Hyppää sisältöön

Fazer aikoo rakentaa uuden makeistehtaansa Lahteen – kaupunginjohtaja Pekka Timonen: “Lahdelle koitti harvinaisen hyvä karkkipäivä”

Uusi tehdas korvaisi nykyiset makeistehtaat Vantaalla ja Lappeenrannassa. Kyse olisi historiallisen suuresta investoinnista Lahteen sekä investoinnin arvolla että työpaikkojen määrällä mitattaessa. 

Fazer valmistaa nykyisin makeisia Vantaalla ja Lappeenrannassa. Arkistokuva Lappeenrannan-tehtaalta. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Fazer aikoo rakentaa uuden makeistehtaansa Lahteen. Yhtiö tiedottaa allekirjoittaneensa yhteistyösopimuksen Lahden kaupungin kanssa tontin varaamisesta makeistehtaalle Pippo-Kujalan teollisuusalueelta.

Yhteistyösopimus on osa tehtaan perussuunnitteluvaihetta ja edeltää varsinaista kiinteistökauppaa ja investointipäätöstä. Päätös on määrä tehdä vuoden 2023 alkupuoliskolla.

Uusi tehdas korvaisi nykyiset makeistehtaat Vantaalla ja Lappeenrannassa. Toiminta siirtyisi uuteen tehtaaseen vaiheittain vuosien 2025–2027 aikana. Toiminta nykyisissä makeistehtaissa jatkuu siten normaalisti vuosien ajan.

Yhteistyösopimuksen allekirjoittamisesta ei Fazerin tiedotteen mukaan seuraa muutosneuvottelutarvetta. Muutosneuvottelut työpaikan sijainnin mahdollisesta muuttumisesta käytiin alkuvuodesta 2022.

Lahti vakuutti kokonaisvaltaisella lähestymistavalla

Fazer Makeisten toimitusjohtaja Markus Hellström kertoo, että paikkakunnan valintaan ovat vaikuttaneet monet tekijät, ja yhtiö on arvioinut kymmeniä eri vaihtoehtoja uuden tehtaan kotikaupungiksi. Hellströmin mukaan Lahti on vakuuttanut Fazerin kokonaisvaltaisella lähestymistavallaan.

– Nykyiset tehtaat työllistävät noin 900 henkeä. Lahti tarjoaisi erinomaiset puitteet työntekijöiden sujuvaan arkeen, joka on pitkällä aikavälillä perusedellytys henkilöstön hyvinvoinnille ja saatavuudelle. Muualla asuville Lahti on liikenneyhteyksien ansiosta hyvin saavutettavissa.

Fazer Makeisten toimitusjohtaja Markus Hellström kertoo, että yhtiön liiketoiminnan määrät ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Kasvuun uskotaan jatkossakin, ja siihen on varauduttu uudessa investoinnissa.  Kuva: ROB ORTHEN

Paikkakunnalta löytyi tarpeeksi suuri maa-alue uuden tehtaan tarpeisiin. Tehdasalueelle on varattu maata noin 30 hehtaaria, ja se mahdollistaa makeistehtaan kehittymisen myös tulevaisuudessa.

– Lisäksi logistinen sijainti on hyvä asiakkaiden, varastojen ja meille tärkeiden satamien näkökulmasta. Nämä kaikki asiat yhdessä johtivat siihen, että Lahti tuli tästä voittajana ulos.

Hellström kertoo, että lähtökohtaisesti työtehtävät siirtyvät Vantaan ja Lappeenrannan tehtaiden mukana. Muutoksia henkilömääriin on vielä tässä vaiheessa Markus Hellströmin mielestä vaikea tarkasti ennustaa.

Kyseessä on todennäköisesti yksi vuoden merkittävimmistä teollisista investoinneista Suomessa.

– Puhutaan sadoista miljoonista, mutta sen tarpempia lukuja ei vielä tässä vaiheessa uskalleta yksilöidä. Mutta kyllä se varmaan Suomen mittakaavassa on ihan merkittävä investointi, summaa Hellström.

Historiallisen makea karkkipäivä Lahdelle

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen luonnehtii, että kyse on historiallisen suuresta investoinnista Lahteen. Tämä pätee sekä investoinnin arvoon että työpaikkojen määrään.

– Lahdelle koitti harvinaisen hyvä karkkipäivä.

Timonen kertoo, että kaupunki kävi Fazerin johdon kanssa läpi hyvin kokonaisvaltaisesti erilaisia asioita, mitkä vaikuttavat makeistehtaan rakentamiseen ja menestymiseen.

– Onnistuimme kokoamaan paketin, josta olimme Fazerin kanssa yhtä mieltä siitä, että näin on hyvä.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen toteaa, että tehdas synnyttää ympärilleen paljon muitakin työpaikkoja. Hyvin varovaistenkin arvioiden mukaan työpaikkojen määrä tulee olemaan useita satoja.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen toivottaa myös muut yritykset tervetulleeksi paikkakunnalle. Hän kertoo, että Lahden vetovoima on parantunut useissa mittauksissa.  Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Fazerin ja Lahden kaupungin allekirjoittama yhteistyösopimus ei ole vielä varma investointipäätös. Pekka Timonen sanoo, että nyt kun paikka on valittu Fazer tekee ensin tarkemmat laskelmat. Hän uskoo, että sen jälkeen tehdään lopullinen päätös tehtaan rakentamisesta paikkakunnalle.

Vantaalla jouduttiin pettymään

Elinkeinojohtaja Kimmo Viljamaa Vantaan kaupungilta toteaa, että Fazerin päätös on kaupungille pettymys. Viljamaan mukaan Vantaa tarjosi useita vaihtoehtoja tehtaan sijaintipaikaksi ja kävi keskustelua oheispalveluihin ja työvoimaan liittyvistä kysymyksistä.

– En osaa sanoa mihin asia kaatui, mutta epäilen, että ehkä maankäytölliseen kokonaisuuteen. Pääkaupunkiseudulla on aina suurempia ongelmia löytää yrityksille juuri heidän näkökulmastaan sopiva sijoittamispaikka. Omasta mielestämme löysimme hyviä vaihtoehtoja, mutta tietysti yritys arvioi heille parhaan ratkaisun.

Vantaalla jo sijaitseva Fazerin tehdas työllistää nyt yli 1200 ihmistä. Makeistehdas työllistää näistä noin 500.

– Kaikki toiminta Vantaalta ei siis poistu, Viljamaa kertoo.

Viljamaan ennakoi, että ennen uuden makeistehtaan perustamista osa Vantaan makeistehtaan henkilöstöstä siirtyy joko uuteen tehtaaseen tai muihin toimintoihin. Osa ehtii myös varmaankin eläköityä, hän sanoo.

Lue myös:

.
.