Hyppää sisältöön

Kalliisiin sähkölaskuihin ei näy nopeaa helpotusta, mutta säästökeino voi löytyä sopimuksista, joista vielä hetki sitten pyristeltiin irti

Sähkön tukkumarkkinahinnat ovat nousseet ajoittain poikkeuksellisen korkealle, kun tuonti Venäjältä päättyi. Pörssisähkö voi palata jälleen suosioon keinona säästää sähkölaskussa, ennakoidaan energia-alalta.

Olkiluodon uuden kolmannen ydinreaktorin odotetaan tänä vuonna kasvattavan merkittävästi sähköntuotantoa Suomessa. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Pörssisähkön hinta on viime päivinä noussut ajankohtaan nähden korkeisiin lukemiin. Sähkön hintapiikit olivat runsaasti esillä talvella, mutta kevään tultua hinta laski samalla, kun kulutus lämpötilojen noustessa pieneni.

Energiayhtiö Vattenfallin Suomen toimitusjohtaja Elina Kivioja kuvaa hintojen vaihtelevan nyt kovasti.

– Kun Venäjältä ei tule enää sähköä, on hintojen vaihtelu entistä suurempaa. Myös uusiutuvaan energiaan siirtyminen johtaa hintojen suurempaan vaihteluun, Kivioja toteaa.

Sähkön tuonnin loppuminen Venäjältä ei ole ainoa syy korkeille hinnoille. Viime aikoina sähkön hintaan on vaikuttanut myös Olkiluodon ydinvoimalayksikön vuosihuolto, minkä vuoksi tuotantoa on ollut tavallista vähemmän.

Lisäksi Olkiluoto 3:n koekäytössä on ollut viivästyksiä, ja sähköntuontia Pohjois-Ruotsista Suomen puolelle on rajoitettu huoltotöiden vuoksi.

– Aika paljon energiaa on nyt ollut poissa. Mutta uskomme, että kuun vaihteen tienoilla tilanne muuttuu, kun saadaan käyttöön Olkiluodot ja siirtoyhteydet, se vakauttaa tilannetta, Kivioja katsoo.

Maakaasun tuonnin loppumisella Suomeen ei vaikutusta sähkön hintaan

Etujärjestö Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä toteaa, että poikkeuksellisen korkeita hintoja on nähty viime syksystä alkaen.

– Niitä on ollut koko Euroopassa, mutta myös Suomessa. Viime viikkoina on ollut vuodenaikaan nähden hyvinkin korkeita sähkön hintoja tukkumarkkinoilla.

Leskelä mainitsee yhdeksi merkittäväksi syyksi juuri sähköntuonnin päättymisen Venäjältä. Sen sijaan nyt lauantaina loppuneen maakaasun tuonnin ei odoteta juuri sähkön hintoihin meillä heijastuvan.

– Vaikea nähdä, että Venäjän kaasun loppuminen Suomeen vaikuttaisi sähkön hintaan. Suomessa tai muissa Pohjoismaissa ei varsinkaan keväällä ja kesällä tuoteta kaasulla sähköä.

Jos kuitenkin venäläisen kaasun vienti Eurooppaan päättyisi laajemmin, voisi se näkyä sähkön hinnassa myös täällä, kun sähkön ja kaasun tukkuhinnat nousisivat. Energian tulo Venäjältä länteen väheni jälleen sunnuntaina, kun Liettua lopetti (siirryt toiseen palveluun) sähkön ostamisen Venäjältä.

Alkaako pörssisähkö jälleen kiinnostaa säästökeinona?

Sähkön hintakäyrästä voi nähdä, että hinnat käyvät korkealla, mutta monina päivinä sähkö on silti edullista. Hintaa heiluttaa varsinkin jatkuvasti kasvava ja vaihteleva tuulivoiman tuotanto.

Leskelä ennakoi, että pörssisähkö alkaa jälleen kiinnostaa aiempaa useampia asiakkaita.

– Kun hintatasot aikanaan rauhoittuvat, voi olla, että monet haluavat siirtyä pörssihintaisiin sopimuksiin. Jos on sähköauto, se on erittäin tehokas tapa joustaa sähkön hinnassa, sen voi ohjelmoida latautumaan edullisen sähkön aikoina ja siinä on sähköä varastoiva akku, Leskelä toteaa.

Kun sähkön hinnat alkoivat viime syksynä nousta, ensimmäisenä sen huomasivat juuri pörssisähkön käyttäjät. Kovat hintapiikit karkottivatkin pörssisähkön ostajia. Samalla sähköenergian osuus sähkölaskusta nousi aiempaa suuremmaksi.

– Kotitalouksista Suomessa noin viidellä prosentilla on nyt pörssihintainen sähkösopimus. Aika moni on siitä luopunut nousseiden hintojen aikana. Tämä kertoo siitä, että monelle on hinnan ennustettavuus ja vakaus tärkeää sen sijaan, että haluttaisiin omalla, aktiivisella joustolla vaikuttaa hintaan, Leskelä sanoo.

Sittemmin sähkön hintojen nousun ovat saaneet huomata myös erilaisia kiinteitä sopimuksia tehneet kuluttajat, kun sähköyhtiöt ovat korottaneet sopimusten hintoja.

Jos haluaa edes joitain päivinä edullista sähköä, pörssisähkö voi olla siihen ainoa mahdollisuus.

– Nyt sähkössä on ollut isoja hintaeroja, jolloin voi säästää tosi merkittävästi, jos on mahdollisuuksia joustaa kulutuksessa, Leskelä toteaa.

Sähkönjakelija Carunan kyselyssä keväällä (siirryt toiseen palveluun) 44 prosenttia vastaajista oli valmis siirtämään sähkönkulutustaan pois ruuhkahuipuista, jolloin myös hinnat ovat usein korkeimmillaan.

Hintojen vaihtelu tulee jatkumaan

Vattenfallin Kivioja ennakoi, että hintavaihtelut tulevat jatkumaan.

– Maailmantaloudessa polttoaineiden hinnat ovat erittäin korkealla, mikä vaikuttaa Keski-Euroopan hintatasoon ja sitä kautta Pohjoismaiden energian hintatasoon. Pohjoismaiset sähköfutuurit ennustavat, että kevääseen 2023 asti hinnat ovat vaihtelevia ja epävarmoja.

Hintaan vaikuttavat monet muutkin seikat. Tällaisia ovat Kiviojan mukaan esimerkiksi tilanne Ranskassa, jossa ydinvoimaloiden tuotantokapasiteetista käytössä on vain noin puolet. Voimaloissa on ollut korroosio-ongelmia (siirryt toiseen palveluun).

Etelä-Norjassa puolestaan vesivoimalaitosten altaat ovat yhä vajaita kuivan viime kesän jäljiltä.

Vaikka hinnat ovat nousseet, kulutuksessa se ei ole Vattenfallin Kiviojan mukaan silti näkynyt.

– Kun tulee kevät tulee valoisampaa ja lämpimämpää, se näkyy aina joka vuosi. Sähkön kulutuksen väheneminen on ollut normaalilla tasolla. Kun oli kylmempi kevät, silloin kulutus oli hieman normaalia suurempaa, Kivioja kommentoi.

Oman sähkönkulutuksen seuraaminen helpottui keväällä, kun käytännössä kaikki sähkösopimuksen tehneet ovat voineet käydä verkkopankkitunnusten avulla tutustumassa omiin kulutustietoihinsa.

Aiheesta voi keskustella 23.5. kello 23 saakka.

Lue myös

.
.