Hyppää sisältöön

Hevikitaristi ja säveltäjä Markus Vanhala sai Kulttuurirahaston kulttuuripalkinnon: "Metallista on tullut entisten nuorten musiikkia"

Omnium Gatherum ja Insomnium bändien kitaristi-säveltäjä Markus Vanhala on vuosikymmenien ajan keikkaillut maailman suurilla lavoilla. Kurkistimme treenikämppään ja kysyimme, tuleeko keikoille muita kuin harmaantuvia miehiä – ja riittääkö tulevaisuudelle vielä haaveita.

Muusikko Markus Vanhala ja Corvette vuodelta -88. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Kotkan Karhulassa sijaitsevan treenikämpän seinät peittyvät bändijulisteista, ja keskeisellä paikalla tönöttää ajan myötä patinoitunut sohva. Siinä istuu tunnettu ruutupaitaan pukeutunut hevimuusikko, joka vahingossa lipsauttaa Ylen toimittajalle suuren salaisuuden.

– Keikkabussissa tulee kuunneltua Stigiä. Nyt kun tuli julki, että me kuunnellaan muutakin kuin black metalia, meidän maine romahtaa, Markus Vanhala vitsailee.

Saattaapahan hevarit välillä kuunnella myös Totoa, Vanhala jatkaa.

Omnium Gatherum ja Insomnium - detah metal- yhtyeiden kitaristi-säveltäjä Vanhala on tehnyt yli 20-vuotisen uran musiikin parissa.

Omnium Gatherum ja Insomnium bändien kitaristi-säveltäjä Markus Vanhala on tehnyt yli kaksikymmentävuotisen kansainvälisen uran musiikin parissa. Nyt hänet on palkittu Kymenlaakson kulttuuripalkinnolla. Mitä vielä tekisi mieli uralla saavuttaa? Toimittajana Kiira Ikävalko.

Kotkalaiselle muusikolle myönnettiin torstaina Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahaston kulttuuripalkinto.

10 000 euron palkinto luovutettiin Vanhalalle "melodisen metallin soitosta ja raskaan rockin tulkinnasta". Pysti tuli Vanhalalle yllätyksenä.

Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

– Eihän tätä pystien takia tehdä. Mutta on se hauskaa, että niin sanotusti korkeakulttuurisemmissakin piireissä arvostetaan. Jotenkin ajattelen, että Kulttuurirahasto tukee kulttuuria, ja mehän soitamme heviä.

"Pelkään, että ihmiset tunnistavat minut Prismassa"

Vanhala on kotoisin Kotkan Karhulasta, ja hän on tukevasti juurtunut Kymenlaaksoon. Muutaman vuoden Kotkansaaren keskusta-asumisen jälkeen Vanhala muutti takaisin Karhulaan.

Suomalaisittain Vanhala pelkää kotikentällä, että joku tunnistaa hänet kauppakeskuksessa ja tulee juttelemaan.

– Diggaan käydä keikoilla miljoonakaupungeissa esimerkiksi Tokiossa, mutta kyllä sydämeni on kymiläinen. Silti pelkään, että joku tunnistaa minut Prismassa.

Insomnium on vuonna 1997 perustettu melodinen death metal -yhtye. Kuva: Insomnium

Vanhala perusti Omnium Gatherumin Olli Lappalaisen kanssa Kotkassa vuonna 1996. Nyt kun on keikkailtu jo liki 30 vuoden ajan, maailman legendaariset keikkapaikat on jo suurilta osin koettu. Mutta Vanhalalla haaveita ja unelmia riittää vielä tulevaisuudessakin.

– Seuraavaksi pitää kai lähteä kuuhun, kun maasta loppuu paikat.

Tosin maan päältä löytyy Insomnialle ja Omnium Gatherumille vielä koettavaa. Vanhala soittaisi mielellään enemmän esimerkiksi Etelä-Amerikassa ja Afrikassa.

Pandemia-aikana ehti säveltää

Vanhala on ehtinyt esiintyä jo liki kolmenkymmenen vuoden ajan. Nyt keikkayleisön hiukset ovat harmaantumassa.

– Yleisöä on laidasta laitaan, mutta aika vähän käy nuoria. Kun Helsingissä soitimme kaikille avoimen keikan, 1500 lipusta vain 13 myytiin alle 18-vuotiaille. Metallista on tullut entisten nuorten musiikkia.

Hevimusiikin loppu ei kuitenkaan ole vielä koittanut.

– Mehän olemme vielä täällä!

Tosin uutta sukupolveakin koulutetaan raskaan musiikin makuun. Vanhala on käynyt soittamassa myös lapsiyleisölle raskaasti rokkaavaassa Hevisauruksessa.

– Pitäisiköhän Insomniuminkin tehdä lapsiystävällinen levy seuraavaksi? Vähän pitäisi tekstejä sovittaa uudelleen, Vanhala sanoo naurahtaen.

Mutta Insomniumin seuraava levy on kyllä aikuisille suunnattu. Sitä nauhoitetaan parhaillaan.

– Tehdään uutta täyspitkää levyä ja samalla myös EP:tä. Pandemian aikana on ollut aikaa säveltää uusia kappaleita, joten materiaalia riittää.

Lue lisää:

.
.