Hyppää sisältöön

Greta Thunberg sai suomalaisyritykseltä 30 000 euron suuruisen palkinnon, jonka varat ohjataan Suomen saamelaisnuorten ilmastotyöhön

Niemi Palvelut Oy myöntää nyt toisen kerran Maailmanmuuttaja-palkinnon maailmaa merkittävästi muuttaneelle henkilölle. Ilmastotyöstään palkittu Greta Thunberg halusi ohjata varat Suomen saamelaisnuorille.

Greta Thunberg haluaa sijoittaa alkuperäiskansoihin, jotka kaikkialla maailmassa kohtaavat ilmastokriisin eturintamassa. Kuva: Carl-Johan Utsi / EPA

Suomen Saamelaisnuoret -yhdistys sai lauantaina Inarissa 30-vuotisjuhliinsa yllätyksen. Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg ohjaa Maailmanmuuttaja-palkintonsa Suomen Saamelaisnuoret -yhdistykselle.

Thunberg sai palkinnon ilmastotyöstään suomalaiselta Niemi Palvelut -perheyritykseltä. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa.

Thunberg päätti lahjoittaa palkinnon Suomen Saamelasinuoret -yhdistyksen ilmastontyöhön. Yhdistyksen jäsenet kuulivat palkinnon saamisesta tänään lauantaina yhdistyksen 30-vuotisen taipaleen juhlatilaisuudessa Inarissa.

Saamelaisnuoret olivat hymyssä suin palkinnon saatuaan. Kuvassa vasemmalta oikealle Máren-Elle Länsman, Enni Similä, Anne Olli, Petra Laiti ja Teija Kaartokallio. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Thunberg lähetti terveisensä saamelaisnuorille videon muodossa.

– Minulle on erittäin suuri kunnia saada Maailmanmuuttaja-palkinto. Olen myös erittäin iloinen, että palkintorahat ohjataan Suomen Saamelaisnuoret ry:lle tukemaan heitä työssään, kertoo Thunberg Inariin lähettämässään videotervehdyksessä.

Thunberg korostaa kiitospuheessaan alkuperäiskansojen roolia sekä ilmastonmuutoksen kärsijöinä että sen vastustajina.

– Alkuperäiskansat kaikkialla maailmassa kohtaavat ilmastokriisin eturintamassa ja myös johtavat taistelua ilmastonmuutosta vastaan. Siksi sijoittaminen heihin ja heidän tietämykseensä on ilmaston suojelemista.

Katso tästä Thunbergin videotervehdys Suomen saamelaisnuoret -yhdistykselle.

Yrityksen toimitusjohtaja: "Suuri kunnia, että Greta suostui ottamaan palkinnon vastaan"

Kuuntele Juha Niemen haastattelu tästä.

Niemi Palvelut Oy on suomalainen perheyritys, joka tarjoaa muutto- ja logistiikka-alan palveluita. Yrityksen myöntämä Maailmanmuuttaja-palkinto annetaan kymmenen vuoden välein maailmaa merkittävästi muuttaneelle henkilölle.

Ensimmäisen kerran palkinnon on saanut vuonna 2011 Nobel-palkittu presidentti Martti Ahtisaari rauhantyöstään.

Niemi Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Juha Niemen mukaan Thunbergin valinta palkinnon saajaksi oli ilmastotyöhön panostavalle perheyritykselle itsestään selvää. Palkintorahojen osoittaminen saamelaisnuorille oli Niemelle erityisen mieleistä. Niemen mukaan yritykselle oli erittäin suuri kunnia, että Thunberg suostui ottamaan palkinnon vastaan.

– Me olemme muuttoliike ja muutamme joka vuosi ihmisiä ja yrityksiä ympäri Suomen ja maailman. Kymmenen vuotta sitten tuli tällainen mieleen, että mielellään etsitään sellainen henkilö, joka muuttaa maailmaa isosti, Niemi kertoo palkinnon taustasta.

Saamelaisnuorten puheenjohtaja: "Ilmasto on meille yhtä kuin tulevaisuus"

Saamelaisnuorille palkintorahat ovat suuri mahdollisuus.

– Ilmasto on meille yhtä kuin tulevaisuus. Haluan korostaa, miten tärkeää on, että saamelaiset tunnustetaan ja konkreettisesti pääsevät yhä enemmän ilmastokeskustelun täysivaltaisiksi osallistujiksi. Siinä tämä arvokas palkinto on erittäin tärkeä askel ja tuo asiallemme kipeästi kaivattua huomiota, painottaa Suomen Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti.

Suomen Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti oli tyytyväinen yhdistyksen 30-vuotisjuhlatilaisuudessa. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

On merkittävää, että Thunberg otti palkinnon vastaan Niemi Palvelut Oy:ltä, sillä hän on myös kieltäytynyt rahallisesti suurista palkinnoista, kun on katsonut niiden myöntäjien olevan ilmastorintaman väärällä puolella.

.
.