Hyppää sisältöön

Moldova pullottaa nyt "Vapauden viiniä" tuenosoituksena Ukrainalle – Euroopan itäinen viinikellari uhkaa tyrehtyä sodan melskeissä

Maailman tärkeimpiin viinintuottajamaihin kuuluvan Moldovan rypälesato uhkaa jäädä paikoin tarhoille. Vienti kangertelee muun muassa Mustanmeren hiljenemisen vuoksi.

Viini on Moldovan tärkeä vientituote. Viinifestivaali Durlestissa keväällä 2019. Kuva: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Entinen neuvostotasavalta, 2,6 miljoonan asukkaan Moldova on kokoaan suurempi vientimaa. Mustanmeren rantavaltio on maailman viinintuottajamaista kahdenkymmenen tärkeimmän joukossa. –

Venäjän helmikuinen hyökkäys sekoittaa monin tavoin naapurimaiden elämää, myös viininvientiä.

Moldova tähtää Euroopan markkinoille

Moldovan tavoitteena on soluttautua Euroopan kilpailtuun viinibisnekseen. EU-jäsenyyttä hakeva Moldova on lähentynyt länttä viime vuosikymmeneltä alkaen ja sillä on viinejä koskeva kahdenvälinen vapaakauppasopimus unionin kanssa.

Venäjän asema pääkohteena romahti jo ennen sotaa. Vielä 2000-luvulla 80 prosenttia moldovalaisista viineistä rahdattiin Moldovan maatalousministeriön tilastojen mukaan Venäjälle. Vuonna 2021 Venäjän osuus oli enää kymmenisen prosenttia.

Nyt pääkohteita ovat Ukraina ja EU. Viime vuonna unioniin toimitettiin 120 miljoonaa litraa viiniä ja Venäjälle vajaat yhdeksän miljoonaa litraa.

Nyt Venäjän vienti vähenee entisestään, kertoo viinituotannon vaikeuksista uutisoinut uutistoimissto AFP. Ukrainan vienti on noin neljä prosenttia kokonaisviennistä. Myös Ukrainan toimitukset ovat lopahtaneet.

Punaviinipullo ja leipä ovat suosittuja tuliaisia. Sotaveteraaneille jaettiin lahjapakkauksia kaatuneiden muistopäivänä huhtikuussa sekä Moldovassa että Romaniassa. Kuva: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Odessan satamaan tehdyt iskut ovat tyrehdyttäneet laivarahdit ja jumittaneet jo matkalla olleita viiinieriä kontteihin. Odessassa arvioidaan olevan vajaan 700 000 euron arvosta toimittamatta jäänyttä moldovalaisviiniä.

Ukrainan tukiviini myynnissä

Moldovan suurin viininvalmistaja Purcari liputtaa suoraa tukea Ukrainalle. Markkinointikampanjassa vedotaan sotaan nimeä myöten.

Freedom Blend -viini tuotiin myyntiin vuonna 2014 Venäjän vallattua Krimin niemimaan. Vapauden viinissä on rypäleitä Moldovan lisäksi Ukrainasta ja Georgiasta.

Purcari on ilmoittanut myös sponsoroivansa majoituksen järjestämistä Ukrainan pakolaisille.

.
.