Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa huutavaa pulaa äidinmaidonkorvikkeesta yritetään hillitä lentorahdein – Suomessa ei ole syytä huoleen, sanoo asiantuntija

Elintarviketeollisuusliitosta kerrotaan, ettei Yhdysvaltojen hankala tilanne heijastu Suomeen. Kotimainen valmistaja ylläpitää huoltovarmuusvarastoa pahan päivän varalle.

Pula äidinmaidonkorvikkeesta jatkuu Yhdysvalloissa
Pula äidinmaidonkorvikkeesta jatkuu Yhdysvalloissa

Yhdysvaltalaiskaupoissa äidinmaidonkorvikkeiden tilalla on tyhjyyttään ammottavia hyllyrivejä. Pula äidinmaidonkorvikeesta on jatkunut jo useamman kuukauden ja ajanut perheitä ahdinkoon.

Yhdysvaltalaismediassa on jo näkynyt tapauksia vauvoista ja taaperoista, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon korvikkeen loputtua.

Presidentti Joe Bidenin hallinto yrittää nyt etsiä apua lennättämällä korviketta ulkomailta ja vauhdittamalla kotimaista tuotantoa.

Sunnuntaina Yhdysvaltain ilmavoimat lennättivät Saksasta yli 30 tonnia painavan lastin äidinmaidonkorviketta Atlantin yli Yhdysvaltain Indianapolisiin.

Kauppojen hyllyille ensimmäinen erä ei päädy, vaan kyseessä on hypoallergeeninen erityisvalmiste vauvoille, jotka ovat allergisia lehmänmaidolle. Erä ohjataan terveydenhuollon ja apteekkien kautta suurimmassa tarpeessa oleville, Bidenin hallinnosta kerrotaan uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Lentoradilla olleet korvikkeet ovat Nestlen valmistamia. Sveitsiläisyhtiön on määrä toimittaa Yhdysvaltoihin tällä viikolla peräti 1,5 miljoonaa kappaletta samaista hypoallergeenista korviketta, kertoo uutistoimisto AP.

Mistä pula johtuu?

Syitä tyhjiin korvikehyllyihin on useita. Toimitusketjun ongelmat alkoivat jo koronapandemian aikana, mutta alkuvuodesta tilanne synkkeni entisestään.

Äidinmaidonkorviketta valmistava Abbott Nutritionin aloitti suuret takaisinvedot ja sulki tehtaansa Michiganin osavaltiossa, kun tehtaassa valmistetun korvikkeen epäiltiin liittyvän neljän lapsen saamaan bakteeri-infektioon. Kaksi lapsista kuoli.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviranomainen FDA (siirryt toiseen palveluun)kertoi löytäneensä Michiganin tehdastiloista E. sakazakii -bakteeria. Abbottin mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhteyttä ole löytynyt tehtaalla valmistetun korvikkeen ja sairastumistapausten väliltä ei ole löytynyt.

Tuotanto tehtaalla käynnistyy jälleen kesäkuussa, Abbotin toimitusjohtaja Robert Ford kertoi sunnuntaina Washinton Post -sanomalehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Äiti vaunuineen yrittää etsiä sopivaa äidinmaidonkorviketta lähes tyhjästä hyllystä. Kuva: Jim Watson / AFP

Syytöksiä sinkoilee, kriisi osuu köyhiin

Yhdysvalloissa äidinmaidonkorvike on keskittynyt muutamalle suurelle valmistajalle, mikä on herättänyt kritiikkiä. Jos yhden tuotanto sakkaa, se näkyy kauppojen hyllyillä.

Esimerkiksi Bidenin hallinnon talousasioiden neuvonantaja Brian Deese syytti CNN:llä tilanteesta (siirryt toiseen palveluun)osaltaan markkinoiden keskittymistä ja peräänkuulutti tarvetta lisätä kilpailua äidinmaidonkorvikkeiden tuotantoon.

