Hyppää sisältöön

HAMK:n laskurin avulla koulut voivat laskea oman hiilijalanjälkensä

Uuden hiilijalanjälkilaskurin avulla koulut pääsevät helposti käytännön tekoihin. Laskuria voivat hyödyntää myös esimerkiksi yritykset.

Ilmastolaskurista näkee mistä hiilijalanjälki muodostuu, kertoo HAMKin lehtori Johanna Salmia. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Hämeen ammattikorkeakoulu on kehittänyt hiilijalanjälkilaskurin (siirryt toiseen palveluun), joka auttaa kouluja löytämään tehokkaammat ilmastotoimet.

Laskuriin syötetään tiedot koulun energiankulutuksesta, ruokailusta ja liikkumisesta. Lopputuloksena saadaan koulukohtainen hiilijalanjälki, josta voidaan saada keskeinen mittari koulun ilmastotyön arvioimiseen ja toimenpiteiden kohdentamiseen.

– Koko kouluyhteisön hyödynnettäväksi tarkoitettu laskuri mahdollistaa ilmastotyön tuomisen lähemmäksi kouluarkea ja osaksi oppimiskokemusta. Hiilijalanjälkilaskennan pohjalta ilmastotavoitteet on nyt mahdollista konkretisoida osaksi koulun toimintaa osallistavalla ja innostavalla tavalla, kertoo projektipäällikkö Jussi Tomberg Ilmastolukiot-hankkeen (siirryt toiseen palveluun) tiedotteessa.

Hämeen ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan lehtori Johanna Salmia kertoo, että laskuri löytyy Ilmastolukiot -hankkeen verkkosivuilta ja sen voi ottaa sitä kautta vapaasti käyttöön.

Hämeen ammattikorkeakoulu on kehittänyt yhdessä Ilmastolukiot -hankkeen kanssa hiilijalanjälkilaskurin, joka auttaa kouluja löytämään tehokkaammat ilmastotoimet. Harri Oksanen tapasi Hämeen ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan lehtori Johanna Salmian.

Ilmastolaskuri syntyi HAMKin ja Pohjois-Pohjanmaan lukioiden yhteistyön tuloksena. Laskuria voivat hyödyntää oppilaitosten lisäksi myös esimerkiksi yritykset.

.
.