Hyppää sisältöön

Kun nainen synnyttää, supistuksia pitää olla riittävästi mutta ei liikaa – tuore väitös kertoo, miten monella tavalla ylipaino vaikuttaa synnytyksiin

Synnyttäjien lihavuus on lisääntynyt merkittävästi, ja lihavuuden puolestaan tiedetään lisäävän synnyttäjän keisarileikkausriskiä.

Väitöskirjan mukaan kohdunsisäinen supistusseuranta ei tuonut suurta hyötyä. Kuvituskuva. Kuva: Yle/ Marko Ekström

Jotta vauvan synnytys edistyy, synnyttävällä äidillä pitää olla supistuksia – riittävästi mutta ei liikaa. Liiallinen supistelu voi vaikeuttaa sikiön happeutumista.

Lääketieteen lisensiaatti Tuija Hautakankaan tuoreessa väitöstutkimuksessa tutkittiin, auttaako supistusten seuranta kohdussa parempiin synnytyksiin äidin ja lapsen kannalta.

Tutkimus ei vahvistanut aiempaa käsitystä kohdunsisäisen supistusseurannan hyödyistä. Hautakankaan satunnaistetussa tutkimuksessa verrattiin kohdunsisäistä mittausmenetelmää kohdun ulkopuoliseen menetelmään 1 504 synnytyksen aikana.

– Menetelmien välillä ei ollut mitään eroa toimenpidesynnytysten määrissä eikä vastasyntyneen voinnissa. Tutkimuksen perusteella ei voida myöskään suositella sisäistä supistusseurantaa aiemmin keisarileikattujen synnytyksissä, koska menetelmä ei myöskään näyttänyt suojaavan kohdun repeämältä, Hautakangas sanoo tutkimustiedotteessa.

Lihavuus vaikuttaa monella tavalla

Väitöstutkimuksessa selvitettiin myös, miten lihavuus ja aiempi keisarileikkaus vaikuttavat supistusten tiheyteen ja mitattavaan voimaan sekä synnytyksen lopputuloksiin. Väitöskirjassa selvitettiin lisäksi, mitkä tekijät vaikuttavat ensisynnyttäjän synnytyksen pysähtymiseen.

Suomessa synnyttäjien lihavuus on lisääntynyt: vuonna 2020 synnyttäjistä 17 prosenttia oli lihavia, eli heidän kehon painoindeksinsä oli yli 30. Heistä 26 prosenttia synnytti keisarileikkauksella.

Väitöstutkimuksen mukaan ensisynnyttäjien synnytyksen etenemättömyyden riskiä lisäsivät odottajan lihavuus, lisääntyvä ikä ja pitkäaikaissairaudet sekä lyhyt pituus. Lihavilla oli tutkimusaineistossa pidemmät synnytykset kuin normaalipainoisilla.

Tuija Hautakankaan väitöstutkimuksessa mukana oli 1504 synnytystä. Kuvituskuva. Kuva: All Over Press

Lihavuus lisää synnyttäjän keisarileikkausriskiä. Väitöskirjasta selviää, että vaikka hyvin lihavilla ensisynnyttäjillä (painoindeksi yli 35) oli tavallista voimakkaammat supistukset, alatiesynnytys oli harvinaisempi kuin heitä hoikemmilla ensisynnyttäjillä.

Jos kuitenkin taustalla oli ollut aiempi alatiesynnytys, ei lihavuus vaikuttanut supistuksiin, eikä se lisännyt keisarileikkausriskiä, vaan synnytykset olivat yhtä sujuvia kuin muillakin synnyttäjillä.

Synnytyksen aikaisen kiireellisen keisarileikkauksen yleisimpiä syitä ovat synnytyksen edistymisen ongelmat tai synnytyksen pysähtyminen.

Tarpeettomia keisarileikkauksia pitäisi välttää

Keisarileikkaus voi pelastaa lapsen tai äidin hengen. Se kuitenkin lisää synnyttäjän vuoto- ja infektioriskiä, ja sillä voi olla pitkäaikaisvaikutuksia naisen terveyteen esimerkiksi kuukautishäiriöiden muodossa. Suunnitellulla keisarileikkauksella syntyneillä lapsilla on havaittu enemmän atooppisia sairauksia ja astmaa. Tarpeettomia keisarileikkauksia pitäisikin Hautakankaan mukaan välttää.

Hautakangas työskentelee osastonylilääkärinä Keski-Suomen sairaala Novan Synnytysyksikössä.

Naistentautien ja synnytysten alaan kuuluva väitöskirja Measuring Uterine Contractile Activity in Labour; Impact of Dystocia, Obesity and Previous Caesarean Section on Labour Outcome tarkistetaan julkisesti perjantaina 3. kesäkuuta Tampereen yliopistossa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 24.5. klo 23 asti.

.
.