Hyppää sisältöön

Sauli Niinistö ja Magdalena Andersson keskustelivat Turkin Erdoğanin kanssa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä

Presidentti Niinistö sanoo Suomen tuomitsevan terrorismin kaikissa muodoissaan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan lehdistötilaisuudessa G7-maiden kokouksen yhteydessä maaliskuussa 2022. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on keskustellut Suomen presidentin Sauli Niinistön ja Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.

Tasavallan presidentin kanslian julkaiseman tiedotteen mukaan keskustelu koski Suomen Nato-jäsenyyttä, euroatlanttisen alueen turvallisuutta ja terrorismin vastaista taistelua.

Niinistö painotti Erdoğanille, että Suomi tuomitsee terrorismin kaikissa sen ilmenemismuodoissa.

Niinistö kertoi lisäksi Erdoğanille, että Nato-liittolaisina Suomi ja Turkki sitoutuvat toistensa turvallisuuteen, jolloin maiden kahdenvälinen suhde vahvistuu.

Erdoğan oli vastannut Niinistölle, että terroristijärjestöjen jättäminen huomiotta ei sovi Nato-jäsenyyteen.

Presidenttien keskustelu oli Niinistön mukaan avoin ja suora. Tiivis yhteydenpito jatkuu, Niinistö kertoo tviitissään.

Pääministeri Andersonille Erdoğan oli sanonut, että Ruotsin tuki terroristijärjestöille on lopetettava. Tästä Turkki haluaa konkreettisia tekoja.

Turkki haluaa myös, että asevientikielto Turkkiin lopetetaan. Asevientikielto asetettiin vuonna 2019, kun Turkki oli miehittänyt osia Syyriasta.

Turkki vastustaa Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon. Erdoğan on todennut Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille, ettei Turkki tule hyväksymään Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksia, elleivät maat tee yhteistyötä terrorismintorjunnassa ja muissa asioissa.

Erdoğan toisti tämän vaatimuksen puhelinkeskustelussa Stoltenbergin kanssa tänään.

Stoltenberg kirjoittaa puhelun jälkeen julkaisemassaan tviitissään, että kaikkien liittolaisten turvallisuuspoliittiset huolenaiheet on otettava huomioon ja keskustelujen on jatkuttava ratkaisun löytämiseksi.

Erdoğan ilmoitti lausunnossaan tukevansa Naton avoimien ovien politiikkaa,

Lisää aiheesta:

.
.