Hyppää sisältöön

Risujenpoltosta syntyy nyt vaarallista jälkeä – kymmenet palokunnat maastopalojen kimpussa eri puolilla Suomea

Vaikka Ilmatieteen laitos on varoittanut maasto- ja metsäpalon vaarasta, ovat palokunnat tänään lauantaina olleet sammuttamassa lukuisia maastopaloja.

Maasto on nyt lähes koko Suomessa rutikuivaa. (arkistokuva) Kuva: Yle/Mari Latva-Karjanmaa
Tekijät

Lauantaiaamuna palokunnat eri puolilla Suomea ovat joutuneet auttamaan ihmisiä, joiden risujen ja puutarhajätteiden poltto on lähtenyt käsistä. Tuli on päässyt leviämään kuivaan maastoon myös rikki menneistä työkoneista.

Iltapäivään mennessä maastopaloja on syttynyt ainakin kymmenen.

Päivystävä palopäällikkö Matti Schwartz Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta muistuttaa, että metsäpalovaroituksen aikana avotulen tekeminen on kielletty.

Sellaiseksi lasketaan myös roskien poltto tynnyrissä. Schwartzin mukaan tämä johtuu siitä, että tynnyri ei ole polttamista varten suunniteltu tulipesä.

Maastopaloja kaikkialla Suomessa

Lappeenrannassa, lähellä Suomen itärajaa maastopalo levisi lauantaiaamuna risujenpoltosta läheiseen metsään. Metsän aluskasvillisuutta paloi muutamia aareja. Pelastuslaitos sammutti palon, ja nyt maanomistaja vartioi, ettei palo enää lähde uudelleen liikkeelle.

Taipalsaarella, Lappeenrannan naapurikunnassa palokunta lähti lauantaina kello 13:n jälkeen Saimaalla sijaitsevaan Illukansaareen sammuttamaan maastopaloa. Tuli oli levinnyt savustuspöntöstä rantakaislikkoon.

Eurajoella ehti aamupäivällä palaa maastoa noin 500 neliömetrin verran, ennen kuin Satakunnan pelastuslaitos sai palon rajattua.

Kokemäellä paloi maastoa aamupäivällä Porin ja Tampereen välisen valtatie 11:n varressa noin 300 neliömetriä. Palon syttymissyy ei ole tiedossa.

Somerolla liekit karkasivat tynnyristä roskien polton myötä, ja tuli uhkasi useita pihapiirissä olevia rakennuksia. Varsinais-Suomen pelastuslaitos sai palon kuitenkin ajoissa taltutettua. Maastoa ehti palaa kuutisensataa neliömetriä.

Limingassa tuli pääsi leviämään maastoon aamupäivällä työkoneen korjauksen yhteydessä. Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kerrotaan, että korjaustöissä oli käytetty tulityövälinettä, josta tuli oli levinnyt heinikkoon ja osin metsän pohjaan. Palo levisi noin 3–4 aarin alueelle.

Joensuussa syttyi keskisuuri maastopalo, kun tuuli lennätti kantojen poltosta syntyneen kipinän läheiselle pellolle. Palo levisi pellolla noin 2–3 aarin alueelle.

Lohjalla Kantomäessä syttyi alkuiltapäivällä kahden hehtaarin laajuinen tulipalo kallioisen maaston aluskasvillisuudessa. Sitä sammutettiin Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja sopimuspalokunnan voimin.

Kalajoella Rautiontiellä syttyi maastopalo lauantaina iltapäivällä. Peltotöissä ollut traktori syttyi palamaan ja tuli levisi peltoon sekä läheiseen metsään. Maastoa paloi noin hehtaarin verran. Jokilaaksojen pelastuslaitoksen mukaan palo saatiin hallintaan viime tingassa.

Orimattilassa Ruokojantien läheisyydessä syttyi maastopalon alku. Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen sammuttajat jäivät lähes töittä, sillä paikalla olleet endurokisaajat rajasivat palon omatoimisesti. Lähistöllä syttyi myös toinen pieni maastopalo.

Askolassa Itä-Uudellamaalla syttyi iltapäivällä noin 200 neliömetriä metsää ja maata tuleen. Paloa sammutti 12 yksikköä.

Vihdissä Pillistöntiellä tukkienkeräyspaikalla syttyi tuleen muutama erillinen tukkikasa. Niistä yksi, noin 50 metriä pitkä ja viisi metriä korkea kasa, pääsi palamaan täysin. Leviämisvaaraa ei ole. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin mukaan kasojen palot olivat lähteneet useammasta eri kohdasta, mikä herättää epäilyksen siitä, että tuli on mahdollisesti sytytetty tahallisesti.

Metsäpalovaroitukset voimassa

Viime päivien kuivat jaksot ovat tehneet maastosta helposti syttyvää. Tuli saattaa helposti lähteä karkuun.

Ilmatieteen laitoksen mukaan metsäpalovaroitus on tällä hetkellä voimassa Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Perämeren itä- ja pohjoispuolen maa-alueilla.

Tarkasti sanottuna lauantaina kello 14 metsäpalovaroitus on Ilmatieteen laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun)voimassa Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa kunnissa: Pudasjärvi, Kuusamo, Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Maastopaloja on tänään lauantaina ollut muuallakin kuin vain metsäpalovaroitusalueilla, esimerkiksi Etelä-Karjalassa.

Lähipäiviksi on luvassa poutaista säätä, joten varoituksia lienee tulossa lisää.

Seuraa sääennusteita Ylen sää-sivuilta. Sinne pääset tästä.

.
.