Hyppää sisältöön

Tampereelle avataan Suomen ensimmäinen sairaalahuvipuisto – nyt suunnitelmissa on tutkia, voiko leikki nopeuttaa paranemista

Uuden sairaalahuvipuiston tarkoituksena on tuoda iloa myös sellaisiin elämänvaiheisiin, joissa lapsella ei ole mahdollisuutta lähteä sairaalan ulkopuolelle. Leikillä ja yhdessäololla voi olla uskomaton vaikutus toipumisessa.

Kaksi lasta katselee sairaalaklovneja ja klovnien välissä olevaa possuhahmoa, jonka rinnassa lukee "Särkänniemi".
Yle kävi tutustumassa uuteen sairaalahuvipuistoon maanantaina. Kurkkaa videolta, miltä puistossa näyttää ja mitä testiryhmä oli mieltä. Video: toimittaja Petra Ketonen, kuvaaja Marko Melto / Yle

Tampereen yliopistollisen sairaalan ja Särkänniemen yhteistyössä ideoima ja suunnittelema, tiettävästi maailman ensimmäinen sairaalahuvipuisto juhlii avajaisiaan keskiviikkona.

Maksuton huvipuisto sijaitsee Taysin pääaulan yhteydessä, ja sen toivotaan tuovan kaivattua iloa sairaalan pienten potilaiden arkeen.

Puiston suunnittelu on aloitettu jo vuonna 2017, mutta esimerkiksi koronatilanne toi matkalle omat viivästyksensä. Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä on onnellinen siitä, että huvipuisto päästään vihdoin avaamaan.

– Olemme laittaneet tähän taloudellisia panostuksia, mutta ennen kaikkea sydämemme, hän summaa tiedotteessa.

Sairaalahuvipuiston pääkohderyhmänä ovat erityisesti 3–10-vuotiaat lapset. Perinteisiä kyydissä istuttavia huvilaitteita ei puiston alueelta löydy, vaan sisältö perustuu omatoimiseen pelailuun ja leikkimiseen.

– Olemme kehittäneet sairaalahuvipuistosta monipuolisen kokonaisuuden niin, että lapsen ikä ja fyysiset kyvyt eivät rajaisi hauskanpitoa. Sisällöt perustuvat seikkailullisuuteen ja yllätykselliseen itse tekemiseen, kertoo Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo.

Huvipuistoon on suunniteltu myös monipuolista lastenkulttuuria, ja se toimii tukikohtana esimerkiksi juuri avajaispäivänä 20-vuotissyntymäpäiviään juhliville sairaalaklovneille.

Puistossa voi hyvin juhlia myös esimerkiksi syntymäpäiväjuhlia.

Testiryhmäksi puistoon pääsivät läheisen päiväkodin lapset. Kaikilta testaajilta saatiin puistolle hymyntäyteinen hyväksyntä. Kuva: Marko Melto / Yle

Vanhemmat mukaan leikkimään

Lapsipotilaille, heidän läheisilleen ja sairaalassa vieraileville lapsille huvipuisto antaa mahdollisuuden irrottautua usein pelottavanakin koetusta sairaalaympäristöstä. Tämän toivotaan näkyvän myös pienten potilaiden paranemisprosessissa.

– Jonkin verran on jo olemassa tutkimuksia siitä, kuinka nauru ja huumorinkäyttö vaikuttavat ihmisten terveyteen stressiä alentavasti. Kun Muumimammakin sanoo kaiken hauskan olevan hyväksi vatsalle, niin ihan oikeassa hän siinä on, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan ylilääkäri, lastenpsykiatrian professori Kaija Puura.

Uuden puiston myötä suunnitelmissa on toteuttaa aiheesta mahdollisesti myös tutkimushanke. Tutkimuksessa seurattaisiin sitä, miten lapset huvipuistossa käyttäytyvät, ja millaisia vaikutuksia sillä mahdollisesti on toipumisaikaan.

– Tämä on niin herkullinen tilaisuus saada sellaisia spontaaneja ja yhteisiä ilon ja mielihyvän kokemuksia siihen perheiden sisäiseen vuorovaikutukseen. Lapsipotilaiden kohdalla juuri sellaiset kokemukset tukevat mielenterveyttä, ja samalla mahdollisesti myös paranemista.

Puura on ollut mukana tutkimassa muun muassa sitä, kuinka vauvaikäisinä nimenomaan yhdessä vanhemman kanssa jaetut ilon hetket vaikuttavat lapsen kehitykseen. Tutkimuksessa havaittiin jaettujen ilon hetkien vaikuttavan suojaavasti lapsen tunne-elämän kehitykseen vielä viisikin vuotta myöhemmin.

Perinteisiä huvipuistolaitteita alueelta ei löydy. Sen sijaan alueella on paljon erilaisia tutkimiseen, oivaltamiseen ja liikkumiseen kannustavia sisältöjä. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Lastenpsykiatrian professori toivookin uuden sairaalahuvipuiston tuovan iloa lapsen lisäksi koko perheelle.

– Yhteinen ilo on tärkeää, ja toki toivomme, että puisto aktivoisi myös vanhempia pitämään hauskaa lasten kanssa. Eli niitä jaettuja ilon hetkiä tulisi toivottavasti myös vanhempien ja lasten välille.

Sovellusten avulla kaikki pääsevät mukaan

Puuran mukaan sairaalahuvipuistoa on tarkoitus kehittää vielä paljon lisää. Haaveissa on lisätä kokonaisuuteen esimerkiksi erilaisia digitaalisia sovelluksia, joissa yhdistyisivät liikunnalliset leikit ja pelilliset elementit.

– Ideana on, että sovelluksia voitaisiin käyttää myös vuodeosastoilla esimerkiksi tietokoneilla tai vr-laseilla, jotta kaikki pääsevät osallistumaan.

Samalla tavoitteena on mahdollistaa myös ryhmässä toimiminen ja yhteisöllisyys potilaiden välillä. Näin myös lapset, jotka eivät pääse poistumaan huoneestaan, voisivat kokea ilon hetkiä ryhmässä.

– Onneksi sovellusten kehittämisessä voimme ideoida vaikka minkälaisia toteutuksia. Näissä vain taivas on rajana, Puura sanoo.

Sairaalahuvipuisto on avoinna päivittäen kello 12-18. Paikalla on aina Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n sairaalahuvipuistotyöntekijä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 24.5. kello 23 asti.

Lue lisää:

.
.