Hyppää sisältöön

Ukrainalaiset ovat päässeet arkeen kiinni eri puolilla Suomea – Savonrannalla leikkivät lapset herättivät uinuneen kylän eloon

Savonrannan väkiluku kasvoi kertaheitolla kymmenen prosenttia. Pienen kylän raitilla viilettää nyt aiempaa enemmän lapsia.

Ilmakuva Savonrannasta toukokuussa 2022.
Savonrannalla ukrainalaisten auttaminen on koko kylän yhteinen asia.

Pieni Savonrannan kylä on herännyt eloon ukrainalaisten pakolaisten myötä Savonlinnassa. Noin 500 asukkaan kylään tuli parisen kuukautta sitten viitisenkymmentä ukrainalaista, ja se on näkynyt katukuvassa.

Savonrantalainen yhdistysaktiivi Raija Jääskeläinen kertoo kylän silminnähden elävöityneen.

– Vaikka tuli kymmenen prosenttia lisää ihmisiä, niin tuntuu kuin kylän väkimäärä olisi lisääntynyt huomattavasti enemmän.

Iloisen kirjava sekakieli pulppuaa Savonranta-talolla, jossa Raija Heikkilä opettaa arkipäivisin suomen kieltä. Osa aikuisista ja vanhemmista lapsista puhuu englantia tai ainakin sujuvasti ymmärtää sitä.

Englannin kielen lisäksi myös ukrainan ja venäjän kielen sorina sekoittuvat oppitunnilla.

Savonrantalainen Raija Heikkilä opettaa suomen kieltä kylän ukrainalaisille arkipäivisin. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Itä-Karjalan kansanopisto on järjestänyt suomen kielen opetusta ukrainalaisille alusta asti. Opetuksen lisäksi kansanopisto on hoitanut päiväkoti-ikäisille lapsille hoitajan opetuksen ajaksi.

Raija Jääskeläinen kertoo ukrainalaisten käyvän suomen kielen tunneilla ahkerasti, ja he ovat myös motivoituneita oppimaan kieltä. Oppitunneilla on elämänmakuinen meininki, kun välillä lapset temmeltävät äitiensä luona.

Rita Kucher on ollut Savonrannalla kaksi kuukautta ja osaa jo luetella esimerkiksi numeroita sujuvasti suomeksi. Hän kertoo viihtyneensä muiden ukrainalaisten tapaan hyvin.

– Savonrantalaiset ovat hyvin ystävällisiä, kohteliaita ja hienotunteisia ihmisiä, Kucher sanoo.

Ukrainalainen Rita Kucher sanoo tuntevansa olonsa tervetulleeksi ja kotoisaksi Savonrannalla. Hän on vaikuttunut paikallisten ystävällisyydestä. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Myös Savonranta-seuran toiminnassa mukana oleva Anna-Mari Käyhkö kertoo huomanneensa heti kielenopetuksen alettua, että suomen kielen sanoja ja lauseita otettiin heti käyttöön.

– He tulivat esittäytymään suomen kielellä. Tietysti monimutkaisempia asioita on vielä vaikea selittää suomeksi.

Koko kylän yhteinen ponnistus

Koko pitäjä on mukana auttamassa ukrainalaisia. Paikalliset yhdistykset ovat olleet mukana avustamassa rahallisesti ja organisoimassa toimintaa. Myös kyläläiset ja kesäasukkaat ovat osallistuneet auttamiseen.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvat kesäasukkaat ja entiset savonrantalaiset ovat lahjoittaneet ukrainalaisille polkupyöriä ja muuta tavaraa.

Savonrannan VPK:n järjestämän pienkeräyksen avulla on myös voinut halutessaan osallistua auttamistyöhön. Keräykseen lahjoitetuilla rahoilla ukrainalaisille on ostettu esimerkiksi ruokaa ja hygieniatarvikkeita.

Paikalliset yhdistykset yhdistivät voimansa ukrainalaisten auttamiseksi. Kuvassa Savonrannan Lions Clubin Esko Gustafsson (vas.), Savonranta-seuran Pekka Lindholm, Savonrannan VPK:n Kari ja Raija Jääskeläinen ja Savonrannan Marttojen Raija Heikkilä. Myös Savonrannan vanhempainyhdistys on mukana auttamistyössä. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Savonrantalainen Nina Herranen sanoo olevansa täydellä sydämellä mukana ukrainalaisten auttamisessa.

– Tosi nopeasti paikkakuntalaiset ovat keränneet tarvittavia tavaroita heille, hän sanoo.

