Hyppää sisältöön

Suomi ja Ruotsi olisivat arvokas lisä Natolle, sanoi Britannian Johnson Turkin Erdoğanille

Presidentti Sauli Niinistö sanoi torstaina olevansa valmis itsekin osallistumaan ratkaisun hakemiseen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskevaan kiistaan Turkin kanssa.

Boris Johnson ja Recep Tayyip Erdoğan kuvattuna G20-kokouksessa Roomassa lokakuussa 2021. Kuva: Riccardo Antimiani - EPA

Britannian pääministeri Boris Johnson korosti perjantaina Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoğanille, että Suomen ja Ruotsin jäsenyys olisi arvokas lisä puolustusliitto Natolle.

Johnsonin tiedottaja kertoo lisäksi pääministerin ehdottaneen puhelussaan Erdoğanille, että tämä keskustelisi Ruotsin, Suomen ja muiden Nato-maiden kanssa mahdollisista huolenaiheista ennen ensi kuussa Madridissa järjestettävää Nato-kokousta.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysneuvottelut eivät ole päässeet alkamaan Turkin vastustuksen takia.

Yhtenä syynä on se, että Turkki väittää Suomen ja Ruotsin tukevan Kurdistanin työväenpuolue PKK:ta.

Turkkilainen Dünya-lehti kertoi eilen perjantaina, että Erdoğan keskustelisi tänään aiheesta Suomen kanssa.

Erdoğan sanoi Turkin olevan yhä sillä kannalla, ettei turvallisuusjärjestönä toimivaan Natoon tulisi hyväksyä maita, joita Turkki syyttää terrorismijärjestöjen tukemisesta. Kommenteissaan Erdoğan antoi ymmärtää, että Suomen ja Ruotsin jäsenyyden hyväksyntä olisi välillisesti jäsenyyden antamista terroristijärjestölle. Erdoğan sanoo esittäneensä Turkin kannan asiaan selkeästi ja yksiselitteisesti.

Jutussa Erdogan ei mainitse, kenen kanssa hänen on määrä keskustella. Tasavallan presidentin kanslia ei kommentoinut asiaa. Sen mukaan käytäntönä on, että presidentin puheluista tiedotetaan jälkikäteen.

Niinistö valmis yhteydenpitoon

Presidentti Sauli Niinistö sanoi torstaina olevansa valmis itsekin osallistumaan ratkaisun hakemiseen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskevaan kiistaan Turkin kanssa.

– Minä osallistun myös. En voi sanoa tarkkaan, missä tai milloin, mutta sen jälkeen kun (Turkin vaatimukset) on selvitetty tarkkaan, uskon, että myös korkeamman tason yhteydenpito on tarpeen, Niinistö sanoi torstaina Washingtonin-vierailunsa yhteydessä.

Turkki on laatinut pitkän vaatimuslistan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ehdoksi. Listalla on muun muassa asevientikiellon purkaminen sekä terroristiepäiltyjen palauttaminen Turkille. Vaatimusten sisältö on vaihdellut viime päivinä Erdoganin puheissa sekä Turkin valtiollisissa medioissa.

Turkki aloitti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemusten käsittelyn jarruttamisen jo keskiviikkona sen jälkeen, kun Suomi ja Ruotsi jättivät yhdessä jäsenhakemuksensa.

Lue myös:

.
.