Hyppää sisältöön

Ravintoloitsijan vastaus huimasti kallistuviin raaka-aineisiin: oululaisyrittäjä keksi vähentää lihaa annoksissa hintojen korottamisen sijaan

Ravintola-alan etujärjestön mukaan yhtä ankaraa painetta hintojen nostoon ei ole nähty koskaan aiemmin. Yhtenä helpotuksena MaRa ehdottaa, että lounasedun enimmäis- ja vähimmäismääriä korotettaisiin.

Ravintoloitsija Oscar Eduardo Vera de la Rosa kehitteli annoksen, jossa lihan osuutta vähentämällä kustannukset pidetään kurissa. Kuva: Päivi Seeskorpi / Yle

– Pari vuotta koronaa ja nyt tulee tämä, huuhdahtaa oululaisen meksikolaisravintola Chilango's Taquerian yrittäjä Oscar Eduardo Vera de la Rosa.

Tuskastumisen takana on se, että Ukrainan sodan vuoksi koko markkina on sekaisin: energian ja raaka-aineiden hinnat ovat nousseet. Tukkurit ovat ilmoittaneet, että hinnat voivat nousta kuukausi toisensa perään, sanoo Oscar Eduardo Vera de la Rosa.

Yrittäjälle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin keksiä, millä keinoin ravintolaa voidaan pyörittää loppuvuoteen asti ja siitä eteenpäin.

Meksikolaisravintolan annoksissa on paljon lihaa, jonka hinta kipuaa ylöspäin. Ravintolassa keksittiin ottaa valikoimiin täytevaihtoehto, jossa lihaa on vähemmän ja kasviksia enemmän. Näin annoksen hinta ei nouse pilviin, vaikka kasvistenkin hinta on noussut.

– Lihan hinnan nousun vuoksi annosten hintoja on nyt pitänyt nostaa noin 40–60 senttiä per annos.

Oscar Eduardo Vera de la Rosan mukaan erihintaisten täytteiden tuominen valikoimaan mahdollistaa sen, että asiakas voi valita haluaako maksaa kallistuvasta lihasta hieman enemmän.

Yle Areenassa Oscar Eduardo Vera de la Rosa kertoo, miten asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen vastaan. Päivi Seeskorpi haastattelee.

MaRa: "Hintapaine on ankarampi kuin koskaan"

Myös matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi on huolissaan raaka-aineiden hintojen hurjasta ja osin ennakoimattomasta noususta.

– Hintapaine on ankarampi kuin koskaan aikaisemmin. Arvioimme, että ravintoloiden elintarvikeraaka-aineiden hinnat nousevat 15–20 prosenttia. Myös muut kustannukset nousevat rajusti.

Lapin mukaan on selvää, että ravintolat joutuvat pohtimaan hinnoitteluaan tiheämmin. Yksi keino on myös se, että annoskokoa muutetaan.

Markkinatilanteen hankaluutta kuvaa se, että Lapin mukaan tukuilta, maataloustuottajilta ja elintarviketehtailta ei saada hintatietoja siitä, mitä raaka-aineet voivat maksaa esimerkiksi heinä-elokuussa. Hän ennakoi hintojen muuttuvan enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Oscar Eduardo Vera de la Rosan pahin pelko on, että lihan kilohinta tuplaantuu.

Hän toivoo, että ravintolat eivät kuitenkaan lähtisi ostamaan sieltä, mistä halvimmalla saa. Hänen mielestään suomalaisten lihantuottajien vuoksi pitäisi jatkaa paikallisten raaka-aineiden ostamista.

– Olemme kaikki samassa veneessä.

Lounasedun hintaa halutaan muuttaa kesken vuoden

Koronan jäljiltä ravitsemisala on ollut monenlaisissa vaikeuksissa. Ensin romahti talous rajoitusten vietyä asiakkaat, sitten on kärsitty työvoimapulasta. Nyt inflaatio ja korkotason nousu puree erityisesti illallisravintoloiden tärkeään asiakasryhmään eli asuntovelallisiin nuoriin aikuisiin.

Myös etätyöajan jatkuminen heikentää MaRa ry:n mukaan merkittävästi henkilöstöravintoloiden palvelujen kysyntää.

Järjestö vetoaakin verottajaan ja hallitukseen, että lounasedun enimmäis- ja vähimmäismääriä muutettaisiin poikkeuksellisesti kesken vuoden.

– Tämä on ihan historiallinen tilanne sen jälkeen kun lounasetua on alettu verotuksessa suosia. Vähimmäis- ja enimmäismääriä pitäisi korottaa, jotta ravintoloilla olisi jonkinlaiset edellytykset menestyä.

Myös opiskelijaravintoloiden hintoja pitäisi MaRan mukaan nostaa samojen syiden vuoksi. Lappi pelkää, että jos hintoja ei nosteta, ruuan laatu laskee.

Opiskelijaruokailun enimmäishinta on kuitenkin poliittisen päätöksenteon takana.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella ravintolaruuasta Yle Tunnuksella tiistaihin 24.5. kello 23 saakka.

Lue myös:

.
.