Hyppää sisältöön

Jääkiekon MM-kisoissa mukana on vapaaehtoisten lääkäreiden joukko – useimmat kolhut saadaan hoidettua jääpusseilla

Pienten haavojen lisäksi pelaajilla yleisimpiä haavereita ovat erilaiset vääntövammat.

Ilveksen liigajoukkueen lääkärinä toimiva, tamperelainen Frederick Weitz on mukana jääkiekon MM-kisoissa vapaaehtoisena. Edessä on vielä ainakin loppuottelut huoltojoukoissa. Kuva: Miikka Varila / Yle

Jääkiekon MM-kisoissa on joukkueiden omien lääkäreiden lisäksi apuna myös useita vapaaehtoisvoimin toimivia lääkäreitä. Kisajoukkueiden omat lääkärit vastaavat pääsääntöisesti pelaajien kunnosta ja vammoista. Vapaaehtoiset lääkärit päivystävät paikalla, jos pelin aikana sattuukin tapahtumaan jotakin isompaa vammaa.

Tamperelainen lääkäri Frederick Weitz toimii yhtenä Ilveksen liigajoukkueen lääkäreistä, ja on nyt mukana myös jääkiekon MM-kisoissa vapaaehtoisena.

– Näissä kisoissa ei ole onneksi vielä tarvinnut jäälle lähteä, Weitz sanoo.

Kisat ovat sujuneet toistaiseksi ilman suurempia haavereita, mutta muutamia vaarallisen näköisiä tilanteita on toki nähty. Esimerkiksi Leijonien Teemu Hartikainen sai USA:ta vastaan pelatussa alkusarjan ottelussa päähän kohdistuneen taklauksen. Hartikainen selvisi tilanteesta kuitenkin säikähdyksellä, ja pystyi jatkamaan ottelua sekä turnausta normaalisti.

Joukkueen lääkäri tarkastaa ennen jokaista ottelua pelaajien vanhat vammat sekä pelikunnon. Ottelun aikana pystytään hoitamaan pieniä vammoja, kuten haavojen ompelua. Iso osa vammoista saadaan hoidettua jääpussilla.

Jääkiekon MM-kisoissa pieniä kolhuja tulee pelaajille joka ottelussa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Pelaajat ovat tottuneet iskuihin

Vaikka jääkiekko on kontaktilaji ja välillä laidat ryskyvät isommin, harvemmin pelissä tulee kuitenkaan isompia vammoja.

– Iskuja tulee paljon, mutta pelaajat ovat niihin jo tottuneet ja tuntevat kroppansa hyvin. Iskut puistellaan pois ja pelin jälkeen pidetään sitten kylmää päällä, kertoo Frederick Weitz.

Erilaisia vääntövammoja, kuten nilkka-, olka- ja polvinivelvammoja pelissä tulee jonkun verran, mutta Weitzin mukaan nämäkään harvoin ovat vakavia.

Suoraan päähän kohdistuneen taklauksen vastaanottanut pelaaja tutkitaan heti pukuhuoneessa tarkemmin, ja pelaaja saatetaan joutua ottamaan pelistä pois.

– Joukkuelääkäri tuntee yleensä pelaajat ja pystyy näkemään, onko pelaajassa tapahtunut mitään muutosta normaaliin. Lääkäri tutkii vastaileeko pelaaja loogisesti, ja minne silmät osoittavat.

Pelaajan jatkaminen pelissä pohjautuu tarkasti noudatettavaan protokollaan. Pelaajalle tehdään tietyt testit, jotka on tehty jo ennen kauden alkua, ja jotka toimivat vertailupohjana tilannetta arvioitaessa. MM-kisoissa näitä sääntöjä noudatetaan erityisen tarkasti. Weitzin mukaan päähän kohdistuneessa taklauksessa enemmän kärsii yleensä pelaajan niskat.

Pelaajat ovat tottuneet ottamaan erilaisia iskuja vastaan, eivätkä pienet vammat yleensä vaikuta peli-intoon. Halu kentälle on kova etenkin tärkeissä otteluissa. Kuva: Tomi Hänninen

Lääkäri seuraa peliä eri silmällä

Pelin tiimellyksessä lääkäri katsoo peliä erilailla kuin tavallinen katsoja. Weitz kertoo kiekon seuraamisen sijasta keskittyvänsä siihen, miten oman joukkueen pelaajat jäällä liikkuvat ja sijoittuvat.

– Jos jotakin tapahtuu, niin tiedossa on silloin vammamekanismi, eli miten tilanne syntyi.

Usein tilanteita näytetään myös hidastuksena taululta ja videovalmentaja pystyy tarvittaessa näyttämään tilanteita jälkikäteen.

Kun kyseessä on joukkueelle tärkeä ottelu, on pelaajilla hirveä halu päästä pelaamaan, vaikka pientä vammaa olisikin.

– Kaikki jääkiekon kanssa tekemisissä olevat lääkärit tietävät, että pieniä riskejä pystytään esimerkiksi pudotuspeleissä ottamaan, sellaisia mitä ei kauden aikana välttämättä tehtäisi. Mutta suuria riskejä ei koskaan.

Weitzin mukaan pelaajat kyllä itsekin tietävät, että kentältä ei turhaan ketään liputeta ulos, eikä asiasta yleensä sen kummemmin tarvitse pelaajien kanssa keskustella.

Kun kaukalossa käy kipeää niin jääpussi on yleensä se paras akuutin kivun lievittäjä. Kipulääkkeitä ei lääkärin varastosta löydy normaalia käsikauppatavaraa kummempaa.

Vapaaehtoislääkäri Frederick Weitzille on MM-kisojen aikana tiedossa vielä muutama ottelu.

– Varmaan loppuottelua pääsen vapaaehtoisen silmin seuraamaan, sinne oli työvuoro merkattuna.

Lue lisää:

.
.