Hyppää sisältöön

Poliisi lähetti kuvia sukuelimestään ja nyt pohditaan rangaistusta – yhtä suuri ongelma on, että hän oli pukeutunut virka-asuunsa

Kuvien lähettäminen tuli poliisilaitoksen tietoon alkuvuodesta 2022. Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikön Ari Karvosen mukaan käytös ei ole millään lailla hyväksyttävää.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella odotetaan valtakunnansyyttäjän ratkaisu ennen mahdollisia kurinpidollisia seuraamuksia. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kaakkoissuomalainen poliisi on lähettänyt itsestään puolialastomia kuvia kännykällä. Valtakunnansyyttäjän toimistossa pohditaan parhaillaan, syyllistyikö poliisi rikokseen. Poliisilla oli kuvissa virkapuku osin päällä.

Poliisi lähetti kuvat noin seitsemän vuotta sitten eli vuosien 2014–2015 tienoilla. Kuvista tuli ilmoitus poliisilaitokselle alkuvuodesta 2022.

– Tämä ei ole millään tavalla hyväksyttävää käyttäytymistä poliisilta. Kyse on kansalaisten luottamuksen säilyttämisestä. Ihmisten pitää voida luottaa siihen, että poliisi hoitaa asiallisesti kaikki virkatehtävät, sanoo Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Ari Karvonen.

Tapauksesta kertoi ensin Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Rikoksiin syyllistymistä selvitetään

Kuvat ovat poliisin hallussa. Poliisipäällikkö Ari Karvonenei selvitysten keskeneräisyyden vuoksi kommentoi tarkemmin sitä, kuka poliisille kuvista kertoi.

Sitäkään Karvonen ei kommentoi, lähettikö poliisi kuvat yhteisymmärryksessä niiden vastaanottajan kanssa.

– Tähänkään en voi vastata. Asia selvitetään tutkinnassa.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella odotetaan valtakunnansyyttäjän ratkaisu ennen kurinpidollisia seuraamuksia. Poliisilaitoksella asia on virkamiesoikeudellisessa käsittelyssä.

Seuraamus voi olla huomautus, varoitus, määräaikainen viraltapano tai erottaminen. Myös kuvat lähettänyttä poliisia kuullaan.

Virkapukua saa käyttää vain töissä

Tapauksessa ongelmana ovat Karvosen mukaanpaitsi kuvien ottaminen ja lähettäminen, myös virkapuvun käyttäminen kuvissa. Kuvien osalta valtakunnan syyttäjän toimistossa selvitetään mahdolliset rikosepäilyt.

Virkapuvun osalta tilanne on selkeä. Pukua käytetään vain töissä ja virkatehtävissä. Jopa puvun käyttämiseen esimerkiksi häissä on pyydettävä erikseen lupa.

Poliisin virkapukua tai asusteita ei lähtökohtaisesti saa käyttää, jollei ole poliisi. Esimerkiksi tv-sarjoihin lupa kysytään aina erikseen ja alueen poliisilaitos tekee päätöksen.

Esiintymällä poliisina voi syyllistyä virkavallan anastukseen.

.
.