Hyppää sisältöön

Oklahomassa hyväksyttiin laki, joka kieltää abortin lähes täysin

Korkeimman oikeuden päätöstä Roe vastaan Waden kumoamisesta odotetaan kesäkuussa.

Aborttioikeuden puolustajat osoittivat mieltään korkeimman oikeuden tuomarin Samuel Aliton kodin edustalla Virginian Alexandriassa 11. toukokuuta. Kuva: Will Oliver / EPA / AOP

Oklahoman osavaltio Yhdysvalloissa on hyväksynyt maan tiukimman aborttilain. Laki kieltää raskaudenkeskeytyksen lähes kaikissa tilanteissa.

Abortti on lain mukaan kielletty heti hedelmöityksestä lähtien. Se sallii poikkeuksen tilanteissa, joissa raskaus on alkanut insestistä, raiskauksesta tai se vaarantaa odottajan hengen. Raiskaustapauksissa edellytetään ilmoitusta poliisille.

Yhdysvaltain korkein oikeus on kaatamassa historiallisen vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöksen. Kyseinen päätös on vuosikymmenten ajan turvannut aborttioikeuden liittovaltion tasolla. Korkeimman oikeuden päätöstä asiassa odotetaan kesäkuussa. New York Times on arvioinut, että päätöksen myötä aborttioikeus voi kadota kokonaan tai rajoittua tiukasti jopa 28 osavaltiossa kuluvan vuoden aikana.

Roe vastaan Wade -päätöksen kaatuminen tarkoittaisi, että 36 miljoonaa lisääntymisikäistä naista elää osavaltioissa, joissa ei ole aborttipalveluita, sanoi aiemmin toukokuussa STT:lle Aborttioikeuksia Yhdysvalloissa edistävän Guttmacher-tutkimuslaitoksen asiantuntija Elizabeth Nash. Konservatiivisessa osavaltiossa asuvan, raskaudenkeskeytystä tarvitsevan naisen pitäisi siis jatkossa vähintäänkin matkustaa toiseen osavaltioon toimenpidettä varten.

Yhdysvaltalaisten mielipiteet abortin suhteet ovat suhteellisen jakautuneet. Pew-tutkimuslaitoksen maaliskuun kyselytutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia kansasta kannattaa abortin laillisuutta useimmissa yhteyksissä ja vajaat 30 prosenttia kieltäisi sen useimmissa tilanteissa.

Lue myös:

.
.