Hyppää sisältöön

Varalan opiskelijat toimivat dopingtestaamisen apuna MM-kisoissa – joskus rento jutustelu jouduttaa näytteen saamista

Varalan urheiluopiston opiskelijat ovat Suomen urheilun eettisen keskuksen apuna jääkiekon MM-kisoissa. Turnauksen aikana otetaan kymmeniä doping-näytteitä.

Varalan urheiluopiston piste löytyy areenan ja rautatieaseman välissä olevalta fanialueelta. Pisteellä liikunnanohjaajaopiskelijat Juho Korhonen ja Maija Suutala, keskellä valmennusosaamisen asiantuntija Pekka Rindell. Kuva: Katri Tapola / Yle

Pelin päättyessä dopingtestaamisen kanssa työskentelevät odottavat hallin käytävällä ja ottavat testiin valitun pelaajan sihtiinsä.

Pelaaja on pidettävä näkökentässä koko ajan, kunnes testi on saatu. Testattava ei saa tätä ennen käydä suihkussa tai vessassa, eikä juoda alkoholia. Joskus virtsanäytteen antaminen juuri runsaasti hikoilleella urheilijalla ottaa aikansa.

– Työpäivän kestoa ei voi tietää ennalta. Pitää varautua olemaan töissä vaikka aamuyöhön asti, kertoo Varalassa liikunnanohjaajaksi opiskeleva Juho Korhonen.

Halutessaan pelaaja voi ennen näytettä käydä loppuveryttelyssä tai lehdistötilaisuudessa, mikäli annettavaa ei vielä tunnu olevan. Saattajan tehtävä on seurata pelaajaa vessaan asti. Joskus tilanne vaatii jutustelua pelaajan rentoutumiseksi.

– Pientä small talkia voi siinä heittää. Asiallisesti mutta rennon letkeästi ollaan tilanteessa.

Vain täysi-ikäisille miehille

Suomen urheilun eettisen keskuksen apuna kisoissa ovat Varalan urheiluopiston opiskelijat. Nyt miesten MM-kisoja pelatessa dopingtestaamisen apuna työskentelevät vain täysi-ikäiset, miespuoliset opiskelijat.

SUEK ry:lle testaus kuuluu luontevasti, sillä muutama vuosi sitten yhdistys tunnettiin vielä Suomen antidopingtoimikuntana. SUEK hoitaa myös katsomoturvallisuuteen ja kilpailumanipulaation ehkäisyyn liittyviä asioita sekä viestii urheilun eettisistä arvoista.

Varalan opiskelijoilla on taustansa vuoksi sopiva tilannetaju dopingtestaukseen liittyviin tehtäviin.

– Kaikki opiskelijat ovat urheilijoita tai siirtymässä urheilijoista valmentajan uralle. Heillä on siis hyvä käsitys siitä, mitä urheilijan päässä liikkuu vaikkapa tappiopelin jälkeen, sanoo Varalan urheiluopiston opettaja Pekka Rindell.

Juho Korhonen pitää työtään MM-kisoissa ammatillisesti kehittävänä. Kuva: Katri Tapola / Yle

Opiskelijat ja muut testaamisen kanssa työskentelevät ovat valmiudessa jokaisena pelipäivänä. Tieto siitä, testataanko kyseisenä päivänä vai ei, tulee erikseen joka aamu. Jos testataan, lähtö voi tulla nopeasti.

– Tunnin varoitusajalla pitää olla valmius lähteä vaikka Helsinkiin, Rindell kertoo.

Opiskelija Juho Korhonen on tehnyt jo useamman testauskeikan, mutta tarkkoja määriä ei tehdyistä testeistä kerrota – eikä myöskään muita yksityiskohtia.

– Vaitiolosopimus on allekirjoitettu. Se koskee oikeastaan kaikkea, mitä hallin sisällä tapahtuu, sanoo itsekin jääkiekkotaustan omaava Korhonen.

Valmentajaksi tähtäävä Korhonen pitää antidopingtyötä hyvänä oppina tulevaisuuteen, sillä työssä näkee läheltä, mitä pelaajakäytävillä tapahtuu.

– Suuri kunnia olla mukana tässä työssä, hän toteaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 21.5. klo 23 asti.

Lue lisää aiheesta:

.
.