Hyppää sisältöön

Alkava viikko tuo Suomeen lämmön ja kesän merkit, kunnes torstaina päälle lävähtää kylmä ja märkä rätti

Ennen kuin sateet alkavat, on syytä varoa tulen kanssa. Metsäpalovaroitus on voimassa suuressa osassa Länsi-Suomea.

Kuva: Joonas Koskela / Yle

Hieman tavanomaista viileämpi toukokuu on kääntymässä kohti loppuaan ja varsinkin eteläisessä Suomessa päästään nauttimaan auringonpaisteesta ja lämpimistä päivistä, ainakin hetkeksi.

Ylen meteorologi Joonas Koskela kertoo, että alkuviikko näyttää todella mukavalta sään puolesta. Vielä tänään sunnuntaina Lapissa on ollut paikoin sadekuuroja, mutta päivä on hiljalleen lämmennyt ja 18 asteen hujakoille on päästy jo Pohjois-Pohjanmaalla ja Lounais-Lapissakin.

– Poutaisempaan suunataan mennään ja sateet hälvenevät pohjoisestakin. Viimeistään tiistaina on melko kesäinen päivä ja suurimmassa osassa maata aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, Koskela kertoo.

Yöt voivat maanantaina ja tiistaina olla vielä koleita ja lännessä hallaisiakin. Päivällä 20 asteen rajapyykki rikkoutuu Etelä-Suomessa mahdollisesti jo maanantaina.

Tiistaina lämpömittarit kipuavat todennäköisesti tämän kevään ennätyslukemiin, kun lämmin vyöhyke valtaa alaa. Yli 20 asteen voidaan päästä Lapissakin, Itä-Suomessa on hieman muuta maata viileämpää.

Torstai tuo sateet, ennen sitä pitää varoa tulen kanssa

Poutainen sää jatkuu suurelta osin vielä keskiviikkonakin, vaikka lännestä on saapumassa uusi rintamavyöhyke. Torstaina kolmen päivän ilottelu auringossa vaihtuu epävakaisuuteen, sateet alkavat etelässä ja ilmat viilenevät selvästi.

– Suomi jää siinä vähän kuin kahden matalapaineen puristukseen. Sateita tulee päivittäin jossain päin maata ja päivälämpötilat saattavat romahtaa jopa 10 asteeseen.

Koskela kuitenkin muistuttaa, että loppuviikon ennuste on vielä vähän epävarma, koska sadealueiden liikkeitä ei osata vielä täysin ennustaa. Parhaassakin tapauksessa viikon sää on kaksijakoinen.

– Maanantaista keskiviikkoon on rauhallista ja kesäistä säätä, sen jälkeen on tarjolla kylmä ja märkä rätti.

Mutta vielä ennen rätin läiskähdystä maan eteläisemmät osat pysyvät kuivina. Pitkä kuivuus on aiheuttanut omat ongelmansa: metsäpalojen vaara on alkuviikosta korkea etenkin etelässä ja lännessä. Viikonloppuna metsäpalot ovat työllistäneet kymmeniä palokuntia eri puolilla Suomea.

Ilmatieteen laitos varoittaa metsäpalovaarasta (siirryt toiseen palveluun) nyt Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Uudellamaalla, Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

Lue myös:

.
.