Hyppää sisältöön

Poliisi tutkii epäselvyyksiä Lappeenrannan lentoaseman avustuksissa – tutkintapyynnön teki niitä myöntänyt ministeriö

Poliisi tutkii asiaa alustavasti törkeänä avustuspetoksena, mutta nimike voi muuttua tutkinnan edetessä.

Poliisin mukaan lentoaseman avustuksiin liittyvä tutkinta kestää syksyyn tai loppuvuoteenkin asti. Arkistokuva on Lappeenrannan lentoasemalta tammikuulta 2021. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kaakkois-Suomen poliisi on aloittanut tutkinnan mahdollisista epäselvyyksistä Lappeenrannan lentoasemayhtiön saamissa valtionavustuksissa.

Tutkintapyynnön on tehnyt liikenne- ja viestintäministeriö, joka on myöntänyt lentoasemalle avustuksia.

Asiasta ensin kertoneen Etelä-Saimaan mukaan (siirryt toiseen palveluun) tutkintapyynnön kohteena olisi lentoaseman entinen johto.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Christian Blomqvist ei ota kantaa mahdollisiin epäiltyihin tai epäillyn rikoksen tekovuosiin. Hän ei myöskään yksilöi sitä, mistä avustuksista tai summista tutkinnassa tarkalleen ottaen puhutaan.

– Tutkinta on ihan alkuvaiheessa. Niiden tietojen perusteella, mitä olemme saaneet, olemme kirjanneet törkeästä avustuspetoksesta ilmoituksen, Blomqvist kertoo ja korostaa, että nimike voi muuttua tutkinnan edetessä.

Hän arvioi tutkinnan kestävän loppuvuoteen tai ainakin syksyyn saakka.

Tukia peritty takaisin

Lappeenrannan kaupunki tiedotti huhtikuun lopussa, että liikenne- ja viestintäministeriö perii Lappeenrannan lentoasema oy:ltä takaisin osan valtionavustuksista.

Perittävänä on vuosina 2019 ja 2020 maksettuja avustuksia. Palautettava summa on viivästyskorkoineen noin 168 000 euroa. Ministeriö avusti lentoasemaa kyseisinä vuosina vuosina yhteensä 1,3 miljoonalla eurolla.

Kaupungin huhtikuisen tiedotteen mukaan takaisinperinnän syynä ovat Saimaan lentoasemasäätiön pääomalainat, jotka säätiö maksoi lentoasemalle vuosina 2019–2020.

Pääomalainojen korkoehdot eivät täyttäneet Euroopan komission linjaaman markkinataloustoimijaperiaatteen mukaisia ehtoja, vaan ne ovat olleet tulkittavissa osin julkiseksi tueksi.

Aiempien vuosien valtiontukien takaisinperinnän takia ministeriö päätti olla myöntämättä Lappeenrannan lentoasemalle tukea vuodelta 2021.

.
.