Hyppää sisältöön

Venäjän liikenneministeriltä harvinaisen suoraa puhetta: "Pakotteet ovat rikkoneet maamme logistiikan"

Liikenneministerin mukaan venäläisviranomaiset ovat joutuneet tähyämään uusia vaihtoehtoisia kauppareittejä tavaroiden kuljetukseen.

Kuljetusliikkeen terminaali Moskovassa. Kuva huhtikuulta 2020. Kuva: Maxim Shipenkov, EPA

Venäjän liikenneministeri Vitali Saveljev sanoo, että lännen asettamat pakotteet ovat aiheuttaneet vakavia logistisia ongelmia maalle. Ministerin tunnustusta pakotteiden aiheuttamista vahingoista Venäjälle voidaan pitää poikkeuksellisena. Venäjän valtion uutistoimiston Tassin uutisesta raportoivat muun muassa CNN (siirryt toiseen palveluun) ja The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

– Venäjän federaatioon tällä hetkellä kohdistuvat pakotteet ovat käytännössä rikkoneet kaiken logistiikan maassamme, sanoi Astrahanin kaupungissa Etelä-Venäjällä lauantaina vieraillut Saveljev.

Euroopan unionin Venäjää vastaan asettamat pakotteet ovat kohdistuneet esimerkiksi venäläiseen maa-, meri- ja ilmaliikenteeseen Euroopassa.

Saveljevin mukaan venäläisviranomaiset ovat joutuneet tähyämään uusia vaihtoehtoisia kauppareittejä tavaroiden kuljetukseen. Tähän sopisi kansainvälinen liikennekäytävä (International North–South Transport Corridor, INSTC), joka yhdistää Intian Iranin kautta Keski-Aasian maihin ja Eurooppaan.

Yhdysvallat ja EU ovat muun muassa sulkeneet venäläispankit länsimarkkinoilta maan aloittaman Ukrainan hyökkäyssodan seurauksena. Lisäksi sadat kansainväliset yritykset ovat joko keskeyttäneet toimintansa Venäjällä tai lähteneet maasta kokonaan.

Myös Venäjän keskuspankki on kertonut aiemmin, että ”venäläisyrityksillä on merkittäviä vaikeuksia tuotannon ja logistiikan suhteen.” Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina piti huhtikuussa Venäjän parlamentin alahuoneelle eli duumalle puheen, jossa hän maalasi varsin negatiivista kuvaa maan talouden tulevaisuudesta pakotteiden alla.

Nabiullina muistutti, että käytännössä kaikki Venäjällä valmistetut tuotteet ovat riippuvaisia ulkomaisista tuontikomponenteista.

Eri tiedotusvälineiden mukaan Nabiullina olisi pyytänyt presidentti Vladimir Putinilta eroa tehtävästään keskuspankin johdossa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan. Putinin kerrotaankieltäytyneen hyväksymästä eroanomusta.

Lue myös:

.
.