Hyppää sisältöön

Thaimaalaiset mansikanpoimijat saapuvat hoitamaan maan suurimman mansikanviljelijän sadonkorjuun

Ukrainalaiseen työvoimaan aiempina vuosina turvautunut Koivistoisen Mansikkapaikka tunnetaan tuoreen yrityskaupan jälkeen nimellä Marjex Mansikkapaikka Oy.

Alkukesän mansikkasadosta povataan melko niukkaa. Arkistokuva Koivistoisen mansikkatilalta kesäkuussa 2020. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Lahtelainen Koivistoisen Mansikkapaikka turvautuu tänä kesänä ukrainalaisten sijaan thaimaalaisiin marjanpoimijoihin. Ukrainan sodan vuoksi yrityksellä oli tarve löytää uusia työntekijöitä.

Pitkän linjan mansikkayrittäjän Vesa Koivistoisen mukaan noin 50 ukrainalaista on saatu tekemään muun muassa mansikan istutustöitä. Suomen suurimman mansikanviljelijän sadonkorjuu jää sen sijaan 500 thaimaalaisen poimijan tehtäväksi.

Kauempaa tulevat työntekijät aiheuttavat lisää paperitöitä, sanoo Vesa Koivistoinen.

– Enemmän byrokratiaa ja paperia siitä tietenkin tulee. Thaipoimijoilla on aiempaa kokemusta tästä raskaasta työstä, koska he ovat olleet metsämarjoja poimimassa. Meilläkin oli 10 vuotta sitten thaimaalaisia poimijoita parina kesänä ja hyvä mielikuva on kyllä jäänyt. Ovat hyvin ahkeria ihmisiä tekemään töitä.

Tuoreen yrityskaupan vuoksi Koivistoisen Mansikkapaikka toimii jatkossa nimellä Marjex Mansikkapaikka Oy. Sotkamolainen marjantuotantoyritys Marjex on ostanut Koivistoisen Mansikkapaikan Hollolan ja Vantaan toiminnot.

Mansikkasato on myöhässä viime vuoteen nähden

Viileä kevät ja alkukesä viivästyttävät mansikkasatoa esimerkiksi viime vuoteen verrattuna. Koivistoisen mukaan viime kesän aikataulusta ollaan kolmisen viikkoa myöhässä.

– Viime kesä oli toki aikainen kesä, mutta kaksi viikkoa ollaan jäljessä keskivertokesästä. Juhannukseksi saadaan mansikkaa avomaalta, mutta määrät tulevat olemaan aika vaatimattomia. Ehkä vasta heinäkuun toisella viikolla alkaa olla mansikkaa reilummin saatavilla.

Koivistoinen sanoo, että sää voi toki tehdä äkkikäännöksen lämpimämpään, mikä vaikuttaa sadon kypsymiseen. Tällä hetkellä pitkän aikavälin sääennusteet näyttävät kuitenkin siltä, ettei viime kesän kaltaisiin lämpötiloihin ylletä.

.
.