Anna-Mari Käyhkö sanoo ukrainalaisten tulleen Savonrannalle tyhjin käsin maaliskuussa. Auttava käsi ojennettin välittömästi.

– Nollasta lähdettiin liikkeelle. Olemme halunneet auttaa heidät hyvään alkuun täällä.

Kylällä lasten määrä tuplaantunut

Vuoden 2009 alussa Savonlinnaan kuntaliitoksella liitetty Savonranta on nyt eläväisempi kuin aikoihin: uudet asukkaat ovat puhaltaneet uinuneen kylän eloon.

Ukrainalaiset polkupyörineen ovat jo tuttu näky katukuvassa. Etenkin lapset sinkuttavat usein menopeleillään pitkin kylän raittia.

Raija Jääskeläinen kertoo Savonrannan kylän lasten määrän tuplaantuneen ukrainalaislapsien myötä: nuorin kylälle tullut lapsi on 1-vuotias ja vanhin 17-vuotias.

Polkupyöräilevistä lapsista on tullut tuttu näky Savonrannalla. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Ukrainalaiset asuvat Savonrannan keskustassa yksityisen omistamassa rivitalossa, jossa on 9 huoneistoa. Lisäksi Savonlinnan kaupunki on vuokrannut pari kerrostalohuoneistoa.

Ukrainalaislasten koulu ja päiväkoti eivät ole vielä viranomaishitauden takia alkaneet, vaan kouluikäiset käyvät kotoaan käsin läppärillä etäkoulua. He menevät syksyllä Savonrannan kouluun ja alle kouluikäiset päiväkotiin.

Raija Jääskeläinen sanoo asukkaiden ikärakenteen nuortumisen olleen myös kyläläisille iso muutos: kevään aikana paikalliset tuntuvat nuortuneen itsekin.

Kielimuurikaan ei hidasta

Vuosikymmeniä nuorisotyötä tehneelle Anna-Mari Käyhkölle vapaaehtoistyö ukrainalaisten hyväksi on antanut paljon. Hän on ollut järjestämässä lapsille muutamia iltapäivätapahtumia.

Esimerkiksi pääsiäisenä hän opasti lapsille virpomavitsojen tekemistä. Toisella kerralla rakentui leikkien lomassa iso junarata parinkymmenen lapsen voimin.

– Yhtäkkiä paikalle pelmahti 22 lasta puhuen ukrainaa. Se oli sellainen sukellus syvään päähän, kun yhteistä kieltä ei ollut, Käyhkö sanoo.

Savonrantalaiset kertovat ukrainalaislapsien tuoneen kylälle uudenlaista eloa ja elämisen iloa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Kielimuuri ei kuitenkaan ole yhteistä tekemistä hidastanut, sillä eleet, ilmeet ja erityisesti puhelimen Google Kääntäjä toimivat.

– Lasten kanssa toimiessa yhdessä tekeminen on tärkeintä. Aletaan vain tehdä. Itsekin olen oppinut joitakin sanoja ukrainan kielestä, Käyhkö sanoo.

Myös paikallisessa ruokakaupassa työskentelevä Nina Herranen kertoo älypuhelimen kääntäjä-sovelluksen olleen kovassa käytössä.

– Tarvitessaan apua ukrainalaiset näyttävät puhelimellaan mitä etsivät ja me autamme parhaamme mukaan.

Kotiutuminen luonut toiveikkuutta

Raija Jääskeläinen on seurannut herkällä korvalla ukrainalaisten kotiutumista: kulttuuriero on iso ja kieliongelmat ovat suurimpia.

– Minulla on sellainen vaikutelma, että kaikki tuntevat olonsa turvalliseksi ja hyvin toiveikkaaksi.

Rita Kucher on saanut työpaikan kesäksi paikallisesta kahvilasta. Kucherin tavoin moni muukin Savonrannalle tullut ukrainalainen on jo saanut työpaikan.

Jääskeläinen kertoo osan heistä olevan töissä Savonrannalla ja osa esimerkiksi lähiseudun marjatilalla Kerimäellä. Arkeen juurtuminen on tapahtunut melko nopeasti.

– Kaikille on luvassa töitä, niin se on aika hyvä kotouttava tekijä, Jääskeläinen sanoo.

Raija Jääskeläinen kokee auttamistyön merkitykselliseksi.

– Tämä ei tunnu työltä, vaan siltä, että pystyy olemaan ihminen ihmiselle ja auttamaan hänen arjessaan.

Voit keskustella aiheesta 25.5. klo 23.00 saakka.

.
.