Hyppää sisältöön

Kesän ensimmäiset puoluekokoukset alkavat – vihreät koolla Joensuussa ja RKP Turussa

Puoluekokouksissa valmistaudutaan jo ensi kevään eduskuntavaaleihin. Johtajavaihdoksia ei ole tulossa kumpaankaan puolueeseen.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo osallistuu Joensuun puoluekokoukseen. Hän on viimeisiä viikkoja vanhempainvapaalla. Paikalla ovat myös ulkoministeri Pekka Haavisto ja sisäministeri Krista Mikkonen. Kuva: Jani Saikko / Yle

Korona, sota Ukrainassa ja siitä seurannut Nato-jäsenyyshakemus ovat hallinneet uutisia niin, että ensi huhtikuun eduskuntavaalit ovat jääneet vaille huomiota kaikilta muilta paitsi puoluetoimistoilta. Vaaleihin valmistautuminen on puoluekokouksen asialistalla sekä vihreissä että RKP:ssä.

Vihreillä on tapana uudistaa poliittinen ohjelmansa aina eduskuntavaaleja edeltävässä puoluekokouksessa. Niin nytkin.

Uudistustyössä kuvataan, että puoluekokouksen hyväksymä versio on kuvaus siitä, miten vihreät asioita hoitaisivat, jos saisivat päättää aivan yksin.

Valmistelutyötä tehtäessä on tiedetty, että vihreitä jakavia asioita on ainakin neljä: Nato-jäsenyys, huumepolitiikka, ydinvoima ja vihreä talouspolitiikka. Näistä kaikista on järjestetty keskustelutilaisuudet ennen puoluekokousta. Ensimmäinen koski Natoa ja vihreät kannattaa Suomen jäsenyyttä puolustusliitossa.

Joensuun kokous käsittelee myös 21 puoluekokousaloitetta, joihin kuuluu jälleen myös aloite kannabiksesta. Puolue otti viime vuoden puoluekokouksessa täpärin äänin myönteisen kannan kannabiksen laillistamiseksi.

Nyt aloitteentekijät kirjoittavat, että aluevaaleissa monet vihreät ehdokkaat saivat viestejä, että monet aiemmin vihreitä äänestäneet eivät hyväksy huumemyönteisyyttä. Nyt puoluekokousaloitteessa esitetään, että kannabiksesta oltaisiin hissukseen ja korostettaisiin päihdehaittojen vähentämistä.

Vihreiden puoluekokous ei tee Joensuussa muutoksia puoluejohtoonsa. Vanhempainvapaalla oleva puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo pitää kokouksen alussa puheen, samoin hänen tuuraajansa Iiris Suomela. Vihreää ulkoministeriä Pekka Haavistoa kuullaan sunnuntaina.

RKP:ssä työintoa yli 68-vuotiaillakin

RKP kokoontuu vuosittaisille puoluepäivilleen tällä kertaa Turkuun. Puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssoninkaan paikkaa ei haasta kukaan.

RKP-läisten puoluekokousaloitteissa ehdotetaan muun muassa, että lisäeläkkeen pitäisi kertyä myös yli 68-vuotiaiden tekemästä työstä.

Vihreiden kannatus alamaissa

Molemmat puolueet kuuluvat Sanna Marinin (sd.) hallitukseen. RKP:n kannatus on vuodesta toiseen vakaata neljää-viittä prosenttia, mutta vihreiden suosio on viime vuosina heitellyt kovasti. Yle:n tuoreimmassa kannatusmittauksessa vihreiden kannatusprosentti oli 8,8 eli puolet vähemmän kuin lokakuussa 2017, jolloin luku oli 17,8 % eli huipussaan.

Valahtanut kannatus saattaakin hyvin nousta päälimmäiseksi puheenaiheeksi Joensuun puoluekokouksessa.

.
.