Kriisistä on syytetty Bidenin hallintoa, mutta myös entisen presidentin Donald Trumpin kauppapolitiikkaa. Muun muassa viikkolehti Newsweek (siirryt toiseen palveluun) kertoo Trumpin viimeisenä presidenttivuotena solmitusta kauppasopimuksesta, joka toi lisämaksuja kanadalaisen äidinmaidonkorvikkeen tuonnille. Tuonti tyrehtyi ja sopimusta kritisoidaan nyt kriisin aiheuttamisesta.

Yhdysvalloissa äidinmaidonkorvikeen käyttö korostuu brittilehti The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) matalapalkkaisissa ammateissa työskentelevillä äideillä, joilla ei ole varaa pitkiin äitiyslomiin ja joiden työaikataulut eivät ole joustavia.

Mustien äitien kohdalla imetys oli valkoisia äitejä vähäisempää vuonna 2019 julkaistussa Yhdysvaltain tautikeskuksen selvityksessä (siirryt toiseen palveluun). Syyt ovat loogisia: mustat äidit elävät valkoisia todennäköisemmin köyhyysrajan alapuolella ja palaavat useammin pian takaisin töihin.

"Yhdysvaltojen tilanne ei heijastu Suomeen"

Elintarviketeollisuusliiton toimialapäällikkö Elisa Piesala näkee, että tilanne on Suomessa vakaa eikä minkäänlaista syytä paniikkiin ole.

– Yhdysvaltojen tilanne ei heijastu Suomeen ja meillä on hyvä toimitustilanne Suomessa. Hypoallergeenisiä, lehmänmaidolle allergisille imeväisille tai pikkulapsille tarkoitettuja kliinisiä erityisravintovalmisteita on Suomessa normaalisti saatavilla, Piesala toteaa.

Suomessa tuotteiden valikoimassa tai tuotannossa ei ole Piesalan tietojen mukaan tapahtunut merkittäviä muutoksia ja kaikkia lehmänmaidolle allergisille lapsille tarkoitettuja tuotteita on täällä tarjolla.

THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) imetys on yleistynyt Suomessa vuosien 2011 ja 2019 tehtyjen selvitysten välillä. Imetykseen kannustetaan, mutta korvikkeitakin tarvitaan.

– Suomessa imetys on hyvällä mallilla ja neuvolat auttavat äitejä. Nämä hypoallergeeniset erityisvalmisteet ovat kuitenkin välttämättömiä silloin, kun imetys ei ole mahdollista ja lapsella on todettu lehmänmaitoallergia, Piesala kertoo.

"Suomessa tehdas ylläpitää itse varastoa huoltovarmuusmielessä"

Maa- ja metsätalousministeriön elintarvikeylitarkastaja Anna Lemström on samoilla linjoilla Piesalan kanssa sen suhteen, että Yhdysvaltojen tapahtumat eivät ole todennäköisiä meillä Suomessa.

– Tavallinen äidinmaidonkorvike valmistetaan lehmän maidosta ja meillä on yksi kotimainen iso valmistaja.

Korvikkeen riittävyyttä oli Lemströmin mukaan selvitetty viime vuonna, kun siitä tehtiin ministeriölle kirjallinen kysymys.

– Suomessa tehdas ylläpitää itse varastoa huoltovarmuusmielessä, ja katsoo, että ainesosia riittää tietyn ajan, hän kertoo.

Apteekeissa myytävät tavallista erikoisemmat valmisteet ovat usein tuontitavaraa, mutta niidenkin valmistus on suurten eurooppalaisten valmistajien käsissä.

– Apteekin tuotteet, eli esimerkiksi maitoallergisille suunnatut tuotteet, ovat käsittääkseni nyt koronan aikana riittäneet ihan hyvin.

– Hyvin sairaille lapsille, joilla on vaikeita esimerkiksi metabolisia ongelmia, korvikkeet tilataan sairaaloiden kautta, samalla tavoin kuin lääkkeet.

Lemströmin mielestä on kuitenkin ihan aiheellista nostaa asiaa esiin, koska kuten kaikki muutkin tuontielintarvikkeet, nämäkin ovat riippuvaisia logistiikasta, eli esimerkiksi merikuljetusten onnistumisesta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 24.5. kello 23:een saakka.

Lue myös:

.
.