Hyppää sisältöön

Kiertokapula on kerännyt muovia nyt vuoden – astioihin päätyy jopa telkkareita ja mattoja

Jäteyhtiö Kiertokapulan alueelta on kerätty muovipakkauksia kotitalouksista hieman enemmän kuin ennakkoon arveltiin. Ensimmäisen kymmenen kuukauden aikana jätettä kertyi 880 000 kiloa. Ensi vuonna määrä voi jo tuplaantua.

Jätemolokin sisältöä tyhjennetään jäteautoon
Molokin sisuksista tulee muoviroskaa, joka matkaa uusiokäyttöön Riihimäelle. Jäteyhtiö Kiertokapula Oy on kerännyt 13 kunnan alueellta kotitalouksien muovijätettä vuoden ajan.

Jätehuolto Laine Oy:n kuljettaja Mikko Suvilahti kerää muovijätettä keltaiseen autoon päivittäin noin 120 taloyhtiöstä Hämeenlinnan kaupunkialueella. Töitä tehdään kahdessa vuorossa klo 6–20 välillä.

– Muovijätteen määrä on lisääntynyt alkuaikaan nähden, astioihin on tullut kiitettävästi lisää tavaraa ja ajomäärätkin lisääntyvät koko ajan, Suvilahti kertoo.

Pakkaajassa on sisällä pieni näyttöpääte, jossa muovijätteen noutopaikat näkyvät punaisina pisteinä. Kuljettaja klikkaa ne vihreiksi, kun astia on tyhjennetty.

Kiertokapula Oy aloitti alueellaan muovin keräyksen (siirryt toiseen palveluun) taloyhtiöistä viime keväänä. Ensimmäisen 10 kuukauden aikana keltakantisia jäteastioita tyhjennettiin 13 kunnan alueella 160 000 kertaa.

Mikko Suvilahdella on pakkaajan ohjaamossa tietokone, joka näyttää paikat, joista muovijätettä noudetaan. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Jokaisesta astiasta saatiin talteen pakkausmuovia 150–170 kiloa. Näin Kiertokapula keräsi muovijätettä yhteensä 880 tonnia ja tänä vuonna määrä voi jopa tuplaantua.

– Se on ihan merkittävä määrä. Tänä vuonna muovia kertyy oletettavasti 1 000 ja 2 000 tonnin välillä, ynnäilee Kiertokapulan hankinta- ja logistiikkainsinööri Joakim Pyttynen.

Kanta-Hämeessä Kiertokapula toimii Hattulassa, Hausjärvellä, Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Lopella ja Riihimäellä.

Vasta reilu kolmannes muovijätteestä hyödynnetään

Muovinkeräysautot kippaavat tiiviiksi puristetun muovijätteen pari kertaa viikossa Riihimäelle, Fortumin muovinjalostuslaitokselle. Laitos pystyy toistaiseksi uusiokäyttämään pakkausmuovijätteestä vain reilun kolmanneksen. Uusia tapoja hyödyntää jätemuovia etsitään kuitenkin kiivaasti. Loput muovijätteestä menevät polttoon.

Kiertokapulan hankinta- ja logistiikkainsinööri Joakim Pyttynen kertoo muovijätettä kerätyn astioista 10 kuukauden aikana noin 880 tonnia. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Kanta-Hämeessä muovinkeräysrumbaan on tullut mukaan vapaaehtoisesti myös omakotitaloja ja pienempiä kiinteistöjä, joita muovinkeräys ei velvoita.

Toistaiseksi liittyminen on mahdollista vain taajamien alueelta, mutta suunnitelmissa on ulottaa keräys jatkossa myös haja-asutusalueille, tosin pientä lisämaksua vastaan.

Muovijätteen keräys on odotetusti vähentänyt taloyhtiöiden sekäjäteastioiden tyhjennysrytmiä. Muovijäte kun vie helposti paljon tilaa, vaikka sisältääkin ilmaa. Sen sijaan kuljettajalle muovijäte on helppoa kärrättävää. Mikko Suvilahti muistaa vielä hyvin miten sekajäteastia vaati lumessa ja sohjossa voimaa.

Muovijätteen seasta löytyy myös televisioita ja mattoja

Seuraava jätelainmuutos tuo kuntien kerättäväksi lasi-, metalli- ja kartonkipakkaukset. Taloyhtiöissä onkin jatkossa mietittävä, miten lukuisat jäteastiat saadaan mahtumaan katoksiin.

Kuluttajat ovat oppineet muovien lajittelun jätteisiin Joakim Pyttysen mukaan varsin hyvin. Vain harvoin kokonainen jäteastia joudutaan jättämään tyhjentämättä, kun muovin seassa on myös sekajätteitä.

Mikko Suvilahti joutuu välillä opastamaan asiakkaita millaista muoviroskaa jäteaastioihin sopii laittaa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Tosin kummallisiakin tapauksia tulee vastaan. Kuljettajat tietävät jo vuoden kokemuksella ne taloyhtiöt, joissa muovikeräyslaatikot on aihetta syynätä ennen tyhjentämistä.

– Valitettavasti löytyy väärääkin tavaraa, kuten mattoja ja televisioita – niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, Mikko Suvilahti paljastaa.

– Sellaisen nyrkkisäännön annan usein, että kun ostaa kaupasta tavaran, joka on pakattu muoviin, niin sellaisen saa laittaa muovijätteen keräysastiaan.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.