Hyppää sisältöön

Tutkijat ennustivat jo viime vuonna apinarokon leviämisen, ja samalla he havaitsivat vakavan puutteen

Korkean tason pandemiaharjoituksessa simuloitiin laboratoriossa muokatun apinarokkoviruksen leviämistä. Harjoituksen kuvitteellinen ajankohta osuu yhteen apinarokon leviämisen kanssa oikeassa maailmassa.

Apinarokkoon sairastuneet vanhempi ja vauva odottivat hoitoa karanteenissa Lääkärit ilman rajoja -järjestön keskuksessa Zomea Kakassa Keski-Afrikan tasavallassa lokakuussa 2018. Kuva: Charles Boussel / AFP

Asiantuntijat varoittivat epäsuorasti keväällä 2021, että apinarokkovirus voi aiheuttaa vaarallisen pandemian.

Taudin leviämisen mahdollisuus nousi esiin maailman pandemiavarautumista koskevan harjoituksen skenaariossa.

Simulaatiossa oli totuuden siemen, sillä apinarokkovirus alkoi levitä nyt toukokuussa alueilla, joilla tautia ei tavallisesti esiinny.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan 21. toukokuuta mennessä apinarokkotartuntoja on vahvistettu vajaat sata 12 eri maassa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Apinarokkoa aiheuttaa on isorokon sukulaisvirus. Sen oireena on esimerkiksi rakkulaihottuma. Tauti tarttuu eläimestä ihmiseen, ja sitä esiintyy yleensä Afrikassa.

Apinarokkovirus lähikuvassa. Kuva: AOP

Tavoitteena parantaa varautumista biologisia uhkia vastaan

Biologisten ja ydinaseiden uhkaa vähentämään pyrkivä The Nuclear Threat Initiative -järjestö (NTI) ja Münchenin turvallisuuskonferenssi järjestivät maaliskuussa 2021 pandemiaharjoituksen, jonka kuvitteellisessa skenaariossa epätavallinen apinarokkovirus alkaa levitä toukokuussa 2022 ympäri maailmaa kuvitteellisesta Brinian valtiosta.

Harjoituksen tarkoituksena oli löytää keinoja parantaa maailman varautumista biologisia uhkia vastaan. NTI julkaisi harjoitusta koskevan raporttinsa (siirryt toiseen palveluun) marraskuussa 2021.

Harjoitukseen osallistui 19 korkea-arvoista johtajaa ja asiantuntijaa eri mantereilta. He työskentelevät terveydenhuollossa, bioteknologiateollisuudessa, hyväntekeväisyydessä ja kansainvälisen turvallisuuden alalla.

Osallistujia oli muun muassa Bill ja Melinda Gatesin säätiöstä, lääkeyhtiö Johnson & Johnsonista, Yhdysvaltain kansallisesta turvallisuusneuvostosta, YK:sta ja Maailman terveysjärjestö WHO:sta.

Simulaatio paljasti puutteita eri tasoilla

Osallistujat tekivät neljä keskeistä johtopäätöstä.

Heidän mukaansa maailman kyky havaita ja arvioida tartuntatauteja sekä varoittaa niiden aiheuttamasta pandemiavaarasta on puutteellinen. Kansainvälinen yhteisö tarvitsee tehokkaamman ja läpinäkyvämmän varoitusjärjestelmän, joka pystyy tuottamaan nopeasti tietoa pandemiariskeistä.

Myös kansallisessa varautumisessa tartuntatautien leviämiseen on puutteita. Tarvitaan parempi kansallisen tason varautumissuunnitelmia uusiin pandemioihin reagoimiseen.

Osallistujien mukaan biologisen tutkimuksen valvonta on riittämätöntä.

Viruksia muokataan laboratorioissa tarkoituksella. Tutkijoiden tarkoituksena on oppia ymmärtämään pandemioita paremmin. Viruksia muokkaamalla kehitetään rokotteita ja hoitokeinoja tauteihin.

Toisaalta tällaisen tutkimuksen kautta viruksista voidaan tehdä helpommin tarttuvia ja vaarallisempia, jolloin ne soveltuisivat biologisiksi aseiksi.

Pandemiaharjoitukseen osallistuneiden asiantuntijoiden mukaan erilaisia viruskokeita hallinnoiva kansainvälinen järjestelmä ei täytä nykyajan turvallisuusvaatimuksia, eikä se ole riittävästi valmistautunut tulevaisuuden haasteiden varalta.

Koronapandemian yhteydessä Wuhanin virologian instituuttia on epäilty lepakon koronavirusten vaarallisesta muokkaamisesta. Laboratoriovuototeorian mukaan tällainen muokattu virus olisi päässyt karkuun ja aiheuttanut koronapandemian.

Maailmaan tarvitaan uusi terveysvaroitusjärjestelmä

NTI kirjoittaa raportissaan, että globaaleja bioturvallisuuteen ja pandemiavarautumiseen liittyviä kykyjä täytyy vahvistaa. Näin maailma pystyisi jatkossa paremmin estämään uusia biologisia uhkia ja vastaamaan niihin.

Maailman terveysjärjestö WHO:n alaisuuteen pitäisi perustaa asteittainen ja läpinäkyvä kansainvälinen terveysvaroitusjärjestelmä.

Kansallisten hallitusten pitäisi ottaa käyttöön ennakoiva tapa vastata pandemiaan sen sijaan, että ne vain reagoivat lisääntyviin tauti- ja kuolemantapauksiin. Hallitusten tulisi kehittää varautumissuunnitelmat, joissa on määritelty “laukaisimet” erilaisille käyttöön otettaville toimille.

Lisäksi pitäisi luoda globaali terveysturvallisuusrahasto, jonka avulla parannettaisiin eri maiden kykyä vastata pandemioihin.

Voit keskustella aiheesta 25.5. klo 23 asti.

.
.