Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat saa antaa aseitaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen käyttöön ehkä jo kesällä, sanoo ministeri Kaikkonen

Lakiuudistus on valmisteltu ennätysnopeasti. Uudistus mahdollistaisi sekä puolustusvoimien että rajavartiolaitoksen aseiden ja patruunoiden käytön vapaaehtoisessa maanpuolutuskoulutuksessa.

Antti Kaikkonen tiedotustilaisuudessa 15. toukokuuta.
Kaikkonen toteaa, että nykyisessä tilanteessa on tarve lisätä kertausharjoituksia, mutta myös parantaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen edellytyksiä. Yle haastatteli Kaikkosta ennen kuin hän ilmoitti koronatartunnastaan sunnuntaina.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan vapaaehtoisen maanpuolutuksen ampumakoulutusta halutaan uudistaa nopeasti. Kaikkonen sanoo, että puolustusministeriön valmisteleman lakimuutoksen on määrä tulla voimaan jo heinäkuun alussa.

– Ampumaharjoittelu on tärkeä osa koulutusta ja harjoittelun tarve on lisääntynyt, Kaikkonen sanoo

Uudistus mahdollistaisi sekä puolustusvoimien että rajavartiolaitoksen aseiden ja patruunoiden käytön vapaaehtoisessa maanpuolustuskoulutuksessa.

Kaikkonen kertoo, että lakiesitys on valmisteltu jopa ennätysnopeasti.

– Esitys on valmisteltu puolustusministeriössä ennätysnopeasti, koska maanpuolustuksen tarpeet ja kansalaisten voimakkaasti kasvanut kiinnostus maanpuolustusta kohtaan sitä edellyttävät, Kaikkonen sanoo.

Kaikkonen korostaa, että aseita käsiteltäisiin kuitenkin puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen valvonnassa.

– Mitään villiä länttä tässä ei luoda, vaan vastaamme vastuullisesti ja hallitusti kansalaisten voimakkaasti kasvaneeseen kiinnostukseen maanpuolustusta kohtaan, Kaikkonen selventää.

Hän sanoo, että sinänsä vastaavanlaista toimintaa on ollut aiemminkin, mutta puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen aseiden saaminen mukaan toimintaan mahdollistaa jopa viisikymmentä tuhatta koulutuspäivää aikaisempaa enemmän.

Koulutus voidaan jopa kaksinkertaistaa

Hallitus päätti jo perjantaina runsaan kolmen miljoonan euron rahoituksesta maanpuolustusjärjestöille. Valtaosa rahoista menee muun muassa ampumaharjoituksia järjestävälle Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle.

Kaikkonen viittaa haastattelussa eduskunnan puolustusvaliokunnan taannoiseen lausumaan. Lausuman mukaan Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan seurauksena Suomen turvallisuusympäristö on huonontunut ja kansalaisten kiinnostus maanpuolustukseen on kasvanut.

Kaikkonen toteaa, että tässä tilanteessa on tarve lisätä kertausharjoituksia, mutta myös parantaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen edellytyksiä.

– Meillä on nyt tarkoitus paitsi lisätä rahoitusta tehdä myös lakiuudistus, joka helpottaa koulutuksen järjestämistä, Kaikkonen summaa.

Lisätalousarviossa myönnetty yli kolmen miljoonan rahoitus on merkittävä, sillä se mahdollistaa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen MPK:n tavoitteen kaksinkertaistaa antamansa vapaaehtoisen maanpuolutuskoulutuksen määrän.

– Jos eduskunta esityksen hyväksyy lakien on mahdollista astua voimaan heinäkuun alussa, Kaikkonen sanoo.

Juttua muokattu maanantaina 23.5.2022 kello 11.06: Lisätty jutun kuvatekstiin tieto siitä, että Yle haastatteli puolustusministeriä ennen kuin hän kertoi koronatartunnastaan sunnuntaina medialle.

Lue seuraavaksi:

.
.