Hyppää sisältöön

Pohjois-Koreassa jo yli kaksi miljoonaa "kuumetapausta" – Kim Jong-un syyttää viranomaisia laiskuudesta koronan hoidossa

Maailman terveysjärjestö WHO on huolissaan Pohjois-Korean koronatilanteesta, sillä kansalaiset ovat tiettävästi rokottamattomia. Myös maan testauskapasiteetti on huono.

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston julkaisemassa kuvassa näkyy henkilökuntaa desinfioimassa Pjongjangin rautatieasemaa 17.5.2022. Kuva: KCNA / AFP

Huono koronatilanne jatkuu Pohjois-Koreassa.

Maassa on raportoitu jo yli kaksi miljoonaa kuumetapausta huhtikuun lopusta lähtien. Yli 60 kerrotaan kuolleen. Luvuista kertoo valtiollinen uutistoimisto KCNA.

25 miljoonan asukkaan suljetun diktatuurin tarkkoja tautilukuja on vaikea tietää, sillä Pohjois-Korean kapasiteetti testata koronaa on huono. Niinpä se ei ole tarkentanut, kuinka moni kuumetapauksista on koronaa.

Pohjois-Korea kuitenkin väitti perjantaina, että se on saanut aikaan hyviä tuloksia taudin torjunnassa.

Hallinnon antamien lukujen mukaan kuumetapaukset olisivat laskeneet pääkaupungissa Pjongjangissa, mutta nousseet maaseudulla.

Virallisiin lukuihin on syytä suhtautua hyvin varauksellisesti. Etelä-Korean Soulin yliopiston professori Yang Moo-jin arvioi aiemmin uutistoimisto AP:lle, että sairastuneiden määrä on Pohjois-Koreassa selvästi suurempi kuin mitä maa on ilmoittanut.

Maailman terveysjärjestö WHO on kertonut olevansa huolissaan maan koronatilanteesta, sillä pohjoiskorealaiset ovat tiettävästi rokottamattomia ja heillä voi olla taustallaan perussairauksia.

Pohjois-Koreaan julistettiin viime viikolla hätätila koronaviruksen takia.

Maa vakuuttaa, että teollisuustoiminta pyörii epidemiasta huolimatta normaaliin tapaan.

Kim Jong-un syyttää tilanteesta valtion viranomaisia

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un onsyyttänyt maan heikentyneestä tautitilanteesta valtion viranomaisten löperyyttä ja laiskuutta.

Hän sanoi maata hallitsevan työväenpuolueen kokouksessa tiistaina, että kriisin hoidossa on “kypsymättömyyttä”. Hän syytti johtavia viranomaisia huonosta asenteesta sekä löysyydestä ja passiivisuudesta.

Kim Jong-un on nyt pyrkinyt nostamaan rooliaan kamppailussa koronaa vastaan. Esimerkiksi hänen perheensä lahjoittamia lääkkeitä on jaettu kansalaisille.

Mediatietojen mukaan noin 3 000 armeijan lääkäriä osallistuu lääkkeiden jakamiseen.

Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korealla on yksi maailman huonoimmista terveydenhoitojärjestelmistä. Sairaalat ovat huonosti varusteltuja ja tehohoitopaikkoja on vähän.

Pohjois-Korea on aikaisemmin kieltäytynyt ottamasta vastaan rokotteita, joita sille ovat tarjonneet Maailman terveysjärjestö WHO ja Kiina. Pohjois-Korean mukaan se ei tarvinnut rokotteita, koska se oli sulkenut rajansa pandemian puhjettua.

Lisäksi sekä Etelä-Korea että Yhdysvallat ovat tarjonneet apuaa Pohjois-Korealle, mutta eivät ole saaneet vastausta.

Valtiollinen media: Tuhansia tonneja suolaa lähetetty pääkaupunkiin

Taistelu koronaa vastaan näyttää nojaavan Pohjois-Koreassa flunssaoireiden helpottamiseen perinteisin keinoin, ilmenee Britannin yleisradioyhtiön BBC:n jutusta (siirryt toiseen palveluun).

BBC:n mukaan niille, jotka eivät ole vakavasti sairaita, on Pohjois-Korean hallitsevan puolueen lehdessä suositeltu inkivääri- ja kuusamateetä sekä pajunlehtijuomaa.

BBC huomauttaa, että nämä keinot voivat kyllä helpottaa oireita, mutta eivät ole hoitoa itse virusta vastaan.

Valtiollinen media myös haastatteli äskettäin pariskuntaa, joka kehotti kurlaamaan suolavedellä aamuin illoin.

Valtiollisen median mukaan tuhansia tonneja suolaa on lähetetty maan pääkaupunkiin Pjongjangiin "antiseptiseksi ratkaisuksi".

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 21. toukokuuta 2022 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

.
.