Hyppää sisältöön

Nyt kannattaa nauttia, sillä kohta sataa ja viilenee – näin helsinkiläiset pukeutuivat ensimmäisiin kesäpäiviin

Villasukat on jätetty narikkaan ja ensimmäiset shortsit on bongattu, mutta kaupunkilaiset varautuvat silti vaihtelevaan säähän pitkähihaisilla.

Sami Manninen aikoo päivittää tulevaa kesätyyliään myös kauluspaidoilla. Kuva: Matti Myller / Yle

Tänään tiistaina ja huomenna keskiviikkona Helsingissä on vielä kesäisen lämmintä, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Torstaina palataan kuitenkin kylmempään ja epävakaisempaan kevätsäähän. Lämpötilat laskevat reilusta 20 asteesta takaisin 10–15 asteen tienoille.

Huutosen mukaan yhdellä asulla ei koko viikkoa pärjää, vaan loppuviikosta on hyvä olla mukana kumisaappaat ja lämmintä vaatetta. Kyselimme kesän ensimmäisenä lämpimänä päivänä helsinkiläisten pukeutumisesta, ja miten he ovat varautuneet alkukesän vaihteleviin sääolosuhteisiin.

Sami Manninen, 29, on tyytyväinen päivän asuvalintaansa eikä ole palellut shortseissa – ainakaan vielä.

– Välillä tulee viileitä tuulenpuuskia, muttei haittaa. Se vaan oikeastaan virkistää, kun muuten aurinko paahtaa.

Manninen katsoo usein säätiedotuksen tarkkaan ennen uloslähtöä. Jos näyttää siltä, että illalla lämpötila alkaa lähentyä kymmentä astetta, hän alkaa pohtia takin ottamista mukaan. Kesältä hän odottaa sitä, että voi olla ulkona myöhään miettimättä vaatetusta liikaa.

– Voi olla tuolla puistoissa, ja viettää aikaa ulkona juuri sen verran kuin hyvältä tuntuu. Ei tarvitse jäätyä taas, Manninen summaa.

Gaia Tuominen (vas.) ja Tytti Lehti (oik.) nappaavat yleensä kesällä laukkuun tai kainaloon mukaan hupparin. Kuva: Matti Myller / Yle

Gaia Tuominen, 17, on iloinen, että valitsi tänään päälleen farkkuhameen.

– On hyvä, että on hame päällä, siitä tulee itselle kanssa kesäinen fiilis. Kesällä minulla on tosi paljon sellaisia asuja, joita tykkään käyttää uudestaan ja uudestaan eri päivinä. On kiva miettiä kesällä asuja ja miltä näyttää.

Hän on vaihdellut sään mukaan toppia ja mustaa pitkähihaista paitaa.

– Yhdessä vaiheessa oli jopa vähän lämmin, niin olin pelkällä topilla. Mutta välillä, jos tuulee, niin on hyvä, että on pitkähihainen.

Tytti Lehti, 18, kertoo, että tykkää käyttää erilaisia hameita, vaikka tänään päälle on valikoitunut mustat farkut. Lehti toteaa laittaneensa hieman liikaa päälleen. Jos tulee liian kuuma, hän ottaa vain takin pois.

Lehti pohtii, että kesällä pitää miettiä, kannattaako mukaan ottaa myös huppari tai takki.

– Katson aina säätiedotuksesta, mitä kannattaa pukea.

Sami Virtanen odottaa, että pääsee kesällä mahdollisimman paljon skeittaamaan. Kuva: Matti Myller / Yle

Sami Virtanen, 38, kertoo pukeutuneensa hieman liikaa säähän nähden.

– Välillä on kuuma, mutta puolen tunnin päästä on kylmä ja täriset.

Hän on ottanut mukaan hupparin ja kevättakin, mutta skeittaa nyt Musiikkitalon edessä t-paidassa. Illalla hän uskoo pärjäävänsä lisävaatteillaan.

Virtanen ei ole käyttänyt shortseja vuoden 2004 jälkeen, mutta on muuttamassa mielensä.

– Tänä kesänä ajattelin kyllä ostaa shortsit. Kun heinäkuussa tulee yli 30 astetta, niin ei pysty olemaan.

Jarmo Österman odottelee vielä tulevia shortsikelejä. Kuva: Matti Myller / Yle

Jarmo Östermanilla,62, ei ollut vaikeuksia päättää päivän asua. Hän on pukeutunut farkkuihin, kauluspaitaan ja farkkutakkiin. Hän varautui aamulla tuulen varalta, eikä pidä siitä, jos tulee kylmä.

Östermanin mukaan shortsikelit alkavat vasta vähän ennen juhannusta.

– Shortsit sitten, kun loma alkaa.

Sonja Blomqvist jätti villasukat odottamaan talvea. Kuva: Matti Myller / Yle

Sonja Blomqvist, 43, on pukeutunut ohueen villatakkiin, mutta tuulen ja vedenpitävä takki on jo kuorittu pois päältä. Hänen mielestään on hyvä varautua kylmyyteen ja ylimääräiset vaatteet voi laittaa reppuun.

– Tässä takissa on vähän turhan paksu vuori tälle säälle. Auringon lämpö on nyt sen verran hyvä. Oli pakko ottaa takki pois päältä, kun aloin hikoilla kävellessä.

Blomqvist käytti kenkien kanssa villasukkia koko talven, mutta luopui rakkaista villasukistaan huhtikuussa. Kesällä hän tykkää hengittävistä kengistä, joissa varpaat saavat ilmaa. Blomqvist ei käytä kesällä sukkia mieluiten ollenkaan.

– Nyt jalat hikoilevat liikaa ja oli pakko laittaa ne villasukat narikkaan.

Miten sinä pukeudut vaihtelevaan kevätsäähän? Voit keskustella jutun aiheesta keskiviikkoon 25.5. kello 23:een saakka.

Lue myös:

.
.