytköstä miesten väliseen seksiin. Järjestö kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että tässä vaiheessa on epäselvää, voiko tartunnan saada sukupuoliteitse. WHO:n mukaan riski sairastumisesta ei rajoitu pelkästään seksuaalisesti aktiivisiin ihmisiin vaan kuka tahansa sairastuneen kanssa fyysisessä kontaktissa oleva voi saada tartunnan.

– Emme tiedä tällä hetkellä suojaako esimerkiksi kondomi tartunnalta. Emme tarkalleen tiedä, miten se tarttuu, mutta seksiin se näyttäisi liittyvän, Lakoma sanoo.

3. Mitkä ovat tartunnan saaneen tyypilliset oireet?

Kyseessä on rakkulamainen ihottuma, joka voi muistuttaa vesirokkoa, selvittää Lakoma. Hänen mukaansa rokko voi ilmetä ensin kasvoissa, kämmenissä ja jalkapohjissa ja levitä sieltä muualle kehoon. Lakoman mukaan Euroopassa todetuissa tapauksissa muutoksia on saattanut olla vain genitaalialueella.

– Muutama päivä ennen oireita voi olla yleistä sairauden tuntua ja kuumetta. Kyseessä on lieväoireinen tauti, mutta toki rokkona se voi näyttää hurjalta. Terveillä aikuisilla tauti on yleensä lievä ja paranee itsestään.

4. Onko apinarokkoon olemassa lääkettä?

Pääosin se paranee itsestään. Siihen ei ole olemassa lääkettä, mutta joitakin kokeellisia viruslääkkeitä on ollut, Lakoma kertoo.

Hänen mukaansa apinarokko on sukua isorokolle, vaikka se on tautina varsin erilainen. Luultavasti sairastettu isorokko tai rokote voi jonkin verran suojata taudilta, Lakoma sanoo.

5. Missä tautia on tähän mennessä todettu?

Euroopassa tämä on hyvin harvinainen tauti, mutta se on ollut Afrikan mantereen ongelmana hyvin pitkään jo 1970-luvulta lähtien, Lakoma kertoo. Apinarokkoa aiheuttavaa virusta esiintyy pääosin Länsi- ja Keski-Afrikassa.

Suomessa ei ole todettu tartuntoja, kertoo Lakoma. Euroopassa tartuntoja on todettu useissa maissa. Yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan esimerkiksi Britanniassa tapauksia oli todettu perjantaihin mennessä 20, joista ensimmäinen 7. toukokuuta.

6. Miksi se leviää Euroopassa juuri nyt?

Asiantuntijalääkäri Leif Lakoman mukaan ei ole vielä tiedossa, miksi virus leviää Euroopassa juuri tällä hetkellä. Lakoma sanoo, että viruksen mahdollisesta muuntautumisesta ei voi tässä vaiheessa sanoa mitään. WHO:n mukaan apinarokosta on olemassa Kongon ja Länsi-Afrikan muunnos, joista ensimmäisen katsomaan aiheuttavan vakavampaa tautia.

– Tämä ajankohta voi olla vain sattumaa. Luultavasti virus on tullut Länsi-Afrikasta, keksinyt uuden keinon levitä ja lähtenyt sillä tavalla Euroopassakin leviämään.

7. Pitääkö olla huolissaan, että apinarokkoa aiheuttava virus lähtisi leviämään laajemmin?

Laajemmin väestössä ei ole vaaraa, että tauti alkaisi leviämään valtoimenaan. Ei siis tarvitse olla kovin huolissaan, koska suurimmalle osalle ihmisistä taudin riski on pieni, Lakoma vakuuttaa.

Hänen mukaansa tauti vaatii tarttuakseen hyvin läheisen kontaktin ja pääsääntöisesti Euroopassa todettujen tartuntojen epäillään liittyneen miesten väliseen seksiin.

– Heidän, joilla on ollut satunnaisia seksikontakteja, erityisesti miesten välisiä ja on ollut oireita, on hyvä tämä tiedostaa.

8. Seuraako THL tilannetta?

Lakoman mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa tilannetta. THL on pyytänyt tartuntatautiviranomaisia Suomessa raportoimaan, jos tapauksia Suomessa ilmenisi.

– Olettaisin, että oireiset ihmiset hakeutuvat aika herkästi testiin ja hoitoon, koska taudin oirekuva on niin erilainen. Tapauksetkin tulevat sitä kautta ilmi, jos niitä on.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 21.5. kello 23:een saakka.

Lue myös:

.
.