Hyppää sisältöön

Analyysi: Kiina päästää YK:n ihmisoikeusvaltuutetun uiguurialueille ensi viikolla – mutta minkä vuoksi?

Jos matka sorretun vähemmistön kotiseudulle Xinjiangiin latistuu Kiinan propagandanäytökseksi, se olisi erityinen isku YK:n uskottavuudelle, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet on neuvotellut Kiinan kanssa matkasta XInjiangiin jo vuodesta 2018. Kuva: Martial Trezzini / EPA

PEKING YK:n ihmisoikeusvaltuutetun Michelle Bachelet'n toimisto vahvisti perjantaina, että valtuutettu matkustaa tulevalla viikolla Kiinan kiistellylle uiguurialueelle Xinjiangiin. Vuosia neuvoteltu matka on ehtinyt saada paljon kritiikkiä.

Ihmisoikeus- ja uiguurijärjestöt ovat sanoneet suoraan epäilevänsä, että Bachelet pääsisi näkemään tai kuulemaan todisteita Xinjiangin uiguurivähemmistön sorrosta.

Kiina on sulkenut arvioiden mukaan jopa pari miljoonaa islaminuskoista uiguuria vuosiksi vankileireille, joita Kiina on kutsunut uudelleenkoulutuskeskuksiksi. Presidentti Xi Jinpingin hallintoa syytetään muun muassa pakkotyöstä ja uiguurien steriloinnista.

Xinjiangissa Hotanissa sijaitseva vankila on tyyppiesimerkki paikoista, jollaisiin Kiina on teljennyt uiguuriväestöä. Kuva: Greg Baker / AFP

Kiina kiistää syytökset ihmisoikeusloukkauksista. Sen mukaan uiguurit oppivat vankiloissa työelämän taitoja ja Kiinan tapoja. Kiinan mukaan leirit on suljettu jo vuonna 2019 ja leirejä edeltäneet terrori-iskut ovat vaimenneet. Tutkijoiden mukaan pakkotyö ja sorto jatkuvat.

Bachelet'n matkasta ennustetaan propagandavierailua, jossa Kiinan viranomaiset näyttävät ihmisoikeusvaltuutetulle mitä haluavat. Muu olisi oikeastaan ihme, koska muunlaista ei ole vielä tähän mennessä päässyt tapahtumaan. Mutta jos matka todella latistuu näytökseksi, se olisi erityinen isku YK:n uskottavuudelle. Onhan ihmisoikeusvaltuutetun tehtävä puolustaa maailman sorrettuja.

Tuoreessa muistissa on myös Maailman terveysjärjestön asiantuntijoiden matka Wuhaniin tutkimaan koronaviruksen alkuperää viime vuoden helmikuussa. Matkan tuloksena oli mehevä riita siitä, näyttikö Kiina ryhmälle kaiken tarvittavan datan. Arvostelijat kysyivät, manipuloiko Kiina ryhmän toteamaan, että on hyvin epätodennäköistä, että virus olisi peräisin kiinalaislaboratoriosta.

Maailman terveysjärjestön asiantuntijat pääsivät Wuhaniin tutkimaan koronaviruksen alkuperää vuoden kuluttua pandemian alusta. Ryhmän selvitys sai aikaan ison riidan. Kuva: Alex Plavevski / EPA

Kiina on jo ennakkoon sanonut, että se ei suvaitse tutkimusmatkaa, jossa se leimataan syylliseksi jo ennalta. Kiinan mukaan Bachelet'n vierailun pitää olla ystävällinen ja yhteistyöhaluinen. Matkan järjestämistä onkin vatvottu jo vuodesta 2018.

Michelle Bachelet saapuu maanantaina eteläiseen Kiinaan Guangzhoun miljoonakaupunkiin ja suuntaa sieltä Xinjiangin tärkeimpiin kaupunkeihin Kashgariin ja Urumqiin.

Kun kävin viime kesänä Kashgarissa juttumatkalla, näin keskuksiksi todistetuissa paikoissa edelleen vankilamaisia rakennuksia, piikkilanka-aitoja ja valvontakameroita. Alueella oli kylttejä, joiden kommunistiset iskulauseet viittasivat uudelleenkoulutukseen.

Keskusten lähellä oli tehtaita, jollaisissa esimerkiksi australialaisen ASPI-järjestön (siirryt toiseen palveluun)mukaan teetetään pakkotyötä.

Vieraillessani Kashgarissa huomasin, että moskeijoihin saapui vain pieni määrä vanhoja miehiä, vaikka vain vuosia sitten ne olivat rukousaikaan täynnä eri ikäisiä rukoilijoita.

Kashgar uiguurialueella on tänään han-kiinalaisten suosima turistikaupunki. Sen kaduilla liikkuu paljon poliiseja. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu tapaa matkallaan monia eri tahoja viranomaisista kansalaisjärjestöihin, liike-elämän edustajiin ja tutkijoihin. Tiedotteen mukaan hän pitää myös luennon Guangzhoun yliopiston opiskelijoille. Xinjiangissakin tarkoitus on puhua vapaasti mahdollisimman laajasti kansan eri kerrosten kanssa.

Mutta on kyseenalaista, antaako Kiina tehdä haastatteluja vapaasti ilman valvontaa. Viime kesänä Kashgarissa oli vapaampi tunnelma kuin joitain vuosia aiemmin. Vanhassa keidaskaupungissa liikkui turisteja ja kadun varsilla oli kauniisti somistettuja liikkeitä ja paikallisia ruokakojuja.

Kuvausryhmäämme ei silminnähden seurattu, mutta yleensä kun aloimme jututtaa ihmisiä, he saivat yllättäen puhelun ja poistuivat paikalta. Ne jotka puhuivat, kertoivat samanlaista tarinaa samanlaisin sanoin. Tätä olisi voinut epäillä jopa valmennetuksi puheeksi.

Viime kuukausina ulkomaisten toimittajien on ollut lähestulkoon mahdotonta vierailla Xinjiangissa. Matkustusrajoitukset ovat olleet erittäin tiukkoja koronaviruspandemiaan vedoten.

Muun muassa eurooppalaiset diplomaatit ovat kieltäytyneet vierailemasta Xinjiangissa elleivät he saa liikkua siellä vapaasti haluamissaan paikoissa ilman valvontaa. He ovat vaatineet myös saada tavata uiguuritaloustieteilijä Ilham Tohtin, joka on ollut vuosia vankina Xinjiangissa arvosteltuaan Kiinan hallinnon toimia uiguureja vastaan.

Ihmisoikeusvaltuutetun vierailua valmisteleva ryhmä on ollut Kiinassa jo liki kuukauden. Michelle Bachelet lupaa kertoa vierailustaan lehdistölle ensi viikon lauantaina.

Silloin häneltä kysytään varmasti myös, milloin hän aikoo julkistaa raportin uiguurien sorrosta. Valtuutetun toimisto on kerännyt tietoa jo useamman vuoden ja raportti piti julkistaa ennen Pekingin talviolympialaisia, mutta sitä lykättiin yllättäen.

Matkaraporttiin on latautunut isot mutta epäilevät odotukset. Kyse on varsinkin YK:n ihmisoikeusvaltuutetun maineesta sorrettujen puolustajana.

Lue lisää:

.
.