Hyppää sisältöön

Hilma Tarvonen, 25, haluaa opettajaksi, vaikka ala on ehkä kaikkien aikojen syvimmässä kriisissä: "En hae kouluun palkan perässä"

Helsinkiläinen 25-vuotias Hilma Tarvonen haluaa opettajaksi. Hän lukee yliopiston pääsykokeisiin samalla, kun työskentelee päiväkodissa. Moni muukin hakee korkeakouluun juuri nyt.

Opettajaksi haluava Hilma Tarvonen lukee parhaillaan ensimmäisiin pääsykokeisiinsa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hilma Tarvonen piti kolmen päivän ajan äänipäiväkirjaa, joka paljastaa, millaisia ajatuksia mielessä pyörii, kun tähtää omalle unelma-alalle. Jutun toteutti toimittaja Emilia Pakkala.

– Tällä hetkellä on ihan hyvä fiilis omasta lukemisestani. Toki aina sättii itseään, että voisi lukea enemmänkin, mutta koetan kuitenkin olla olematta liian ankara itselleni, etenkin kun töiden ohella opiskelen.

Näin kertoo helsinkiläinen 25-vuotias Hilma Tarvonen Ylelle pitämässään audiopäiväkirjassa. On maanantai 16. toukokuuta ja yliopiston pääsykokeisiin on reilut puolitoista viikkoa aikaa.

Tarvonen haluaa opettajaksi – siitäkin huolimatta, että työstä saatu palkka on hänestä turhan matala ja alalla on pulaa työntekijöistä.

– Totta kai olisi kiva, että saisi kunnon palkan, mutta koen tämän olevan minulle juuri oikea duuni. En hae kouluun palkan perässä vaan siksi, että ala tuntuu mieluisalta, hän sanoo.

Hilma Tarvonen pyrkii olemaan armollinen itselleen, vaikka pääsykokeisiin lukeminen ei sujuisikaan aina täysin suunnitellusti. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Opettajat osallistuivat kunta-alan lakkoon aiemmin toukokuussa ja vaativat korkeampaa palkkaa ja parempia työoloja. Tarvosen mielestä lakko oli tarpeen, vaikka neuvottelut palkkakiistan ratkaisemiseksi ovat edelleen karilla ja kouluja voi jopa uhata lakko elokuussa.

– Haluaisin, että alaamme arvostettaisiin enemmän, onhan työssä esimerkiksi iso vastuu ja työtehtäviin kuuluu paljon myös sellaisia asioita, joita kaikki eivät välttämättä edes tajua ajatella. Uskon, että lisääntynyt medianäkyvyys vaikuttaa hyödyllisesti alaamme.

Tarvonen on kuullut työn rankkuudesta myös vanhemmiltaan, jotka ovat molemmat luokanopettajia. Pitkään hän uhosi, ettei seuraa vanhempiensa jalanjälkiä – mutta myönsi itselleen lopulta, että opettajan työ on myös hänen juttunsa.

Hän on saanut kosketuksen kasvatusalaan työskenneltyään kolme vuotta päiväkodissa. Hän pitää työstään, mutta ajattelee, että vanhempien lasten kanssa työskentely sopisi hänelle vielä paremmin.

– Koulussa lapset ovat omatoimisempia, kun taas päiväkodissa aika menee paljolti perustarpeissa auttamiseen. Oma kouluaikani on ollut niin mielekästä, että haluaisin elää kivat kokemukset työn kautta uudestaan ja samalla nähdä lasten edistymistä koulupolulla.

Koetilanne jännittää jokaista

Pääsykokeet ovat juuri nyt ajankohtainen asia monen elämässä. Hilma Tarvonen taltioi tunnelmiaan pääsykokeisiin lukemisesta muutaman päivän ajan.

Perjantaina 27. toukokuuta edessä ovat hänen ensimmäiset pääsykokeensa ikinä. Jos kirjallisesta VAKAVA-kokeesta saa tarpeeksi hyvät pisteet, vuorossa on soveltuvuuskoe.

– Nytkin haluaisin katsoa Suomi–USA-lätkämatsia, mutta yritän priorisoida lukemisen, jotta on itsevarma fiilis kokeessa. Täydellinen tilanne olisi, että voisin ottaa pari viikkoa palkatonta vapaata ja pyhittää sen lukemiselle, mutta se ei ole mahdollista. Työn tekeminen ja opiskelu samaan aikaan on todella haastavaa ja nostan hattua kaikille, jotka sitä tekevät, hän kuvaili maanantaina 16. toukokuuta iltavuorosta palattuaan.

Seuraava päivä eli tiistai ei sujunut suunnitelmien mukaisesti, hän kertoo. Hän oli töistä kotona noin kuudelta illalla ja oli suunnitellut tekevänsä harjoituskokeen.

– Kävi niin, että minulla oli hirveä päänsärky ja otin lääkkeen. Ajattelin, että lepään hetken, ja heräsin kaksi tuntia myöhemmin. Harjoituskoe siirtyy huomiselle, koska se kestää kolme tuntia. Tämä on hyvä esimerkki siitä, etteivät päivät mene aina niin kuin ne on suunnitellut.

Hilma Tarvosen lisäksi moni muukin lukee parhaillaan pääsykokeisiin. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Keskiviikkona hän tarttui haasteeseen.

– Ei mennyt ihan niin hyvin kuin odotin, mutta koetan olla lannistumatta, hän totesi harjoituskokeen jälkeen.

Tarvonen pyrkii kuitenkin muistuttamaan itseään siitä, että kokeessa kaikki ovat samassa veneessä ja tilanne jännittää jokaista.

– Uskon, että kun ryhdin tekemään koetta, pääsen moodiin ja aika lentää, toivottavasti ei kuitenkaan liian nopeasti. Se jännittää, että vääristä vastauksista tulee miinuspisteitä. Tällaisia pikkujuttuja sitä miettii, pessimisti ei pety, hän pohtii.

Samasta syystä hän ei ole kertonut yliopistoon hakemisesta kuin vain lähipiirilleen.

– En halua hirveitä paineita. Mutta jos hyvin käy, niin kyllä sitä jollain tavalla juhlistetaan!

Voit keskustella aiheesta torstaihin 26.5.2022 kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

.
.