Hyppää sisältöön

SR: Turkin Ruotsin-suurlähettiläs peruu sanomisiaan – toivoi aiemmin kurditaustaisen valtiopäiväedustajan luovuttamista Turkkiin

Turkki on asettunut poikkiteloin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymisessä. Turkki väittää Suomen ja Ruotsin tukevan PKK:ta, joka on määritelty EU:ssa terroristijärjestöksi.

Valtiopäiväedustaja Amineh Kakabaveh on Turkin suuttumuksen kohteena. Kuva: Fredrik Wennerlund / AOP

Turkin Ruotsin-suurlähettiläs Hakki Emre Yunt peruu sanomisiaan uutistoimisto TT:lle, kertoo Ruotsin radio (siirryt toiseen palveluun). Hän sanoi aiemmin TT:lle (siirryt toiseen palveluun) haluavansa, että valtiopäiväedustaja Amineh Kakabaveh luovutetaan Turkkiin.

Suurlähettiläs kertoo Ruotsin radion Ekot-toimitukselle, että "kyseessä täytyy olla väärinkäsitys". Suurlähettilään mukaan Kakabaveh ei ole Ruotsin hallitukselle toimitetussa luettelossa henkilöistä, jotka Turkki haluaa luovutettavan.

Suurlähettiläs syyttää, että Turkin, EU:n ja Yhdysvaltain terroristijärjestöksi määrittelemällä Kurdistanin työväenpuolueella PKK:lla on yhteyksiä tiettyihin valtiopäiväedustajiin Ruotsissa.

– PKK:lla on yhteyksiä tiettyihin valtiopäiväedustajiin, he työskentelevät Turkkia vastaan koko ajan valtiopäivillä. He painostavat Ruotsin hallitusta suhtautumaan kielteisesti Turkkiin, Emre Yunt sanoo TT:lle.

Hän mainitsee nimeltä Kakabavehin.

Kakabaveh, Ruotsin valtiopäivien riippumaton jäsen, on itse todennut, että hän on yksi niistä henkilöistä, joihin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on viitannut puhuessaan parlamenteista löytyvistä "terroristeista".

Kakabaveh on iranilaistaustainen kurdi. Hän on kertonut taistelleensa aikoinaan pienen iranilaisen vasemmistolaisen kurdiryhmän Komalan rivessä.

Turkki haraa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysneuvottelut eivät ole päässeet alkamaan Turkin vastustuksen takia.

Yhtenä syynä on se, että Turkki väittää Suomen ja Ruotsin tukevan PKK:ta.

Turkin suuttumus näyttää kohdistuvan erityisesti Ruotsiin. Turkki on väittänyt Ruotsin jopa toimittavan aseita PKK:lle.

Presidentti Erdoğan on arvostellut myös Suomen ja Ruotsin rajoituksia puolustustarvikkeiden viennille sekä sitä, etteivät maat ole suostuneet Turkin luovutuspyyntöihin.

Erdogan on kertonut keskustelevansa lauantaina Suomen kanssa. Tasavallan presidentin kansliasta ei kommentoitu asiaa Ylelle.

* Voit keskustella aiheesta lauantaihin 21. toukokuuta 2022 kello 23:een saakka.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 23.14. Turkin Ruotsin-suurlähettiläs perui sanomisiaan Ruotsin radion Ekot-toimitukselle.

Lisää aiheesta:

.
.