Hyppää sisältöön

Maakaasun tulo Venäjältä Suomeen loppui

Kaasuverkkoyhtiö Gasgridin mukaan Suomen järjestelmä on kaupallisesti ja fyysisesti tällä hetkellä tasapainossa. Kaasua virtaa Suomeen nyt Balticconnector-yhdysputken kautta.

Gasgrid Finlandin kaasuasema Imatran Räikkölässä 12. toukokuuta. Suurin osa Venäjältä tuodusta maakaasusta tulee Suomeen Imatran kautta. Kuva: Lehtikuva

Maakaasun tulo Venältä Suomeen loppui lauantaiaamuna. Asian vahvistaa kaasuverkkoyhtiö Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä. Hänen mukaansa kaasua Suomeen virtaa nyt Baltiasta ja vaihdos on sujunut ongelmitta.

– Suomen järjestelmä on kaupallisesti ja fyysisesti tällä hetkellä tasapainossa. Tottakai aina jotakin voi tapahtua, järjestelmään voi tulla teknisiä vikoja. Se on normaalia toimintaa, jota pyritään parhaamme mukaan hallitsemaan, mutta tällaista ei oleteta, hän kertoo Ylelle.

Venäläinen Gazprom Export ilmoitti suomalaiselle Gasumille kaasutoimitusten katkeamisesta perjantaina. Gasum toimittaa jatkossa maakaasua Balticconnector-yhdysputken kautta muista hankintalähteistä. Gasum arvioi jo keskiviikkona, että maakaasun tulo Venäjältä voi loppua, koska he eivät suostuneet maksamaan kaasulaskuja ruplilla.

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan kaasun tuonnin katkeaminen Venäjältä ei ole Suomen energiajärjestelmän kannalta suuri asia. Yksittäisille yhtiöille se voi aiheuttaa vaikeuksia, mutta ei vielä lähikuukausina. Suomeen tuodusta maakaasusta noin 90 prosenttia on tullut Venäjältä, mutta sen osuus koko teollisuuden energiankulutuksesta on vain kuusi prosenttia.

Työ- ja elinkeinoministeriön sekä valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudessa kerrottiin perjantaina, miten Suomi on varautunut venäläisen kaasun loppumiseen. Gasgrid Finland Oy ja yhdysvaltalainen Excelerate Energy allekirjoittivat perjantaina LNG-terminaalilaiva Exemplaria koskevan kymmenen vuoden vuokrasopimuksen. Laiva auttaa kattamaan Suomen kaasuntarvetta Venäjän putkikaasun tuonnin katketessa.

Korjaus 25.5. kello 10.44: Jutun pääkuvassa on Gasgrid Finlandin kaasuasema, ei Gasumin.

Lisää aiheesta:

.
.