Hyppää sisältöön

Valta vaihtuu Australiassa – konservatiivihallitukselle vaalitappio

Pääministeri Scott Morrisonin hallitukselle ennustettiin tappiota myös viime vaaleissa, mutta toisin kävi.

Australian työväenpuolueen puheenjohtaja Anthony Albanese (vasemmalla) poseeraa kannattajan kanssa. Albanesen sylissä koiransa Toto. Kuva: Wendell Teodoro / AFP

Australiassa on äänestetty tänään lauantaina parlamenttivaaleissa. Ääntenlaskenta on vielä käynnissä, mutta jo nyt konservatiivisen hallituskoalition pääministeri Scott Morrison on jo tunnustanut vaalitappion.

Kahden TV-kanavan tekemän ennusteen mukaan Morrisonin johtama konservatiivihallitus menettää enemmistönsä parlamentissa. Australian 150-paikkainen parlamentti edellyttää siis 76 paikkaa, jotta enemmistö syntyy.

Ennusteen mukaan myös opposition Työväenpuolue menettää paikkoja, mutta pienemmät puolueet, vihreät ja ilmastopolitiikkaa painottavat itsenäiset ehdokkaat keräävät niin paljon paikkoja, ettei hallituskoalitio saa enemmistöä.

Talous vai julkiset palvelut?

Konservatiivinen Liberaalien ja Kansallispuolueen muodostama koalitio on hallinnut Australiaa jo vuosikymmenen. Koalitiolle ennustettiin tappiota myös edellisissä vaaleissa, mutta Morrison onnistui tuolloin kääntämään enemmistön itselleen.

Australian pääministeri Scott Morrison ottaa selfietä kannattajien kanssa äänestyspaikan ulkopuolella. Kuva: Saeed Khan / AFP

Morrisonia on viime aikoina arvosteltu liian jyräävästä johtamistyylistä. Hän on vaalikampanjassaan painottanut maan taloutta ja turvapaikanhakijoiden maahanpääsyn estämistä. Hän lupaa alentaa veroja, mikä helpottaisi kustannusten noususta kärsivien kansalaisten asemaa.

Opposition näkyvin edustaja on Työväenpuolueen puheenjohtaja Anthony Albanese, josta näillä näkymin on tulossa maan seuraava pääministeri. Albanese on kampanjassaan tuonut esiin, että on lähtöisin vaatimattomista oloista, joten hän ymmärtää julkisten palveluiden tarpeen.

Ilmastopolitiikka nousee?

Kampanjoissa on noussut esiin myös ilmastopolitiikka. Australia on kärsinyt ankarista helteistä ja maastopaloista. Kumpikaan pääryhmittymä ei halua lakkauttaa Australian laajaa hiiliteollisuutta.

Konservatiivit esittävät maan hiilidioksidipäästöihin 26 prosentin leikkausta vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Työväenpuolue esittää 43 prosentin vähennystä. Vaa'ankieliasemaan saattavat nousta kovempia vähennyksiä vaativat itsenäiset ehdokkaat.

Äänestäminen on Australiassa pakollista kaikille aikuisille.

Australialaismies äänestämässä Bondi Beachin äänestyspaikalla. Kuva: Steven Saphore / AFP

Vaalin tulosten julkistaminen ajoittuu erikoiseen ajankohtaan, koska Australian johto on maanantaiaamuna aikeissa matkustaa Tokion huippukokoukseen, johon osallistuvat Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Intian pääministeri Narendra Modi ja Japanin pääministeri Fumio Kishida. On mahdollista, että tulos selviää vasta kun puoluejohtajat istuvat lentokoneessa matkalla Tokioon.

.
.